Δεν ξέρω αν έχεις βρεθεί κι εσύ σε αυτή τη δύσκολη θέση του να έχεις χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη δουλειά σου, αλλά εγώ που έχω βρεθεί σε διαβεβαιώ ότι δεν είναι ευχάριστο, ούτε για μένα αλλά ούτε για τον εργοδότη μου.

Πολύ συχνά ξεκινάμε την επαγγελματική μας πορεία γεμάτοι χαρά κι ενθουσιασμό κι έχουμε τέτοια ενέργεια, που ολοκληρώνουμε τις διάφορες υποθέσεις μας σε χρόνο μηδέν. Αυτή την ενέργεια και την αδρεναλίνη μάς τις δίνουν τα κίνητρά μας, που ουσιαστικά καθοδηγούν όλες τις ενέργειές μας.

Το κίνητρο είναι δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο η ζωογόνος δύναμη, που μας ενεργοποιεί, μας υποκινεί και μας κάνει να εξελισσόμαστε και να προοδεύουμε. Ειδικά δε για την επαγγελματική μας πορεία, το κίνητρο είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Γιατί αυτή η φλόγα σβήνει;

Είναι πραγματικά πολύ συχνό φαινόμενο αυτό το πάθος να καταλαγιάζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο αργοί, χωρίς ”νεύρο”. Περιοριζόμαστε μόνο στο να είμαστε απλά διεκπεραιωτικοί κι αυτό γιατί φοβόμαστε μη μας απολύσουν ή μη βρούμε μπελά. Γιατί κακά τα ψέματα, δεν είναι ώρα τώρα να ψάχνουμε και για δουλειά.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν κι εξωγενείς παράγοντες που προκαλούν αυτή την πτώση του ηθικού, αυτή την έλλειψη κινήτρου.

Μπορεί για παράδειγμα, να μην πληρώνεσαι αρκετά για την εργασία που προσφέρεις. Μπορεί το εργασιακό σου περιβάλλον να μην είναι φιλικό κι ευχάριστο. Μπορεί να περνάς εσύ μια φάση στην προσωπική σου ζωή και να επηρεάζει και την επαγγελματική σου. Μπορεί η δουλειά που κάνεις να μη σε εμπνέει πια.

Ένα πρόβλημα που φτιάχνεται: 6 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να κάνεις restart και να βρεις το χαμένο σου κίνητρο.

1. Πρώτα απ΄όλα, αυτό που πρέπει πραγματικά να κάνεις είναι μια λίστα με τις δουλειές σου, ώστε να υποχρεώσεις κατά κάποιο τρόπο τον εαυτό σου να ενεργοποιηθεί. Με αυτές τις λίστες, εκτός του ότι αποκτάς μια σαφή εικόνα του τι έχεις και πρέπει να κάνεις, οργανώνεις καλύτερα το χρόνο και τη ζωή σου και βάζεις τις προτεραιότητές σου.

Απλά ακολούθησε τη λίστα και μείνε πιστ@ σε αυτή. Το πρώτο βήμα θα έχει γίνει.

2. Σπάσε τα tasks σου σε μικρότερα κομμάτια. Καλύτερα να ασχολείσαι με περισσότερα και πιο οργανωμένα, παρά με ένα μεγάλο κομμάτι, το οποίο όμως δεν μπορείς να διαχειριστείς και σου φαίνεται βουνό.

Με το να χωρίζεις σε μέρη την εργασία σου, θα γίνεις πιο αποτελεσματικ@, το ηθικό σου θα ανέβει και αυτή η σπίθα θα ανάψει και πάλι.

3. Ξεκίνα τη μέρα σου ανοίγοντας και διαβάζοντας πρώτα τα e-mails σου. Με αυτό τον τρόπο, θα μπεις από την αρχή σε mood δημιουργικότητας, ενώ από την άλλη θα έχεις ήδη τελειώσει με ένα μεγάλο κομμάτι δουλειάς και θα έχεις ακόμη όρεξη για τα υπόλοιπα.

4. Φτιάξε κι οργάνωσε το γραφείο σου. Αν ήδη νιώθεις κάπως, ένα ακατάστατο γραφείο θα σε αποδιοργανώσει τελείως. Αντίθετα, αν ο χώρος σου είναι καθαρός και τακτοποιημένος θα ηρεμείς κι έτσι θα μπορείς να συγκεντρωθείς με περισσότερη άνεση στην εργασία σου.

Μην ξεχνάς άλλωστε, ότι ένα καθαρό γραφείο θα σου δώσει περισσότερο χρόνο να τελειώσεις τις δουλειές σου και να έχεις περισσότερο χρόνο να αφιερώσεις σε εσένα.

5. Αν νιώθεις ότι πνίγεσαι, κάνε μικρά διαλλείματα. Θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να καθαρίσει το μυαλό σου. Όρισε ένα χρονικό διάστημα πχ. 5 λεπτών ανάμεσα σε κάθε εργασία και πιες ένα ποτήρι νερό, περπάτα λίγο να ξεπιαστείς ή πιάσε μια μικρή κουβέντα με τους συναδέλφους σου.

Αμέσως θα νιώσεις καλύτερα και θα έχεις πιο πολύ όρεξη για δουλειά.

6.Επιβράβευσε τον εαυτό σου. Σκέψου ότι κάθε πετυχημένη μέρα στη δουλειά και στους στόχους σου σε φέρνει πιο κοντά σε εκείνες τις υπέροχες γόβες, που τόσο πολύ θέλεις να αγοράσεις. Εστίασε στον εαυτό σου και πες ότι ναι μπορείς να τα καταφέρεις γιατί αξίζεις κι αυτές οι γόβες αξίζουν να είναι σε αυτά τα πόδια. Στα δικά σου.

Άλλωστε δεν είναι κακό να σε κακομαθαίνεις και λίγο.

Και κάτι τελευταίο. Βρες ένα τρόπο να αποσυμπιέζεσαι από τη δουλειά σου. Περπάτα, κάνε γυμναστική, πήγαινε για τρέξιμο ή ότι άλλο θες θα δεις ότι τα επίπεδα ενέργειά σου θα ανέβουν κι εσύ θα λειτουργείς καλύτερα.