Είναι μία συχνή αναζήτηση στο Google, αλλά και μία ερώτηση που ακούω κατά καιρούς. Υπάρχουν και αυτές οι μέρες που θες με κάποιον τρόπο να οδηγηθείς στο κλάμα για να ξεσπάσεις. Είναι μερικές ταινίες που εξυπηρετούν απόλυτα αυτόν τον σκοπό. Αφού σε συγκινήσουν, σε αφήνουν να κλάψεις μετά για όσα σε απασχολούν έχοντας ανοίξει διάπλατα την πόρτα στο ασταμάτητο κλάμα. Πάρτε μολύβι, χαρτί και χαρτομάντηλα και εμπλουτίστε την watchlist σας με 5 εντελώς διαφορετικές ταινίες που ανταποκρίνονται σ ’αυτήν την παράξενη, αλλά ανθρώπινη ανάγκη.

Από έρωτα (2014)

Η ελληνική επιλογή της λίστας είναι η ταινία του Θ. Αθερίδη που βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό του έργο. Με φόντο τον Πειραιά, ένας έρωτας που δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει καθοδηγεί την ιστορία μας. Ο κεντρικός ήρωας, ετοιμάζεται να παντρευτεί για να προχωρήσει στην ζωή του, αλλά η παλιά του αγάπη επιστρέφει. Το παρελθόν των δύο εραστών, όσα τους ένωσαν και όσα τους χώρισαν ξεδιπλώνονται σιγά – σιγά. Η ταινία σε αγγίζει από τα πρώτα λεπτά. Γλυκόπικρη με ερμηνείες σπουδαίων ηθοποιών και αστείες στιγμές που ομορφαίνουν για λίγο το θλιμμένο τοπίο. Όλα αυτά υπό την υπέροχη μουσική του Σ. Κραουνάκη, τους συγκινητικούς στίχους του Θ. Αθερίδη και την γλυκιά ερμηνεία της Ε. Ζουγανέλη.

Love Is All You Need? (2016)

Στην συγκεκριμένη ταινία μεταφερόμαστε σε μία πραγματικότητα, όπου η ομοφυλοφιλία είναι αποδεκτή, έναντι της ετεροφυλοφιλίας που θεωρείται “αμάρτημα”.  Δύο ιστορίες ετεροφυλοφιλικής αγάπης βρίσκονται στο κέντρο με τους ήρωες να καλούνται να αντιμετωπίσουν την κοινωνική κατακραυγή. Για πρώτη φορά το σινεμά αντιστρέφει τους ρόλους. Η βία, ο χλευασμός και η καταπίεση που χρόνια βιώνουν τα μέλη της Λ.Ο.Α.Τ. κοινότητας εδώ αφορούν straight ανθρώπους. Η ταινία γίνεται αρκετά σκληρή και δεν σε αφήνει ανεπηρέαστο αφού αναφέρεται σε περιστατικά που συνέβαιναν και συμβαίνουν ακόμα.

A Star Is Born (2018)

Αν για να πειστείτε να δείτε μία ταινία χρειάζεστε μεγάλα ονόματα και ρομάντζο, τότε αυτή είναι η κατάλληλη. Ο Bradley Cooper και η Lady Gaga τάραξαν το Hollywood με την χημεία τους. Ο Cooper υποδύεται έναν διάσημο τραγουδιστή  που ερωτεύεται παράφορα μία κοπέλα με υπέροχη φωνή, την οποία υποδύεται η Lady Gaga. Ο αλκοολισμός, η τοξικομανία, η δύναμη του έρωτα και η αθέατη ζωή των star μπήκε στο μικροσκόπιο της οσκαρικής ταινίας. Η άξια ερμηνεία της Gaga τής έδωσε μία υποψηφιότητα για Oscar Α’ Γυναικείου ενώ το Shallow κέρδισε το Oscar Τραγουδιού. Συγκινητική και ισορροπημένα δυνατή αφήνει στον καθένα ένα διαφορετικό προσωπικό βάρος, όμοιο των βιωμάτων και των εμπειριών του.

Rialto (2019)

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι οι πατεράδες έχουν τους πιο ριγμένους ρόλους στην πραγματική, αλλά και την κινηματογραφική ζωή. Σπάνια δικαιολογούμε τις αδυναμίες τους. γιατί σπάνια μας αφήνουν να τις δούμε, κρυμμένοι πίσω από τα κοινωνικά στερεότυπα. Στο ιρλανδό-βρετανικό δράμα, ένας 46χρονος οικογενειάρχης προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των κοινωνικών πρέπει και της ανέκφραστης καταπιεσμένης φύσης του. Ο θάνατος του πατέρα του τον βρίσκει σε μία ασφυκτική θλίψη χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη, παρά μόνο απαιτήσεις. Μία ταινία για την συχνά αθέατη πλευρά των πατεράδων μας που μας υπενθυμίζει ότι είναι και εκείνοι άνθρωποι με ευαισθησίες και ανάγκες.

Στη Γη του Άγριου Μελιού (2019)

Μπορεί ένα ντοκιμαντέρ να συγκινήσει όλο τον κόσμο παρόλο που το θέμα του είναι στους περισσότερους άγνωστο; Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά πέτυχε πρωτιά στα Oscar με υποψηφιότητες για Καλύτερη Ξενόγλωσση και Καλύτερο Ντοκιμαντέρ. Σ’ ένα δύσβατο χωριό της Βόρειας Μακεδονίας μία γυναίκα, η Χατιτζέ, ζει από το μέλι που παράγει και μαζεύει μόνη της. Στην μικρή της καλύβα μένει μαζί με την ηλικιωμένη μητέρα της που βασανίζεται από μία ασθένεια στο μάτι. Το μέλι και το ελάχιστο νερό τις τρέφουν. Η Χατιτζέ παλεύει για όλα μόνη της φροντίζοντας την μητέρα της και βιώνοντας μία ασυνήθιστη σε εμάς μοναξιά. Μία οικογένεια θα έρθει στο χωριό. Ενώ αρχικά θα είναι γλυκιά συντροφιά στην πορεία θα εξελιχθεί σε δύσκολη και παρεμβατική γειτνίαση. Βαθιά συγκινητικό , χωρίς στυλιζάρισμα και πρόθεση να κινήσει τις σκέψεις σου, καταλήγει να σε πλημμυρίσει με την αλήθεια του.

featured image: Mary Daskalouli