Ένας από τους πιο οδυνηρούς και συχνούς πόνους του σώματος μας, είναι ο πόνος στη μέση. Οι συχνότερες αιτίες που σου έρχονται στο μυαλό είναι η πολλή δουλειά ή οι πολλές ώρες που είσαι όρθια.

Εμείς σου παρουσιάζουμε άλλους επτά λόγους που μπορεί να σου προκαλούν αυτόν τον ενοχλητικό πόνο.

1. Λατρεύεις την καθιστική ζωή

Κι ενώ εσύ πιστεύεις πως ξαπλώνοντας στον καναπέ και χαζεύοντας την αγαπημένη σου σειρά στο Netflix, η μέση σου απολαμβάνει μία «ανάσα» ξεκούρασης, προκαλείς το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα. Με το να αφήνεις τους μύες σου χωρίς κίνηση, αυτοί “τεμπελιάζουν” και πονάνε. Αυτό που πρέπει να κάνεις, λοιπόν, ανά μισή ώρα είναι να σηκώνεσαι, να περπατάς ή να επιχειρείς τη γυμναστική άσκηση της «σανίδας».

2. Καπνίζεις

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Human Brain Mapping επισημαίνει πως το κάπνισμα αυξάνει αισθητά τις πιθανότητες για μυϊκούς πόνους στη μέση. Η νικοτίνη, γενικότερα, αμβλύνει την κυκλοφορία του αίματος κι αυτό οδηγεί στην εμφάνιση μυϊκών πόνων, ιδιαίτερα στην σπονδυλική στήλη. Το πρήξιμο, το σπάσιμο ή ο πόνος στους μύες σου, λοιπόν, είναι ένας ακόμη λόγος για να κόψεις το τσιγάρο.

3. Έχεις τραυματιστεί σε κάποιο άλλο μέρος του σώματός σου

Πολλές φορές πονάμε στη μέση αλλά αντιλαμβανόμαστε κι εμείς οι ίδιοι πως ο πόνος αυτός πηγάζει από κάπου αλλού. Ένας τραυματισμός στους γοφούς ή στη λεκάνη μπορεί να μεταφερθεί στη μέση. Δεν είναι απίθανο, δε, ιατρικά προβλήματα όπως ο στομαχόπονος ή η σκωληκοειδίτιδα να αποτελέσουν κι εκείνα σοβαρές αιτίες για τον εν λόγω πόνο.

4. Περνάς κατάθλιψη ή έχεις άγχος

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PAIN φανερώνει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στον πόνο της μέσης και την κατάθλιψη. Οι πιθανότητες να πονάς στη μέση αυξάνονται 1,6 φορές όταν αντιμετωπίζεις κατάθλιψη ή έχεις άγχος. Άλλες έρευνες, μάλιστα, προτείνουν πως αν καταφέρεις να διαχειριστείς το μυαλό σου και να απαλλαγείς από αυτά τα ανεπιθύμητα συναισθήματα, μπορείς να ξεπεράσεις και τον πόνο στη μέση.

5. Γυμνάζεσαι υπερβολικά

Ούτε η καθιστική ζωή αλλά ούτε και η υπερβολική άσκηση, έχουν θετικά αποτελέσματα για τη μέση. Οι πολλές επαναλήψεις μίας άσκησης ή το να σηκώνεις καθημερινά βάρη, αποτελούν κύριες αιτίες πρόκλησης του συγκεκριμένου πόνου. Ορθοπεδικοί, μάλιστα, τονίζουν πως έχει μεγάλη σημασία το πώς θα λειτουργήσεις μετά την άσκηση ώστε ο πόνος να μην επεκταθεί και στο υπόλοιπο σώμα!

6. Μπορεί να έχεις ουρολοίμωξη ή πέτρα στα νεφρά

Η ουρολοίμωξη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και κοιλιακό άλγος, κάτι που θα επηρεάσει άμεσα και την περιοχή της μέσης. Παράλληλα, οι πέτρες στα νεφρά που εμποδίζουν την αποστράγγιση των νεφρών, προκαλούν κι εκείνες πόνο στη μέση. Αυτό που πρέπει να κάνεις αν βλέπεις ότι οι πόνοι γίνονται πιο έντονοι κι ανησυχητικοί, είναι να επισκεφτείς άμεσα τον γιατρό σου.

7. Φοράς τη λάθος τσάντα

Όταν κουβαλάς πολλά βάρη σε μία τσάντα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι φυσικό να προκληθεί πόνος στους ώμους σου και κατ’ επέκταση στη μέση σου. Οι γιατροί συμβουλεύουν να αποφεύγεις τα βάρη όταν γίνονται ανυπόφορα αλλά αν δε μπορείς να το κάνεις αυτό, τουλάχιστον να αλλάζεις συνεχώς την πλευρά από την οποία κρατάς την τσάντα ώστε να διαμοιράζεται το βάρος.

Δες ακόμα: Ρωτήσαμε έναν γυναικολόγο όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ενδομητρίωση
featured photo: stylecaster.com