5 σπουδαίοι λόγοι για να ξεκινήσεις το γράψιμο

5 σπουδαίοι λόγοι για να ξεκινήσεις να γράφεις τις σκέψεις σου

Αν κάνεις μια γρήγορη διαδικτυακή αναζήτηση στη λέξη ‘συγγραφή’ όπως και στη φράση ‘εμπειρίες που αφορούν το γράψιμο’, θα διαπιστώσεις πως υπάρχουν υπέροχα γνωμικά και αποφθέγματα αναφορικά με τη λέξη αυτή.

Ο λόγος δεν είναι καθόλου τυχαίος, ούτε και τα όσα έχουν ειπωθεί για τη θεραπευτική δύναμη του γραψίματος. Θα σου αναφέρω λοιπόν 5 από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους αξίζει να αρχίσεις να γράφεις, αφού πρώτα αναφερθώ στην προσωπική μου εμπειρία και στον λόγο για τον οποίο θεωρώ τη γραφή την νούμερο ένα θεραπευτική προσέγγιση για να απελευθερώσει κανείς τα όσα σκέφτεται και αισθάνεται.

Η ιστορία της Κ.

Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, μου άρεσε να γράφω. Να γράφω εκείνα που λέγονται και όλα εκείνα που κάποτε πίστευα πως δεν λέγονται. Με θυμάμαι να αγοράζω όσο πιο συχνά μπορούσα ημερολόγια και τετράδια της αρεσκείας μου και ένα ιδιαίτερο στυλό συμπλήρωνε πάντα την υπέροχη διαδικασία που συνήθιζα να ακολουθώ. Συγγραφέα δεν με έλεγες αλλά υπήρχαν φορές που ομολογώ δάκρυζα και εγώ η ίδια με τις λέξεις μου. Κάποιες φορές το άνοιγα και δεν έβγαινε λέξη και άλλες κατέληγα να γράφω φαινομενικά άσχετες λέξεις. Κολλούσα και αυτοκόλλητα και σε κάθε μια σελίδα απλωνόταν μπροστά μου ένας καινούριος κόσμος. Η μάλλον ένας κόσμος φτιαγμένος από εμένα και όπως εγώ τον ήθελα. Σήμερα οι καταστάσεις για τις οποίες γράφω έχουν αλλάξει κατά πολύ από εκείνες της παιδικής μου ηλικίας, κι όμως το τελετουργικό μου παραμένει το ίδιο. Την εποχή που ξεκίνησα να γράφω λοιπόν δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι ταυτόχρονα με εμένα θα υπήρχαν άνθρωποι και συγκεκριμένα επιστήμονες, οι οποίοι θα μιλούσαν για τα οφέλη και τη σπουδαιότητα της γραφής. Πρόκειται ειλικρινά για θεραπεία ή αν θέλεις να το πούμε διαφορετικά, έκφραση, δημιουργικότητα και σίγουρα έμπνευση. Ομολογουμένως δεν αρκεί πάντα το να πιάσουμε απλά ένα μολύβι ή το πληκτρολόγιο μας και να αρχίσουμε να γράφουμε. Η φράση ‘κλειδί’ θα έλεγα πως είναι η «ενδοσκόπηση εκ προθέσεως». Έτσι, ένα από τα κυριότερα συμπεράσματα είναι ότι όσο μεγαλύτερο νόημα βρει κανείς στις λέξεις, στα συναισθήματα και στις δυσκολίες του, τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορεί αργότερα να συμφιλιωθεί και με τα όσα έχει βιώσει.

Ποιοι είναι όμως οι πέντε λόγοι για τους οποίους αξίζει να ξεκινήσεις το γράψιμο;

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, πέντε λόγοι είναι πολύ λίγοι για να ανταποκριθούν στα οφέλη της γραφής, ωστόσο υπάρχουν μερικοί που αξίζει πραγματικά να γνωρίζεις!

