Ας μη γελιόμαστε, το να προλαβαίνεις να τρως πρωινό κάθε πρωί είναι μεγάλο θέμα στις μέρες μας. Άσχετα όμως με τα πρωινά τρεξίματα, είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας… Σωστά;

Στην πραγματικότητα, έχει μεγάλη σημασία οτιδήποτε βάζεις στο πιάτο σου (ή ό,τι αρπάζεις πριν φύγεις τρέχοντας για να χαθείς στη κίνηση της πόλης). Το Well + Good συμβουλεύτηκε τον Stuart McMillan, υπεύθυνο του Legend Organic Farms. Στόχος; Να κάνει ένα ξεκαθάρισμα για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να περιλαμβάνει το μπωλ του πρωινού μας.

Διάβασε ποια είναι τα 5 αμφιλεγόμενα συστατικά που μπορεί κανείς να βρει κανείς στις πιο δημοφιλείς προτάσεις για πρωινό:

1. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Ένα μέρος που δεν θα σκεφτόσουν ποτέ ότι υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι σίγουρα τα δημητριακά σου. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ένα μπολ με βρώμη, δημητριακά βρώμης ή granola δεν θα τα θεωρούσαμε απόλυτα “αθώες” τροφές. Μιας και μπορεί να περνάνε στους σπόρους είτε μέσα από το έδαφος διάφορα χημικά ζιζανιοκτόνα.

Σύμφωνα με τον McMillan, μπορεί τα επίπεδα να είναι χαμηλά, αλλά οι συνέπειες είναι ακόμα αμφιλεγόμενες.

Μπορείς να μειώσεις την έκθεσή σου σε αυτές τις τροφές αντικαθιστώντας τες με οργανικά υλικά, γιατί στις οργανικές τροφές απαγορεύεται η χρήση χημικών.

2. Συνθετικά λιπάσματα

Δεν είναι όλα τα λιπάσματα το ίδιο. Υπάρχουν είτε οργανικά που παράγονται από φύκια είτε αυτά που έχουν ως βάση το πετρέλαιο.

Στις οργανικές φάρμες, οι αγρότες προτιμούν κυρίως τα οργανικά. Αυτά, όχι μόνο δεν βλάπτουν τον καρπό αλλά τον εμπλουτίζουν με θρεπτικές ουσίες και αντιοξειδωτικά.

3. Τεχνητά χρώματα και γεύσεις

Το να έχεις μία πανδαισία φρούτων και λαχανικών στο πιάτο σου είναι σίγουρα κάτι θετικό, τι γίνεται όμως όταν το πιάτο σου γεμίζει με τεχνητά χρώματα και γεύσεις;

“Τα τεχνητά χρώματα έχουν ως βάση το πετρέλαιο και πολλές φορές οδηγούν σε προβλήματα υγείας,” αναφέρει η Desiree Nielsen. Τονίζοντας πως μπορεί να οδηγήσει ακόμα σε αλλεργίες.

4. Λυματολάσπη

Μπορεί να θέλεις αυτός ο συνδυασμός λέξεων να μείνει όσο πιο μακριά γίνεται από το πρωινό σου, αλλά η λυματολάσπη είναι απόνερα τα οποία γίνονται λιπάσματα για φάρμες. Το πρόβλημα είναι όταν τα διάφορα λύματα από σπίτι ή επιχειρήσεις περνάνε από τις σωληνώσεις στους καρπούς. Άλλος ένας λόγος ώστε να προτιμήσουμε τα οργανικά.

5. Γενετικά τροποποιημένες τροφές

Οι γενετικά τροποποιημένες τροφές αποτελούν ένα μεγάλο σύνολο τροφών που καταναλώνουμε καθημερινά. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια μακροπρόθεσμα βλαβερή επίδραση στο ανθρώπινο σώμα. “Δυστυχώς, μπορεί και να μη μάθουμε ποτέ μιας και καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα γενετικά τροποποιημένων τροφών καθημερινά,” αναφέρει η Nielsen.

Δες ακόμα:

Αυγά και λαχανικά σε μπολ για πρωινό

7 πράγματα που προσπαθεί να σου πει ο πρωινός σου πονοκέφαλος


Πηγή: wellandgood.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image: Unsplash/ Jennifer Pallian