Αν έχεις κατοικίδιο και κατά συνέπεια αγαπάς να έχεις γύρω σου ζώα γενικότερα, ξέρεις ότι μπορούν να γεμίσουν τα όποια κενά σου και να γλυκάνουν την ψυχή σου, απλά και μόνο όντας δίπλα σου. Η ψυχική ανάταση που σου προκαλεί το κατοικίδιό σου όταν σε κοιτάξει, όταν θα κουλουριαστεί στον καναπέ δίπλα σου, όταν απλά θα είναι εκεί χωρίς να ζητήσει ή να σου πει τίποτα σου είναι σίγουρα γνώριμη. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι τα ζώα μπορούν να βοηθήσουν και σε θέματα υγείας. Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους τα ζώα μπορούν να βελτιώσουν την ψυχολογία σου (και όχι μόνο).

Μετριάζουν το άγχος

Αν είσαι από αυτούς που αγχώνονται εύκολα, ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι το αντίδοτο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη ενός ζώου στο ευρύτερο περιβάλλον μειώνει τα επίπεδα του άγχους απλά με την ηρεμία που προσφέρει. Τα ζωάκια δεν έχουν άγχη όπως δουλειά, λογαριασμοί, υποχρεώσεις αλλά ούτε την επιθυμία για καταξίωση ή τον φόβο ότι οι άλλοι προχωρούν και εκείνα μένουν πίσω, απλά ζουν και χαίρονται με τα βασικά, πράγμα που ασυνείδητα περνά και στο δικό σου μυαλό και έτσι το στρες υποχωρεί. Αρκούν 5 λεπτά μόνο με ένα ζώο, για να μειωθούν τα επίπεδα κυκλοφορίας της κορτιζόλης, γνωστής ως ορμόνης του στρες.

Ανεβάζουν τη διάθεση

Έρευνες έχουν αποφανθεί ότι τα ζώα μπορεί να βοηθήσουν την ανακούφιση συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αν και δεν είναι κάτι που έχει κατοχυρωθεί ιατρικά, το γεγονός ότι μπορείς να επωφεληθείς από την ύπαρξη ενός κατοικίδιου είναι αδιαμφισβήτητη.

Σε κάνουν πιο ελκυστική

Και όταν λέμε ελκυστική εννοούμε, ότι οι κάτοχοι κατοικίδιων μπορεί να γίνουν πιο ενδιαφέροντες οφείλοντας αυτή τους την κοινωνική αποδοχή και δημοφιλία στον μικρό τους φίλο, πράγμα που δίνει ώθηση στην αυτοπεποίθηση που μπορεί να είχε χαθεί. Φαντάσου να περπατάς μόνη σου σε έναν πεζόδρομο και να περπατάς παρέα με το σκυλάκι σου. Πόσες περισσότερες φορές θα σου απευθυνθεί κάποιος, άνδρας ή γυναίκα; Κάτι τέτοιο είναι φοβερή ψυχολογική ενίσχυση όταν περνάς μια δύσκολη κατάσταση.

Μπορεί να ενεργοποιήσουν τις ίδιες ορμόνες που σε πλημμυρίζουν όταν είσαι ερωτευμένη

Βασικότερη από αυτές, η οξυτοκίνη, η λεγόμενη ορμόνη της αγάπης, παράγεται όταν νιώθεις την αίσθησης της δημιουργίας σύνδεσης ή δεσμού και της ασφάλειας που σου παρέχει η αίσθηση αυτή. Εκτός αυτού, όμως, ενισχύεται και το αίσθημα της ευζωίας.

Βοηθούν την καλή λειτουργία της καρδιάς σου

Σύμφωνα με έρευνες, η αγάπη των ζώων λειτουργεί σχεδόν σαν φάρμακο για τους ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση. Αν και αυτό τώρα μπορεί να μη σε αφορά, έχε στο μυαλό σου ότι ακόμα και μια ολιγόλεπτη επαφή με ένα ζώο σε χαλαρώνει και σταθεροποιεί τους χτύπους της καρδιάς σου, που μπορεί να ανέβουν από έναν τσακωμό ή από το άγχος της εξεταστικής.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου

Τα κατοικίδια δεν βοηθούν μόνο συναισθηματικά αλλά μπορούν αν γίνουν οι σύμμαχοι του ανοσοποιητικού σου συστήματος, βοηθώντας τον οργανισμό σου να καταπολεμήσει παθογόνους παράγοντες.

Έρευνες πάνω στο θέμα αυτό γίνονται από πολύ παλιά με τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα να υπάρχουν από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ χειροπιαστές αποδείξεις πρέπει να περάσει χρόνος για να έχουμε, είναι διαπιστωμένο ότι οι μικροί μας φίλοι είναι εκεί για να μας βελτιώσουν τη ζωή, χωρίς να το ξέρουν και κυρίως χωρίς να ζητούν τίποτα σε αντάλλαγμα.

Διάβασε επίσης: 10 λόγοι που το κατοικίδιό σου είναι όντως ο καλύτερός σου φίλος
featured image: unsplash.com