Ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να ακολουθούν τους άνδρες και μερικές γυναίκες επιλέγουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Αν αναρωτιέστε τον τρόπο, θυμηθείτε ότι η δουλειά σας δεν θα ξυπνήσει ποτέ και δεν θα σας πει ότι δεν σας αγαπά πια. “- Lady Gaga

Κι με αυτό εδώ το αρκετά γνωστό σε όλους quote ξεκινάει η αναζήτηση για το όνειρα που αφήνεις πίσω μένοντας σε μια δουλειά που δε σε γεμίζει πια. Μπορεί για την ακρίβεια να έχεις ήδη χωρίσει, αλλά από φόβο να μη θέλεις να το παραδεχτείς. Είναι ο ίδιος φόβος που σε κρατάει κολλημένη στην ίδια καρέκλα καιρό τώρα. Να δέχεσαι να επαναλαμβάνεις τα ίδια πράγματα που στην πραγματικότητα έχεις βαρεθεί. Πόσο νορμάλ είναι αυτό; Αλλά και πως βγαίνεις απ’ αυτήν την κατάσταση;

Καμιά καριέρα δεν κρατάει το ενδιαφέρον σου για πάντα αν δεν υπάρξει εξέλιξη

Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μπορεί να ήρθες στην εταιρία πριν πέντε χρόνια. Μπορεί όντως η θέση που σου πρόσφεραν τότε να ήταν αυτό που είχες φανταστεί για το ξεκίνημά σου. Είτε αυτό ήταν να είσαι γραμματέας του διευθυντή είτε να σηκώνεις τηλέφωνα. Όμως πέντε χρόνια μετά το δέος της σημαντικής θέσης πήγε περίπατο μαζί με το συναίσθημα της όποιας παραγωγικότητας. Τώρα η αγαπημένη ώρα της ημέρας δεν είναι όταν πηγαίνεις στο γραφείο, αλλά όταν βγαίνεις απ αυτό.

Δεν είναι κακό να κυνηγάς την εξέλιξη, φτάνει να ξέρεις σε τι θέλεις να εξελιχτείς

Πριν κάποια χρόνια σ ένα βαρετό μίτινγκ απ’ αυτά που γίνονται κατ αναγκαιότητα ακούστηκε μια φωνή που έκανε τη διαφορά. Μια συνάδελφος που ήταν μάλλον σκασμένη όταν την ρώτησαν τι ήθελε να κάνει για το επόμενο τρίμηνο απάντησε πως «όλα ίδια της φαίνονται πια». Τότε ο μάνατζερ θέλοντας και να της την προσοχή της πρότεινε να τα κάνει με διαφορετικό τρόπο. Δεν έδωσε καν βάση στα λόγια του. Όμως λίγα λεπτά μετά την άκουσα να λέει σε μια συνάδελφό μας την εξής φράση : “Δεν θέλω να αλλάξω τίποτα, θέλω να με δει κάποιος από κει ψηλά και να με πάρει από δω μέσα”. Ήθελα να γελάσω, να τσιρίξω μα πιο πολύ να την αρπάξω και να την ταρακουνήσω. Αλλά τελικά δεν έκανα τίποτα.

Γιατί αν όντως δεν σ αρέσει η δουλειά σου ή δε βρίσκεις νόημα πουθενά είναι δική σου ευθύνη να το αλλάξεις αυτό

Είναι και ανώριμο και άδικο να κάθεσαι και να περιμένεις ένα θαύμα να σε μετακινήσει από εκεί που βρίσκεσαι. Δέξου ότι βαρέθηκες αυτό που κάνεις. Δέξου ότι θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα ή ότι έχεις άλλα όνειρα. Αλλά μην ξεσπάς την όποια αρνητικότητα σ αυτούς που είτε βαρέθηκαν/απογοητεύτηκαν/κουράστηκαν ακόμα το παλεύουν. Δεν σου φταίει το νέο πρότζεκτ, αλλά εσύ που δε θέλεις να σηκώσεις τα μανίκια και να δουλέψεις γι αυτό. Ούτε η αυστηρή συνάδελφος φταίει, αλλά εσύ που δυσκολεύεσαι να πάρεις τα πράγματα στα σοβαρά.

Εξάντλησε τις προοπτικές πριν φύγεις

Και αν υπάρχει κάτι που μπορεί να σ έκανε να αλλάξεις γνώμη; Να σου δώσει πίσω την σπίθα που είχες όταν πρωτομπήκες στην εταιρία. Πριν βιαστείς να παραιτηθείς και να περιφέρεις τον εαυτό σου μαζί σε deadlines πέρα δώθε, μίλα. Κάνε μια συζήτηση με τον υπεύθυνο του hr ή τον προϊστάμενό σου. Εξέφρασε με ειλικρίνεια όλους τους προβληματισμούς σου. Μίλα για τα όνειρά σου, για τα πράγματα που θα σ έκαναν πιο παραγωγική.

Αν αποφασίζεις να φύγεις κάνε το σωστά

Γιατί ακόμα και να το φύγεις τη σωστή στιγμή με το σωστό τρόπο, ταλέντο είναι. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι απ όποιο εργασιακό περιβάλλον και να ετοιμάζεσαι να παραιτηθείς είναι να μην αφήσεις στην άκρη τον επαγγελματισμό σου. Δεν έχει σημασία αν φεύγεις γιατί βαρέθηκες, γιατί βρήκες καλύτερες αποδοχές ή γιατί σου σπάει τα νεύρα ο νέος προϊστάμενος. Το θέμα είσαι εσύ. Και εσύ είσαι επαγγελματίας οπότε θα ενημερώσεις για τα νέα σου σχέδια την εταιρία σου ώστε να βρουν εύκολα αντικαταστάτη. Και φυσικά θα συνεχίζεις να δουλεύεις με το ίδιο ενδιαφέρον και σοβαρότητα μέχρι την τελευταία μέρα.