Μία στις δύο γυναίκες έχουν ακολουθήσει έστω και μία φορά στη ζωή τους κάποιο πρόγραμμα διατροφής είτε από κάποιο διαιτολόγο είτε κάποιο που βρήκαν στο Internet ή που τους πρότεινε μία φίλη τους. Η δίαιτα όμως θα πρέπει να σου ταιριάζει.

Ευτυχώς υπάρχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι η δίαιτα που σκοπεύεις να ξεκινήσεις δεν είναι για εσένα.

1. Ακολουθείται από μία υπόσχεση

Για να προβλέψουμε με ακρίβεια την απώλεια βάρους θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στοιχεία όπως, οι απαιτήσεις του ατόμου βάσει των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Βγαίνει λοιπόν το συμπέρασμα πως μια δίαιτα είναι εξαιρετικά περιοριστική ώστε να μπορέσει να έχει αποτελέσματα σε όλους και αυτό είναι κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη υγεία σου και είναι σίγουρο πως όταν ξαναμπείς σε ένα φυσιολογικό πρόγραμμα διατροφής θα πάρεις πίσω τα χαμένα κιλά.

2. Βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο προϊόν

Δεν χρειάζεται να βασίζεσαι σε κάποιο προϊόν για να δεις αποτελέσματα. Προσωπικά δεν γνωρίζω κανένα προϊόν που παράγει ορατά ή μόνιμα αποτελέσματα, αν δε γίνουν άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Έτσι, εάν το αποτέλεσμα που επιθυμείς κρύβεται πίσω από προϊόν – ένα χάπι ή ένα shake πρωτεΐνης (εμπλουτισμένο πολλές φορές με ζάχαρη) – δοκίμασε άλλο τρόπο. Ακόμα κι αν υπάρχει ο ισχυρισμός ότι υποστηρίζεται από έρευνα, είναι πολύ πιθανό ότι αυτή η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την ίδια την εταιρεία που προσπαθεί να πουλήσει το προϊόν της.

3. Έχει σαν βάση κάποιο “super food”

Δεν υπάρχουν τροφές που κάνουν θαύματα. Αν σκέφτεσαι ότι ένα συγκεκριμένο τρόφιμο θα προκαλέσει απώλεια βάρους, πρόκειται απλά για μια ψευδαίσθηση. Τα αποτελέσματα που σημειώνονται οφείλονται στην μείωση των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών.

4. Παρουσιάζει μία εικόνα τελειότητας

Οι εικόνες με τις επίπεδες κοιλιές και τα six packs είναι πολλές φορές πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Αντί να κυνηγάς το ιδανικό, που συνήθως δεν είναι ρεαλιστικό και να βλάπτεις τον οργανισμό σου, θα πρέπει να μάθεις να αγαπάς το σώμα σου και να δέχεσαι την εικόνα του με την σταδιακή αλλαγή που μπορεί να επιτύχει, ανακτώντας την αυτοπεποίθηση σου. Μόνο τότε θα συνειδητοποιήσεις την αξία της ισορροπημένης διατροφής αντί να υποβάλλεις τον οργανισμό σου σε εξαντλητικές δίαιτες.

5. Είναι απαιτητική

Οι περισσότερες δίαιτες περιορίζουν την ελευθερία γευμάτων και είναι γεμάτες κανόνες. Ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής είναι αυτό που σε μαθαίνει να τρέφεσαι σωστά, να υιοθετείς τις σωστές διατροφικές συνήθειες και ο στόχος του δεν είναι μόνο η απώλεια βάρους και λίπους αλλά και η αλλαγή του τρόπου ζωής ώστε να διατηρήσεις το αποτέλεσμα για το υπόλοιπο της ζωής σου.

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

Δες ακόμη: Κόβω το βραδινό γεύμα. Σωστό ή λάθος;

featured image: adolescentes.com