Το παρελθόν σου θα μετατραπεί σε πολύτιμο αγαθό για εσένα

Άν αποφασίσεις να κάνεις αυτό το βήμα, να αναφερθείς δηλαδή στο παρελθόν σου, θα διαπιστώσεις πως θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις πολύ καλύτερα και το παρόν σου. Επί της ουσίας, αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα διαλευκάνεις το τοπίο και συγκεκριμένα τα γεγονότα που σε στιγμάτισαν στη νεαρή σου ηλικία. ‘Έτσι θα διαμορφώσεις μια πιο σφαιρική εικόνα για το ποιος/ποιά είσαι, τι βίωσες, που ‘’πηγαίνεις’’ και γιατί πηγαίνεις προς τα εκεί που τελικά έχεις επιλέξει. Δεν θα μπορούσα εδώ να μην σου αναφέρω την εξής κινέζικη παροιμία: «Πιο αξιόπιστη είναι μια αχνή γραμμή από μελάνι πάνω στο χαρτί, παρά η δυνατή ανάμνηση μας.»

Θα αυξηθεί η ενσυναίσθηση και η συνειδητότητα σου

Όταν θα μπεις στη διαδικασία να καταγράψεις στο χαρτί όλες εκείνες τις αναμνήσεις, τις εμπειρίες, τις σκέψεις αλλά και τα συναισθήματα από τα οποία διακατέχεσαι, θα συνειδητοποιήσεις ότι χωρίς καλά καλά να το γνωρίζεις θα έχεις δώσει ένα ‘σχήμα’ στη ζωή σου. Για την ακρίβεια, το δικό σου προσωπικό σχήμα. Με άλλα λόγια, θα έχεις μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τα όσα σου συμβαίνουν όπως αντίστοιχα και για τα όσα επιθυμείς να σου συμβούν.

Συγγραφή = Ισορροπία

Τι και αν ξεφύγεις στη προσπάθεια σου να καταγράψεις τα συναισθήματα σου; Τι και αν χρειαστούν σελίδες ή και βιβλία για να μιλήσεις για εσένα; Aυτό που χρειάζεται να κατανοήσεις εδώ είναι ότι για να απαλλαγείς από τα ‘’δεσμά’’ του κόσμου αλλά και τα δικά σου, θα χρειαστεί να ενδυναμώσεις πρωτίστως τον εσωτερικό σου κόσμο. Το γράψιμο είναι διατεθειμένο να σε βοηθήσει και σε αυτό, με απώτερο σκοπό να σε οδηγήσει σε μια πιο ισορροπημένη ζωή.

Γράψιμο vs αυτοπεποίθηση, σημειώσατε διπλό

Αφού εκπληρώσεις όλα τα προαναφερόμενα στάδια, σειρά έχει να ξεπεράσεις και τις όποιες αναστολές σου ως προς την αντίσταση σου να υπάρξεις ξεκάθαρος και ειλικρινής απέναντι στον εαυτό σου. Εάν το κάνεις, δεν σου υπόσχεται κανείς πως στο εξής θα μοιάζουν όλα ρόδινα στη ζωή σου. Αυτό που σίγουρα θα συμβεί όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό γιατί θα ανακαλύψεις πως μόλις βρήκες το νούμερο ένα ασφαλές μέρος για να υπάρχεις όπως εσύ θέλεις. Λίγο αργότερα αυτό θα συμβεί και εκτός χαρτιού, και έτσι η αυτοεκτίμηση θα αποτελέσει για εσένα τη μεγαλύτερη σου δύναμη. Αφού θα μπορείς να βασίζεσαι πλέον εξ’ολοκλήρου σε εσένα! Δεν σου κρύβω πως αναρωτιέμαι αν υπάρχει στα αλήθεια κάτι πιο όμορφο από αυτό!

Βελτιώνει τη σωματική και ψυχική σου υγεία

Τι άλλο να προσθέσουμε εδώ; Nομίζω δεν χρειάζεται περισσότερη επεξήγηση εφόσον δεν υπάρχει κάτι πιο σπουδαίο από αυτό. Έχε υπόψιν σου λοιπόν πως η γραπτή συναισθηματική έκφραση έχει τη δύναμη να προάγει την ψυχοσωματική σου υγεία αλλά και να ενισχύσει την ψυχική σου ευημερία. Γιατί η ζωή ξεκινάει και τελειώνει πάντα μέσα από εμάς και το γράψιμο είναι ο πιο δημιουργικός τρόπος για να ενισχύσουμε αυτή μας την πεποίθηση!

Τι, ακόμα το σκέφτεσαι; Πάρε μολύβι, χαρτί και ξεκίνα!

featured photo: Twenty20.com/WellnessStockShop
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.