Το foundation είναι ίσως από τις πιο δύσκολες αγορές, ειδικά αν θέλεις να το αγοράσεις online, γιατί πολλά μπορούν να πάνε λάθος και να μην κάνεις τελικά την σωστή επιλογή. Θα είναι σωστή η απόχρωση; Θα σου αρέσει η κάλυψή του; Θα είναι ωραίο στο δέρμα σου; Αυτές είναι σίγουρα μερικές από τις απορίες που έχεις πριν καν ανοίξεις τη συσκευασία. Παρακάτω λύνονται όλες.

Πώς θα βρεις τη σωστή απόχρωση για σένα

Το πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίσεις αρχικά τους υποτόνους του δέρματός σου. Υπάρχουν οι επιδερμίδες με θερμούς υποτόνους, άλλες με ψυχρούς και αυτές που είναι neutral –ούτε πολύ θερμές ούτε πολύ ζεστές. Θα έχεις ίσως ακούσει ότι ο πιο απλός τρόπος για να βρεις σε ποια κατηγορία είναι το χρώμα του δέρματός σου, είναι να παρατηρήσεις το χρώμα από τις φλέβες σου. Αν οι φλέβες σου φαίνονται μπλε τότε η επιδερμίδα σου έχει ψυχρούς υποτόνους, ενώ αν φαίνονται πράσινες τότε είναι θερμών υποτόνων. Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να το βρεις, είναι να παρατηρήσεις φαίνονται περισσότερο ωραία στο δέρμα σου τα χρυσά κοσμήματα ή τα ασημένια. Οι επιδερμίδες που αγαπούν τον χρυσό είναι συνήθως οι θερμές, ενώ οι ψυχρών υποτόνων επιδερμίδες αναδεικνύονται με το ασημένια κοσμήματα. Επίσης, τα ψυχρά δέρματα είναι συνήθως πιο λευκά και καίγονται εύκολα στον ήλιο ενώ τα θερμά δέρματα μαυρίζουν πιο εύκολα.

Τώρα που μπορείς να αναγνωρίσεις τον υπότονο του δέρματός σου είναι πιο εύκολο να διαλέξεις σωστά το χρώμα του foundation σου, καθώς τις περισσότερες φορές ταιριάζει πιο σωστά αυτό να ακολουθεί το πόσο ψυχρό ή ζεστό είναι και το δέρμα σου. Για θερμό δέρμα θα επιλέξεις ένα πιο χρυσαφένιο χρώμα, ενώ για ψυχρό ένα foundation που να έχει πιο ροζ απόχρωση.

Extra tip: Οι χρωματισμοί αλλά και η ονομασία τους στα foundations είναι αρκετά διαφορετικοί από εταιρία σε εταιρία. Και αν ακόμα δεν είσαι σίγουρη για την επιλογή σου πριν αγοράσεις μπορείς να μπεις στο Findation.com. Σε αυτό το site μπορείς να βάλεις τις αποχρώσεις που έχεις ήδη δοκιμάσει από κάποιες εταιρείες. Σου προτείνει με αρκετά μεγάλη ασφάλεια ποιο χρώμα foundation να επιλέξεις από κάποιες που ίσως δεν έχεις δοκιμάσει ακόμη.

Τι κάλυψη, τι τελείωμα και η υφή θέλεις στο foundation σου;

Το πόσο καλή κάλυψη έχει ένα foundation, αν έχει πιο ματ ή πιο σατινέ τελείωμα αλλά και σε τι μορφή είναι (ματ, υγρό ή κρεμώδες) μπορεί να σου φαίνονται δευτερεύοντα, αλλά μπορεί να καθορίσουν ακόμη και το χρώμα και πώς τελικά θα φαίνεται στο δέρμα σου μετά από ώρα. Όσο μεγαλύτερη η κάλυψη, τόσο πιο έντονο θα φαίνεται το χρώμα όταν το φορέσεις, αφού έχει περισσότερο pigment. Ακόμη, τα foundations με ματ τελείωμα έχουν περισσότερη silica. Αυτός είναι ένας λόγος που μπορεί να σου φαίνεται (και να είναι) πιο σκούρα όσο το φοράς καθώς οξειδώνονται. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την οξείδωση του foundation σου είναι το ίδιο το Ph της επιδερμίδας σου.

Συμβουλή: Αν δεν είσαι βέβαιη για το χρώμα που θα επιλέξεις, διάλεξε μισό τόνο πιο ανοιχτό αφού με ένα bronzer μπορείς εύκολα να το διορθώσεις. Αντίθετα, ένα πιο σκούρο foundation είναι πιο δύσκολο να το «σώσεις».

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να αγοράσεις το σωστό foundation
induced.info

Τι skincare προϊόντα χρησιμοποιείς και πώς θα επηρεάσουν το foundation σου;

Δεν φαντάζεσαι πόσο διαφορετικά μπορεί να συμπεριφερθεί ένα foundation ανάλογα με το skin prepping που έχεις κάνει νωρίτερα. Οι βαριές κρέμες, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσουν τη σταθερότητα του foundation σου. Μπορείς να τις αντικαταστήσεις με ξηρά λάδια που απορροφούνται πολύ γρήγορα από την επιδερμίδα και μπορείς να τα αναμίξεις και με το ίδιο το foundation προκειμένου να το κάνεις πιο ελαστικό και πιο σατινέ, αν αυτό επιθυμείς. Το πιο σημαντικό βήμα όποια και αν είναι η ρουτίνα περιποίησής σου πάντως είναι να ξεκινάς πάντα με ένα toner που θα απομακρύνει όλους τους ρύπους και τα νεκρά κύτταρα. Έτσι θα έχεις λεία υφή στο δέρμα σου. Φαντάσου το σαν να δημιουργείς έναν πεντακάθαρο καμβά πριν ζωγραφίσεις.

Extra Tip: Πριν αγαπήσεις ή απορρίψεις ένα foundation δοκίμασε να το εφαρμόσεις με πολλούς τρόπους περιποίησης πριν. Ιδανικά, εφάρμοσέ το μία μέρα χωρίς καθόλου skincare για να δεις πώς πραγματικά θα νιώσει το δέρμα σου με αυτό.

Πότε θα εφαρμόσεις το foundation που θέλεις να αγοράσεις;

Και όταν λέω πότε, δεν εννοώ αν θα είναι πρωί ή βράδυ απαραίτητα, αν και με το φως του ήλιου όλα φαίνονται πιο έντονα οπότε προσπάθησε να μετριάσεις την ποσότητα και επίλεξε foundations με λιγότερη κάλυψη. Ανάλογα με την εποχή του χρόνου αλλάζουν πολλά στις ανάγκες που θα αναζητήσεις να σου καλύψει ένα foundation, ειδικά στις μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα. Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή το χρώμα του καλοκαιρινού σου makeup θα είναι τουλάχιστον ένα τόνο σκουρότερο από του χειμώνα, υπάρχουν και μερικά άλλα χαρακτηριστικά που θα ψάξεις σε ένα foundation. Σκέψου λοιπόν, ότι όσο καλοκαιριάζει προτεραιότητά σου είναι να καλύψεις την αντηλιακή προστασία του δέρματός σου. Επίσης θα χρειάζεσαι προϊόντα που αντιστέκονται σε υγρασία και ιδρώτα. Θα είναι δηλαδή αδιάβροχα για να μη λιώνουν αλλά και για να μην μεταφέρονται στα ρούχα σου.

featured image: Byrdie