Ο μισθός και τα οικονομικά μας αποτελούν θέματα που δεν νιώθουμε άνετα να συζητάμε. Δεν είναι σπάνιο ο μισθός μας να μην ανταποκρίνεται στις ώρες και τις απαιτήσεις της δουλειάς μας.

Αν νιώθεις πως πληρώνεσαι λιγότερα από τους συναδέλφους σου τότε πρέπει να δώσεις προσοχή στις ενδείξεις.

Δεν διαπραγματεύτηκες ποτέ τον μισθό σου

Οι περισσότεροι millennials δεν διαπραγματεύονται τον μισθό τους γιατί νιώθουν άβολα με μία τέτοια συζήτηση. Οπότε, αποδέχονται τη δουλειά και τα χρήματα που ορίζει η εταιρεία. Αυτό όμως είναι το πρώτο σημάδι γιατί μπορεί να κατάφερνες έναν μεγαλύτερο μισθό. Υποσχέσου λοιπόν στον εαυτό σου πως θα αξιολογείς τις ώρες και τις απαιτήσεις της δουλειάς και την επόμενη φορά θα κάνεις αντιπρόταση.

Να μάθεις πόσα παίρνουν οι συνάδελφοί σου

Εντάξει, αυτό ξεφεύγει από την κατηγορία της απλής ένδειξης. Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις αν παίρνεις λιγότερα χρήματα είναι να μάθεις πόσο πληρώνονται οι συνάδελφοί σου με το ίδιο ωράριο και τις ίδιες αρμοδιότητες. Όμως, εδώ θα χρειαστεί εξαιρετικά λεπτός χειρισμός. Απόφυγε να ρωτήσεις ευθέως.

Κάνεις περισσότερα χωρίς να πληρώνεσαι

Αυτό σίγουρα θα σου ακουστεί κάπως οικείο. Πολλές φορές μπορεί να έχει τύχει να κάτσεις παραπάνω ώρες, να αναλάβεις περισσότερα tasks που δεν είναι στην αρμοδιότητά σου και να μην πληρωθείς γι’ αυτά. Αν κάνεις περισσότερα από το job description σου τότε συζήτησε με τον προϊστάμενό σου. Ή θα απαλλαγείς από αυτά ή θα πάρεις bonus. Όπως και να έχει, κερδισμένη θα βγεις.

Έχουν περάσει δύο ή περισσότερα χρόνια που δεν έχεις πάρει αύξηση

Αν έχεις κλείσει δύο ή περισσότερα χρόνια και δεν έχεις συζητήσει για αύξηση, τότε ίσως αυτή είναι η στιγμή να το κάνεις.

Τι σου λέει το ένστικτό σου

Πολλές φορές όταν συμφωνείς για μία δουλειά και δεν είναι τα χρήματα που ήλπιζες ή πιστεύεις πως αξίζεις, το νιώθεις. Αν λοιπόν το ένστικτό σου λέει πως έπρεπε να ζητήσεις περισσότερα, τότε σίγουρα έπρεπε να το κάνεις.

featured photo: Unsplash / Annie Spratt