Σου αρέσει να πειραματίζεσαι; Το σπίτι είναι το βασίλειό σου και κανένας δεν μπορεί να σου πει πώς θα το διακοσμήσεις, καλύτερα από… εσένα; Δεν πιστεύεις στους κανόνες και στα πρέπει, που ορίζουν οι τάσεις και η μόδα κάθε φορά; Έχω να σου πω πως καλά κάνεις, είσαι free spirit και ο δυναμικός σου χαρακτήρας σίγουρα σε έχει πάει μπροστά. Αλλά, στο κομμάτι της διακόσμησης υπάρχουν 5 κλασικοί κανόνες που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να παραβείς!

  1. Το ύψος της κουρτίνας 

1-small

1b-small

Όποιο κι αν είναι το στυλ σου, ό,τι χρώμα κουρτίνας κι αν έχεις επιλέξει, όσο εκκεντρική ή κλασική κι αν είναι, όλοι μας θα συμφωνήσουμε ότι το ύψος και το φάρδος της πρέπει να είναι το κατάλληλο για το παράθυρο που έχεις να “ντύσεις”. Πριν παραγγείλεις το ύφασμα μέτρησε τη διάσταση που έχεις δυο φορές, η επαλήθευση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Επιπλέον αν έχεις δυο φύλλα κουρτίνας το ύφασμα όταν είναι κλειστές πρέπει να κάνει λούκια και όχι να τεντώνει. Επίσης τοποθέτησε το κουρτινόξυλο τουλάχιστον 20 πόντους πάνω από το παράθυρο και πρόσθεσε στο μήκος του περίπου 20 πόντους σε κάθε μεριά από το κούφωμα.

  1. Το σωστό χαλί 

2-small

2b-small

Και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μιλήσω καθόλου για το σχέδιο του χαλιού. Είναι μια προσωπική επιλογή που έχει να κάνει με το γούστο και το στυλ που θες να προσδώσεις στον χώρο σου. Όμως το μέγεθος του χαλιού είναι εκείνο που πρέπει να σε απασχολήσει αρκετά. Και εδώ υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις ανάλογα με τον χώρο. Στο παραπάνω διάγραμμα μπορείς να δεις αναλυτικά τι πρέπει να αποφύγεις και τι χρειάζεται να κάνεις για κάθε βασικό δωμάτιο του σπιτιού.

Βρήκαμε ποιο μέγεθος χαλιού ταιριάζει στο σπίτι σου.

  1. Η χρωματική παλέτα που θα κινηθείς 

3-small

Μπορεί να σε ενθουσιάζουν τα έντονα χρώματα ή τα μουντά ή οι περίεργοι συνδυασμοί, όμως πόσο σίγουρη είσαι ότι στον δικό σου χώρο θα φέρεις το αποτέλεσμα που θέλεις με τέλεια ισορροπία; Η χρωματική παλέτα την οποία θα επιλέξεις θα πρέπει να σε ικανοποιεί πλήρως έτσι ώστε να παραμείνεις προσηλωμένη σε αυτήν σε όλη τη διάρκεια της διακόσμησης του χώρου. Ξεκίνησε από τα βασικά. Ποια χρώματα σου αρέσουν; Αν οι αποχρώσεις του γκρι για παράδειγμα σου κάνουν κλικ, επίλεξε μια αρκετά ανοιχτή απόχρωση για τον τοίχο σου έτσι ώστε να λειτουργήσει σαν καμβάς και σιγά σιγά ξεκίνα να “χτίζεις” με τα έπιπλα και τα διακοσμητικά. Στην περίπτωση του γκρι θα δεις ότι οι αποχρώσεις του μέχρι το μαύρο είναι αμέτρητες. Επίσης υπάρχουν χρώματα που μπορείς να προσθέσεις όπως είναι το dusty pink ή το κίτρινο. Όμως προσοχή επίλεξε ένα χρώμα και  όχι πολλά μαζί, για ένα safe αποτέλεσμα.

  1. Πώς θα κρεμάσεις τον πίνακα 

4b-small

4c-small

4-small

Αν το τοίχος πίσω από τον καναπέ είναι κενός και σου φωνάζει να τον γεμίσεις με κάδρα, κορνίζες και κάθε λογής έργα τέχνης, μην πάρεις αμέσως το σφυρί. Περίμενε, σκέψου λίγο τι θέλεις να κρεμάσεις εκεί. Ο κανόνας που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι τα κάδρα κρεμιούνται στο ύψος του ματιού. Όχι πιο ψηλά ούτε πιο χαμηλά. Επίσης αν ένα κολάζ από κορνίζες είναι το νέο σου project ξεκίνα με τη μεγαλύτερη κορνίζα και περιμετρικά συνέχισε να χτίζεις το κολάζ σου.

  1. Ο φωτισμός 

5-small

Για να δώσεις χαρακτήρα και θαλπωρή σε έναν χώρο δημιούργησε πολλές πηγές φωτός. Κατάργησε ή ενίσχυσε τον κεντρικό φωτισμό που υπάρχει στο ταβάνι προσθέτοντας περιφερειακό φωτισμό. Για παράδειγμα μερικά επιδαπέδια ή επιτραπέζια φωτιστικά. Έτσι κάθε γωνιά θα έχει τη δική της πηγή φωτός και ο χώρος θα φανεί αμέσως διαφορετικός.

Μάθε ποιος είναι ο ιδανικός φωτισμός για κάθε χώρο του σπιτιού σου εδώ.

Διάβασε επίσης: Αντικείμενα που θα φέρουν καλή τύχη στο σπίτι σου.