Δεν λειτουργούν όλα στη ζωή βάσει προγράμματος, ούτε χρειάζεται. Ωστόσο, σε ορισμένες δραστηριότητες, όπως η άσκηση, αποδίδεις καλύτερα όταν τις οργανώνεις και τις τηρείς με συνέπεια. Ειδικά, εάν είσαι αρχάρια. Η τακτική προπόνηση συμβάλλει στη σωματική και ψυχική σου υγεία, μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα. Αλλά και στο να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα και να δεις αλλαγή στο σώμα και το μυαλό σου. Επιπλέον, το να οργανώσεις το πρόγραμμα προπόνησής σου σε βοηθά να έχεις κίνητρο και να το εκτελείς ευκολότερα.

Αν, ωστόσο, αναρωτιέσαι πάνω σε ποιες αρχές θα φτιάξεις το δικό σου πρόγραμμα προπόνησης, διάβασε παρακάτω, για να μάθεις:

1. Ξεκίνα σταδιακά

Όπως ήδη ειπώθηκε, μην κάνεις προπόνηση κάθε μέρα. Ως αρχάρια, ο πόνος των μυών σου θα είναι έντονος. Οπότε είναι σημαντικό να μην πιέζεις τον εαυτό σου τις μέρες που το σώμα χρειάζεται ξεκούραση. Δοκίμασε να ασκηθείς κάθε δεύτερη μέρα ή δύο εργάσιμες ημέρες στη σειρά πριν να έχεις μια μέρα ανάπαυσης.

2. Δίνε πάντα προτεραιότητα στην ανάκαμψη

Ακόμα και όταν φτάσεις σε ένα καλό επίπεδο, μη παραλείπεις την ξεκούραση. Κάνε απλώς stretch εάν θέλεις λίγο να κινηθείς. Μην πηγαίνεις στο 100 τοις εκατό κάθε μέρα. Το περπάτημα βοηθάει επίσης στη διαδικασία ανάκτησης των δυνάμεων του σώματός σου.

3. Βρες προπονήσεις που σου αρέσουν

Είναι πιο πιθανό να γυμναστείς, εάν σου αρέσει πραγματικά η προπόνηση. Το πώς κινείς το σώμα σου είναι λιγότερο σημαντικό από το να το κινείς με συνέπεια. Βρες προπονήσεις ή δραστηριότητες που σου αρέσουν, ώστε να της τηρείς και να ανυπομονείς.

4. Κάνε συνδυασμούς προπονήσεων

Μόλις βρεις τους τύπους προπονήσεων που σου αρέσουν, κάνε συνδυασμούς. Μπορείς να συμπεριλάβεις cardio (όπως το τρέξιμο ή spinning), για να βελτιώσεις την αεροβική σου φυσική κατάσταση. Επιπλέον, οι ενδορφίνες μετά την αύξηση του καρδιακού σου ρυθμού θα σε κάνουν να επιθυμείς την άσκηση πιο συχνά. Επίσης, μπορείς να ενσωματώσεις και το functional training που έχει και πολλά οφέλη στην καθημερινή σου ζωή.

5. Δοκίμασε την προπόνηση με βάρη

Άλλος ένας σημαντικός τύπος προπόνησης που δε πρέπει να απουσιάζει από το πρόγραμμά σου. Αυξάνει τη μυϊκή μάζα και γίνεσαι πραγματικά πιο δυνατή. Η προπόνηση με το σωματικό σου μόνο βάρος λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά. Μερικές αγαπημένες ασκήσεις είναι τα dumbbell squats, τα deadlifts, τα lunges με αλτήρες, οι πιέσεις στήθους και ώμων και τα bent-over rows. Φρόντισε πάντα να προσέχεις τον τρόπο που τις εκτελείς. Η σωστή τεχνική είναι το παν, για να έχεις αποτέλεσμα χωρίς τραυματισμούς.

6. Κράτα τον εαυτό σου ενεργοποιημένο

Είναι καλό να δίνεις στον εαυτό σου λίγες ανταμοιβές, για να παραμένεις ενεργοποιημένη. Αγόρασε ένα νέο ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών ή ίσως ένα καινούριο fitness tracker. Ή πάρε μαζί και μια φίλη σου, που θα σε βοηθάει να μένεις σε καλό δρόμο.

Ενδεικτικό πρόγραμμα προπόνησης:

Πήγαινε για τρέξιμο ή spinning κάθε Δευτέρα και μετά ξεκουράσου την Τρίτη (κάνε stretching ή foam rolling). Την Τετάρτη, κάνε προπόνηση ενδυνάμωσης με ή χωρίς βάρη (μετράει το σωματικό βάρος). Ξεκουράσου ξανά την Πέμπτη. Στη συνέχεια, δοκίμασε την Παρασκευή pilates ή γιόγκα. Διάλεξε μια μέρα του Σαββατοκύριακου, για να κάνεις μια προπόνηση που απολαμβάνεις, όπως χορό ή σχοινάκι. Voila… έχεις προπονηθεί πολύ καλά για μια ολόκληρη εβδομάδα!

featured image: wellandgood.com