Αν τελευταία νιώθεις τη διάθεση σου πεσμένη, ίσως αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό. Μια καλή λύση είναι η σεροτονίνη. Αποτελεί νευροδιαβιβαστή, δηλαδή χημική ένωση που μεταφέρει πληροφορίες από τον ένα νευρώνα στον επόμενο. Τη σεροτονίνη τη συναντάς στον εγκέφαλο, το έντερο και τα αιμοπετάλιά σου. Συντελεί στην διαστολή των αγγείων, ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ έχει και ορμονική δράση. Αν όλα αυτά φαίνονται πολύπλοκα, κράτα ότι συνδέεται με την καλή διάθεση και την ευχαρίστηση. Η αύξηση της σεροτονίνης σε κάνει πιο ευτυχισμένη.

Έχεις όμως και άλλα οφέλη. Ρυθμίζει τον ύπνο και τη σχέση σου με το φαγητό, ενώ έχει άμεση σχέση και με τη σεξουαλική επιθυμία. Τέλος, έχει βασικό ρόλο στη λειτουργία των νεύρων για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και της πέψης.

Ωστόσο, δεν αποτελεί πανάκεια όσον αφορά την ψυχική σου υγεία. Όπως διατείνεται ο ψυχίατρος James Lake στο περιοδικό Well & Good: «Η διαχείριση της κατάθλιψης – ή ακόμα και μια κακή διάθεση – είναι πιο περίπλοκο ζήτημα. Η σεροτονίνη είναι σίγουρα ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής. Αλλά υπάρχουν και άλλοι εξίσου σημαντικοί. Όπως η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες».

Με όλα αυτά κατά νου, εδώ θα βρεις διάφορους τρόπους να αυξήσεις φυσικά τα επίπεδα σεροτονίνης σου:

Διόρθωσε τη διατροφή σου

Το τι τρως επηρεάζει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλό σου. Υπάρχει περίπτωση μέσω κακής διατροφής να την εξαντλήσεις. Κάτι τέτοιο σε οδηγεί άμεσα σε ανάγκη αναπλήρωσής της.

Αυτό μπορείς να το πετύχεις με τη μεσογειακή διατροφή. Οι τροφές που περιλαμβάνει είναι πλούσιες σε λίπη ωμέγα-3, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σίδηρο. Συγκεκριμένα, το γάλα, το τυρί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά, τα λιπαρά ψάρια και κυρίως τα εκχυλίσματα ελαίων από ψάρια. Ακόμα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε τρυπτοφάνη -όπως ο σολομός, τα αυγά, το σπανάκι, οι σπόροι, η σόγια και τα καρύδια-μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης σου.

Να κοιμάσαι καλά

Όπως αναφέρει ο Dr. Lake: «οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας συχνά δεν κοιμούνται αρκετά. Ή κοιμούνται πάρα πολύ». Αυτό επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί ή να παράγει σεροτονίνη. Η χρόνια απώλεια ύπνου καθιστά τους υποδοχείς σεροτονίνης του εγκεφάλου λιγότερο ευαίσθητους στις θετικές επιδράσεις της. Προσπάθησε να κοιμάσαι περίπου επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Πήγαινε μια βόλτα στον ήλιο

Για να πάρεις αρκετή ποσότητα βιταμίνης D βγες έξω και κάνε τους απογευματινούς περιπάτους προτεραιότητα. Με τη βοήθεια του ήλιου θα αυξήσεις την ποσότητα της βιταμίνης D που παίρνεις. Άρα θα ενισχυθούν και τα επίπεδα σεροτονίνης σου.

Λάβε μέτρα για τη μείωση του άγχους

Το άγχος επηρεάζει απόλυτα τα επίπεδα σεροτονίνης σου. Σύμφωνα με τον Dr. Lake: «Είναι μια χρόνια φλεγμονή για τον εγκέφαλο και για το σώμα». Μπορεί έμμεσα να οδηγήσει σε βλάβη των νευρώνων που παράγουν σεροτονίνη. Ή στα άλλα μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται. Δώσε προτεραιότητα στην φροντίδα του εαυτού σου και εφάρμοσε τακτικές μείωσης του στρες. Θα βελτιώσεις την υγεία σου και τα επιπέδα σεροτονίνης.

Γίνεται επομένως κατανοητό ότι οι παραπάνω συμβουλές αφορούν πιο ήπιες περιπτώσεις κακής διάθεσης. Δες πώς θα αισθάνεσαι αφού τις εφαρμόσεις. Αν δεν αποδίδουν, μίλησε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Θα σου προσφέρει άλλους τρόπους για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου.


featured image: Elite Daily