Για να λέμε και την αλήθεια με το όνομά της, το “μέχρι να σας χωρίσει ο θάνατος” που ακούμε στις ρομαντικές κομεντί είναι ένα ακόμα κλισέ. Μπορείς να ρωτήσεις το 40 με 50% των παντρεμένων ζευγαριών εκεί έξω. 

Για να δούμε ποιες 5 συμβουλές δίνει η ψυχοθεραπεύτρια Esther Perel:

1. Μην βασίζεσαι για τα πάντα στον σύντροφό σου

Ο σύζυγός σου είναι το αγαπημένο σου άτομο επάνω στη γη, που μπορείς να κάνεις παρέα μαζί του. Επίσης, είναι έμπιστος. Σύμφωνα όμως με την Esther Perel, αυτό είναι κάτι που χρειάζεται λεπτό χειρισμό. Στην πραγματικότητα,  το να βασίζεσαι συνέχεια επάνω στο άλλο σου μισό μπορεί τον κάνει να νιώθει πίεση. Από τη σχέση μας περιμένουμε, την ίδια στιγμή, να έχει βάσεις, να έχει νόημα και συνέχεια. Εκτός αυτών όμως ψάχνουμε τον ρομαντισμό και την συναισθηματική και σεξουαλική πληρότητα. Δεν είναι να απορείς γιατί πολλά ζευγάρια νιώθουν πίεση. Άφησε τον σύζυγό σου να βγει με τους φίλους του και την οικογένειά του και κάνε κι εσύ το ίδιο. 

2. Ανανέωσε τα πράγματα στη σχέση σας

Οποιοσδήποτε είναι παντρεμένος για χρόνια θα σου πει ότι η σπίθα χάνεται όταν ξεκινάει η οικειότητα σε μία σχέση. Σύμφωνα με την Esther Perel, έχει να κάνει με την άνιση μάχη της αγάπης και του πάθους. “Η αγάπη θέλει να ξέρει τα πάντα για σένα, ενώ το πάθος αποζητάει το μυστήριο,” αναφέρει στο βιβλίο της Mating in Captivity. Ή αλλιώς, η αγάπη έχει να κάνει με το τι έχω, ενώ το πάθος με το τι θέλω. Κάνε κάτι τελείως απρόβλεπτο. Ανανέωσε την ερωτική σας ζωή. 

3. Ζήτα πρώτη συγγνώμη 

Άσχετα με τα πόσα χρόνια είστε μαζί, σίγουρα θα μαλώσετε κάποια στιγμή. Το πιο σημαντικό σύμφωνα με την Perel; Το να μην περιμένεις από τον άλλον να σου ζητήσει συγνώμη. Δεν έχει σημασία ποιανού είναι το λάθος. Δεν υπάρχει τίποτα αδύναμο στη συγγνώμη. 

4. Αν ο ορισμός της ‘αγάπης’ εξελίσσεται, μην πανικοβάλλεσαι 

Όταν αγαπάς κάποιον, συμφωνείς μαζί του και αγαπάς τα πάντα πάνω του, σωστά; Όχι! Η αγάπη είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό. 

Είναι σαν το φεγγάρι. Νομίζεις ότι έχει εξαφανιστεί, αλλά μετά από λίγες μέρες εμφανίζεται. Ο ενθουσιασμός δεν είναι σε καμία περίπτωση μόνιμος. Η αγάπη για τον σύντροφό σου θα είναι τελείως διαφορετική μετά από μερικούς μήνες. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό. 

5. Σταμάτα να συγκρίνεις τη σχέση σας

Ένας παλιός σου συμφοιτητής παντρεύεται, ο γάμος ήταν τέλειος και η νύφη ήταν πανέμορφη. Στο μεταξύ, δεν έχετε πληρώσει λογαριασμούς, το παιδί σας κλαίει από το πρωί μέχρι το βράδυ και εκείνος παίζει βιντεοπαιχνίδια τα τελευταία 3 χρόνια. Ο καλύτερος τρόπος να ανανεώσεις τη σχέση σου; Άσε το τηλέφωνό σου στην άκρη. 

Αν τίποτα δεν πάει καλά, κάνε αποχή από τα social media για λίγες μέρες και γιατί όχι και εβδομάδες. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πως το να προσπαθείς να είσαι κάποιος άλλος, δεν σου κάνει καλό. Αντίθετα, επικεντρώσου στο να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και προσπάθησε να μείνεις προσγειωμένη στο τώρα. 

Πηγή: www.purewow.com/wellness/esther-perel-relationship-tips