Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα για να “συμμαζέψεις” τη ζωή και να μπουν όλα σε μία τάξη. Σε κανέναν δεν εμφανίζεται η Mary Poppins για να συμμαζέψει τα ρούχα που βρίσκονται παντού και να τα βάλει για πλύσιμο. 

Σύμφωνα με την μέθοδο KonMari βρήκαμε 6 βασικούς κανόνες συμμαζέματος που θα αλλάξουν τη ζωή και το σπίτι σου.

1. Υποσχέσου στον εαυτό σου ότι θα συμμαζέψεις

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να πείσεις τον εαυτό σου ότι θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου για πάντα. Πώς; Ξεκαθαρίζοντας τα πράγματά σου και φέρνοντας πίσω τη χαρά στην καθημερινότητά σου. 

2. Οραματίσου τον ιδανικό τρόπο ζωής

Οραματίσου το σπίτι που θα ήθελες να μείνεις, γιατί θέλεις να μείνεις εκεί και πώς σκοπεύεις να ζήσεις εκεί. Αυτό το είδος συμμαζέματος υποδηλώνει μεγάλες αλλαγές αν το κάνεις σωστά. Το σπίτι σου, όπως και ο κόσμος, είναι το καβούκι σου. Διαμόρφωσέ το όπως σου αρέσει. 

3. Πέταξε αυτά που πρέπει να πετάξεις

Όταν συμμαζεύεις το σπίτι σου χωρίς να έχεις πρώτα πετάξει όλα εκείνα τα αντικείμενα που δεν υποδηλώνουν πια χαρά, τότε χρειάζεται να ξεκινήσεις το ξεκαθάρισμα. Δεν θέλεις να έχεις ένα σπίτι που επιφανειακά μοιάζει συμμαζεμένο αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες υπάρχουν στοίβες με αχρείαστα πράγματα, χωρίς χαρά. Κράτα κάτι στα χέρια σου και αναρωτήσου αν σου φέρνει θετικά συναισθήματα. Αν όχι, τότε πέτα το. 

4. Συμμάζεψε ανά κατηγορία, όχι ανά δωμάτιο

Ποτέ μη συμμαζεύεις ανά δωμάτιο. Δεν θα λειτουργήσει. Αν αποφασίσεις να το κάνεις, τότε θα καταλάβεις ότι απλά μετακινείς όλα τα αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι από δωμάτιο σε δωμάτιο. Για παράδειγμα, αν συμμαζεύεις τα ρούχα σου πρέπει να μαζέψεις όλα σου τα ρούχα σε ένα δωμάτιο και να κάνεις το ξεκαθάρισμά σου. 

6 tips για να “συμμαζέψεις” τη ζωή σου το 2020
Image via Frank Terry, Darling Issue No. 21

5. Ακολούθησε τη σωστή σειρά

Η σωστή σειρά για συμμάζεμα είναι πρώτα τα ρούχα, έπειτα τα βιβλία, μετά τα χαρτιά και τέλος τα αντικείμενα με συναισθηματική ή μη αξία. Ακόμα κι αν απλά θες να δεις αν μπορείς να κάνεις ξεκαθάρισμα, πρέπει σίγουρα να ξεκαθαρίσεις τα ρούχα σου. Αυτά είναι εκείνα με την λιγότερη συναισθηματική αξία. Αν κάτι πρέπει να αφήσεις στο τέλος, αυτό είναι οι φωτογραφίες. 

6. Ρώτησε τον εαυτό σου αν κάτι ακτινοβολεί χαρά 

Όταν αποφασίζεις τι θα πρέπει να κρατήσεις και τι όχι, ρώτησε τον εαυτό σου αν αυτό που κρατάς στα χέρια σου ακτινοβολεί χαρά. Ακούμπησέ το, κράτησέ το σφιχτά, και δες τι αναμνήσεις σου φέρνει. Αν αισθανθείς χαρά τότε μπορείς να το κρατήσεις. Αν πάλι αισθανθείς μελαγχολία, τότε αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να το διώξεις μακριά. 

Στην τελική, αν δεν “συμμαζέψεις” τον εαυτό σου, το σπίτι και η ζωή σου δεν θα αλλάξουν ποτέ. Αυτές οι 6 συμβουλές σίγουρα θα σε βοηθήσουν να το καταφέρεις. 

Και το πιο σημαντικό; Να θυμάσαι ότι το σύμπαν είναι με το μέρος σου αν εσύ αποφασίσεις να αλλάξεις τη ζωή σου. 

Πηγή: Darling Magazine Μετάφραση: Εύα Τόλιου

featured image: MyDomaine