Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να αντιγράψουμε τη διακόσμηση ενός σαλονιού που είδαμε σε κάποιο αγαπημένο περιοδικό ή site, κάνουμε λάθη που ούτε καν φανταζόμασταν ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη συνολική εικόνα του χώρου. Ένας πίνακας κρεμασμένος πιο ψηλά από ό,τι πρέπει, ένα τραπεζάκι που δεν χωράει, ένα χαλί που δεν καλύπτει την επιφάνεια που χρειάζεται. Όλα αυτά είναι λεπτομέρειες και μικρά λάθη που μπορούν να διορθωθούν ή ακόμη καλύτερα να προληφθούν.

Το καθιστικό των ονείρων σου δεν είναι κάτι άπιαστο, αρκεί να διορθώσεις τα ακόλουθα ώστε να μπορέσεις στη συνέχεια να απολαύσεις τον νέο, βελτιωμένο χώρο σου.

#1 Διαλέγεις τα λάθος έπιπλα

Ειδικά καναπέ. Το πιο σημαντικό στοιχείο ενός καλοδιακοσμημένου σαλονιού είναι ο καναπές του. Ένας καναπές μεγαλύτερος ή μικρότερος πάντα σε αναλογία με τον χώρο αφαιρεί καλαισθησία από τον χώρο. Επίσης ένας καναπές πολύ χαμηλός ή πολύ ψηλός, πολύ μαλακός ή πολύ σκληρός αφαιρεί άνεση. Ένας πολύχρωμος ή με ιδιαίτερο χρώμα και ύφασμα μπορεί να αφαιρέσει αρμονία από τον χώρο γιατί είναι δύσκολο να συνδυαστεί.

Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να κάνεις πριν αγοράσεις έναν καναπέ είναι να δώσεις προσοχή: στις διαστάσεις (να είναι οι κατάλληλες για τον χώρο), στο ύφασμα (να είναι εύκολο να καθαριστεί και να αλλαχτεί), στο χρώμα (να είναι τέτοιο που να εναρμονίζεται με το υπόλοιπο δωμάτιο), στο σχέδιο (ξέχνα τα πολύπλοκα πόδια και τις ασύμμετρες πλάτες, μείνε στα πιο απλά σχέδια).

amara.com

#2 Κοπιάρεις όλο το καθιστικό ακριβώς όπως το είδες στο κατάστημα

Μπαίνεις σε σπίτια φίλων σου και είναι όλα σαν βγαλμένα από τον ίδιο κατάλογο. Μην υποκύψεις σε αυτό όσο εύκολο και αν είναι. Προτίμησε το mix and match, προσπάθησε δηλαδή να συνδυάσεις καινούρια έπιπλα με κάποια παλιά κομμάτια που θα δώσουν στον χώρο σου ενδιαφέρον και μοναδικότητα. Τα υφάσματα και κάποια φωτιστικά (επιδαπέδια κατά προτίμηση) είναι ένας οικονομικός τρόπος να εντάξεις το προσωπικό σου στυλ στον χώρο, ακόμη και αν περιέχει κάποια στοιχεία πιο ευρείας κατανάλωσης.

#3 Αγοράζεις χαλί σε μικρό μέγεθος

Η αλήθεια είναι ότι τα μεγάλα χαλιά μπορεί να είναι αρκετά ακριβά και μπορεί να σε κάνουν να σκέφτεσαι την αγορά τους από τον φόβο να τα βαρεθείς σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά σκέψου ένα μικρό χαλί πόσο φτωχό και λίγο μπορεί να φαίνεται σε έναν δυσανάλογα μεγάλο χώρο. Άσε τα μικρά μακρόστενα χαλιά για τον διάδρομο ή για το υπνοδωμάτιό σου και επένδυσε σε κάτι πιο μεγάλο για το καθιστικό σου.

#4 Δεν ασχολείσαι με τη διαρρύθμιση του χώρου

Ο καναπές κολλημένος στον τοίχο, απέναντι η τηλεόραση, το τραπεζάκι στη μέση και αυτό είναι. Είναι σημαντικό όμως να μπορείς να δημιουργήσεις γωνιές για να περνάς όμορφες στιγμές με την παρέα σου και να φροντίσεις η θέση των επίπλων να είναι τέτοια που να έχει ωραία θέα, όπως το μπαλκόνι ή ένα παράθυρο. Ακόμη και μια μικρή αλλαγή στη διαρρύθμιση μπορεί να αλλάξει όλο το δωμάτιο.

#5 Τοποθετείς prints και πίνακες στον τοίχο με λάθος τρόπο

Μπορεί να μην ξέρεις πως είναι το σωστό, αλλά αν το κάνεις λάθος είναι δύσκολο να μην το παρατηρήσεις. Ένας «κανόνας» είναι ότι οι πίνακες πρέπει να βρίσκονται στο ύψος των ματιών αλλά αυτό δεν ισχύει αν το ταβάνι στο σπίτι σου είναι πολύ χαμηλό ή πολύ ψηλό. Εκεί η αναλογία είναι διαφορετική και θα πρέπει το ύψος να υπολογίζεται γύρω στα τρία τέταρτα του ύψους του τοίχου (μετρημένο από το πάτωμα).

Image: Emily May

#6 Το κάνεις απρόσιτο

Οι εποχές όπου το καθιστικό στα σπίτια των γονιών μας ήταν το λιγότερο χρησιμοποιημένο δωμάτιο το οποίο άνοιγε μόνο στις γιορτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Για να αποφύγεις κάτι αντίστοιχο, απόφυγε τα πολυτελή υφάσματα και τα ακριβά χαλιά και κατευθύνσου σε πιο ανθεκτικές επιλογές που να μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά σε καθημερινή χρήση. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμη και υφάσματα εξωτερικών χώρων για τον καναπέ ή την πολυθρόνα σου αν έχεις κάποιον τετράποδο φίλο που μπορεί να απολαμβάνει την άνεσή του εκεί. Επίσης είναι σοφή η ύπαρξη ενός καλόγουστου μπαούλου ή κουτιού ώστε να αποθηκεύονται εκεί μέσα, βιβλία, περιοδικά, παιχνίδια ή ό,τι άλλο μπορεί να διαταράσσει την ισορροπία του χώρου.

Διάβασε επίσης: 5 κανόνες διακόσμησης που πρέπει να τηρείς πάντα

featured image: amara.com