Ας ξεκινήσουμε με το πιο βασικό. Το πρωινό γεύμα είναι το σημαντικότερο της ημέρας. Μήπως όμως οι επιλογές σου για το πρώτο γεύμα αυξάνουν την περίμετρο της μέσης και των γοφών σου;

1. Καθόλου πρωινό

Σύμφωνα με τα στατιστικά, 1 στους 3 παραλείπουν το πρωινό γεύμα. Οι λόγοι για να ξεκινήσεις να καταναλώνεις πρωινό από αύριο κιόλας είναι πολλοί. Συνοπτικά:

• Συμβάλει στην κάλυψη των καθημερινών διατροφικών αναγκών. • Σχετίζεται με τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και πιθανά συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία. • Μειώνει την τάση για κατανάλωση πολλών ανθυγιεινών σνακ μέσα στην ημέρα τα οποία παρέχουν πολλές θερμίδες. • Έχει φανεί πως βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

2. Δημητριακά πρωινού

Αν και για τους περισσότερους τα δημητριακά πρωινού όπως και οι τυποποιημένες μπάρες δημητριακών θεωρούνται μια ασφαλής και υγιεινή επιλογή για πρωινό, τα περισσότερα από αυτά έχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης ακόμα και από κάποια γλυκά. Στην πραγματικότητα, η ζάχαρη συνήθως είναι το πρώτο ή το δεύτερο κατά σειρά συστατικό στην ετικέτα με τα συστατικά. Ακόμα και τα πιο «καλά» δημητριακά, όπως η granola που περιέχει βρώμη, είναι πλούσια σε ζάχαρη. Πάντως, η προσθήκη δημητριακών ολικής άλεσης ή βιταμινών και μετάλλων δεν τα κάνει και πιο υγιεινά.

3. Pancakes

Σίγουρα η πιο in fashion επιλογή για τα πρωινά του Σαββατοκύριακου. Ωστόσο, λόγω του ραφιναρισμένου αλευριού και των πλούσιων σε ζάχαρη και λίπος υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους, σίγουρα δεν αποτελούν το ιδανικό πρωινό για τη διατροφή σου.

4. Χυμοί

Οι χυμοί φρούτων αποτελούν τη χειρότερη επιλογή πρωινού αν θες να μειώσεις την όρεξή σου και το σωματικό σου βάρος. Ακόμα κι οι 100% φυσικοί χυμοί περιέχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων. Η κατανάλωσή τους προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αφού δεν υπάρχει λίπος, πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες για να καθυστερήσει την απορρόφησή τους. Σαν αποτέλεσμα, μόλις πέσουν ξανά τα επίπεδα σακχάρου νιώθεις κούραση και πείνα.

5. Γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με γεύσεις

Ένα κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι συνοδευόμενο από φρέσκα φρούτα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πρωινού γεύματος. Από την άλλη, ένα κεσεδάκι γιαουρτιού με φρούτα χαμηλό σε λιπαρά, δεν είναι. Συγκεκριμένα, κάποια από αυτά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από μία μπάλα παγωτό. Το λίπος που λείπει επίσης από αυτά, δίνει το αίσθημα κορεσμού και πυροδοτεί την έκκριση της χολεκυστοκινίνης (ορμόνη κορεσμού). Επίσης, η αφαίρεση του λίπους από τα γαλακτοκομικά προϊόντα σημαίνει ότι γίνεται προσθήκη ζάχαρης για την εξισορρόπηση της γεύσης.

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

Διάβασε επίσης: Η απλούστερη συνταγή pancakes όλων των εποχών
featured image:unsplash.com