Κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο το να εντοπίσεις ένα τοξικό άτομο. Ειδικά όταν σε χειρίζεται την ίδια ακριβώς στιγμή με τις πράξεις του. Είναι εξίσου δύσκολο βέβαια και το να καταλάβεις πότε είσαι εσύ τοξική απέναντι σε κάποιον. Όταν αυτές οι δύο ενέργειες συγχρονίζονται, οδηγούν στην απόλυτη τοξική καταστροφή.

Εδώ θα βρεις κάποια σημάδια ότι υπάρχει τοξικότητα στη ζωή σου χωρίς να το καταλαβαίνεις:

1| Ο σύντροφός σου σε γειώνει συνεχώς

Καμία σχέση δεν είναι τέλεια. Επίσης, δεν γίνεται να περιμένεις να λαμβάνεις αγάπη και δώρα 24/7. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό ο σύντροφός σου να σε στηρίζει σε ό,τι κάνεις. Ειδικά αν αυτό είναι κάτι που σε παθιάζει. Αν χρησιμοποιεί φράσεις όπως “ποτέ δεν θα μπορέσεις να το κάνεις αυτό” ή “δεν σκέφτεσαι ρεαλιστικά”, όταν εσύ έχεις μπει σε αυτό με όλη σου την ψυχή, καλύτερα να σκεφτείς αν πραγματικά χρειάζεσαι αυτή τη σχέση. Σκέψου αν αυτή η συμπεριφορά έχει χώρο στη ζωή σου. Αν αυτός ο άνθρωπος είναι εκεί για να την κάνει καλύτερη ή αν με τον τρόπο του “ρουφάει” όλη την αισιοδοξία από το mindset σου.

2| Θέλεις να κάνεις τους γονείς σου περήφανους

Αν οι γονείς σου είναι συντηρητικοί, είναι λογικό να δυσκολευτείς αν δημιουργήσεις το δικό σου προσωπικό mindset μεγαλώνοντας. Μπορεί να σε πίεσαν να ακολουθήσεις τη δική τους καριέρα ή να σου θυμίζουν συνεχώς τις προσδοκίες τους για την πορεία και τη ζωή σου. Το κομμάτι γονείς είναι ζόρικο, όσο καλοί και open minded και αν είναι. Θα πρέπει αν δουλεύεις συνεχώς τη σχέση σας και να φροντίσεις να μη ζεις για το μετά. Για τη στιγμή που θα φύγεις από το σπίτι ή θα φτάσεις σε μια ηλικία που δεν θα έχουν λόγο στο τι κάνεις. Να μένεις σταθερή στις θέσεις σου, να εντοπίσεις τις πυρηνικές σου πεποιθήσεις με στόχο να τις ξεσκαρτάρεις. Και να θυμάσαι: Κάποιες φορές, οι γονείς υπάρχουν σχεδόν μόνο για να διαφωνούν. Αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι εσύ βλέπεις πραγματικά πόσο focused είσαι στους στόχους σου.

3| Η καλύτερή σου φίλη σε ζηλεύει

Αυτό είναι ένα δύσκολο κομμάτι να εντοπίσεις. Ειδικά στα 20. Μπορεί να προσέξεις ότι η φίλη σου σε γειώνει συνεχώς χωρίς να το καταλαβαίνει καν. Δύσκολα βγαίνεις από τοξικές φιλίες, γιατί σας έχουν ενώσει τα χρόνια, οι στιγμές, όλα όσα έχετε κοινά. Αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι αν η φίλη σου συγκεντρώνει όλες τις ποιότητες μιας καλής φίλης. Σε στηρίζει; Είναι μαζί σου στα καλά όσο και στα άσχημα; Θέλει το καλύτερο για εσένα; Μπορείς να βασιστείς σε εκείνη ή εμφανίζεται όποτε τη βολεύει; Αν οι απαντήσεις σου οδηγήσουν στον δύσκολο δρόμο, πάρε μια απόφαση που ακόμα και αν φανεί δύσκολη τώρα, στο μέλλον θα σου έχει κάνει καλό. Δεν ξέρω αν θα σε βοηθήσει, αλλά μια σημαντική γυναίκα για εμένα μου είχε πει το εξής: Όποιος φεύγει από τη ζωή σου, απλώς κάνει χώρο για να μπει κάποιος άλλος, καλύτερος.

4| Δεν είσαι ο εαυτός σου όταν είσαι με τους φίλους σου

Δεν σου έχει τύχει ποτέ να κάνεις παρέα με κάποιον που σχεδόν βγάζει τον πραγματικό σου εαυτό από το πλάνο; Όλοι το έχουμε πάθει. Συνήθως νιώθουμε σαν να μιμούμαστε τις κινήσεις και τους τρόπους αυτού του ατόμου. Αυτό συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι απλά δεν είναι συμβατοί. Έτσι, ο ένας προσπαθεί να ταιριάζει με τον άλλο, αλλάζοντας τελείως τον εαυτό του. Αν βρίσκεις ένα κομμάτι της ζωής σου όσο διαβάζεις για αυτό, θυμήσου για ποιον λόγο χρειάζεσαι τους φίλους σου. Ποιος ο ρόλος τους και πώς πρέπει να νιώθεις γύρω τους. Ναι, αποδεκτός.

5| Ζεις σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον

Όπως συμβαίνει με τους τοξικούς ανθρώπους, έτσι και το περιβάλλον που ζεις μπορεί να βλάπτει την ψυχική σου υγεία. Αν ζεις σε ένα σπίτι που δεν σου αρέσει, θυμήσου, η κατάσταση δεν θα είναι πάντα έτσι. Αν έχεις μετακομίσει και το νέο σου σπίτι νιώθεις να το σιχαίνεσαι, άλλαξε το. Εντόπισε το πρόβλημα. Αυτό είναι που σε κάνει δυστυχισμένη; Είναι η περιοχή ή μήπως το διαμέρισμα; Σκέψου καλά, δώσε απαντήσεις και πάρε ψύχραιμες αποφάσεις. Με έναν στόχο: Την ευτυχία σου.

Η ζωή μας είναι γεμάτη με προκλήσεις. Θα γνωρίσεις ανθρώπους που δεν ήρθαν στη ζωή σου για να μείνουν. Αλλά για να σου μάθουν τι δεν χρειάζεσαι.

Δες ακόμα:

Αυτό είναι το ένα πράγμα που ποτέ δεν πρέπει να λες σε έναν τοξικό άνθρωπο


featured image: Elite Daily