Ίσως μία από τις πρώτες σκέψεις που περνούν από το μυαλό σου όταν μπαίνεις στη σχολή, είναι η ώρα που θα εξασκήσεις και επίσημα το επάγγελμα και την ειδικότητα που έχεις επιλέξει. Eνώ περνάς από σαράντα κύματα, δεκάδες εξάμηνα και άλλες τόσες κουραστικές εξεταστικές περιόδους όταν έρχεται η στιγμή να αναλάβεις την πρώτη σου πρακτική άσκηση σε πιάνει ένα σφίξιμο στο στομάχι και σε διακατέχει μία ανεξήγητη ανασφάλεια.

Εμείς συναισθανόμενοι την αγωνία και τον φόβο σου για αυτό το νέο εγχείρημα, σου παρουσιάζουμε 5 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις πριν ξεκινήσεις την πρακτική σου ώστε να είσαι απόλυτα προετοιμασμένη!

1. Επικοινώνησε με τους μελλοντικούς συνεργάτες σου Ένα σημαντικό βήμα που δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψεις είναι οι γνωστές σε όλους μας «δημόσιες σχέσεις». Φρόντισε να ενταχθείς σε groups συζητήσεων των συμφοιτητών σου στα social media, να μάθεις ποιοι από αυτούς θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο εργασίας με εσένα και να τους γνωρίσεις καλύτερα. Θα είναι πολύ βοηθητικό να έχεις γνώριμα πρόσωπα γύρω σου που θα εμπιστεύεσαι και θα μπορείς να βασιστείς.

Giphy
Giphy
2. Ενίσχυσε το βιογραφικό σου πριν ξεκινήσεις Πριν αναλάβεις την επίσημη πρακτική σου άσκηση στα ακαδημαϊκά πλαίσια, ένα οργανικής σημασίας ζήτημα είναι να έχεις κάποια στοιχειώδη εμπειρία πάνω στο αντικείμενο. Συνήθως, το κομμάτι αυτό της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης έρχεται προς στο τέλος της φοίτησης σου, με αποτέλεσμα να μπορείς τα προηγούμενα χρόνια να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία που σου δίνεται να εργαστείς έστω και αφιλοκερδώς πάνω στον κλάδο σου. Εκτός από τις σημαντικές γνώσεις που θα αποκομίσεις ώστε να μπορείς να ελίσσεσαι καλύτερα μέσα στον νέο χώρο εργασίας σου, θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις και γιατί όχι να αναλάβεις και επίσημα μία θέση εργασίας στην εταιρεία αυτή και μετά το πέρας της πρακτικής.
Giphy
Giphy

3. Ο χρόνος εργασίας θα είναι περισσότερος Κάτι που πρέπει να γνωρίζεις από πριν είναι πως στα εργασιακά πλαίσια ο χρόνος δεν έχει ποτέ νόημα. Ειδικά, αν το αντικείμενο σου είναι αρκετά απαιτητικό, είναι πολύ πιθανό (έως σίγουρο) πως ποτέ δε θα κάθεσαι μόνο το προβλεπόμενο 4ωρο ή 8ωρο στη δουλειά σου. Να είσαι έτοιμη για κάτι τέτοιο ώστε να μην απογοητευτείς αντιμετωπίζοντας το στην πράξη.

Giphy
Giphy

4. Αντίθετα, τα χρήματα είναι ελάχιστα Άλλο ένα βασικό στοιχείο που επιβάλλεται να γνωρίζεις για την πρακτική άσκηση. Ενώ μπορεί να δουλεύεις σκληρά, να κάνεις πράγματα που ίσως να μην ανταποκρίνονται στις αρμόδιες σου και να προσπαθείς να εξυπηρετήσεις τους πάντες και τα πάντα, στο τέλος του μήνα το ποσό που θα δεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό θα είναι σχεδόν μηδενικό! Ωστόσο, έχε στο μυαλό σου πως τα βιώματα που αποκομίζεις από μία τέτοια εμπειρία είναι πολύ πιο σημαντικά και ουσιώδη από τα χρήματα και θα το ξεπεράσεις!

Giphy
Giphy

5. Έχε υπομονή και επιμονή Προετοίμασε από πριν τον εαυτό σου πως ο δρόμος της πρακτικής άσκησης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Προσπάθησε να ανταπεξέλθεις στις ψυχολογικές αλλά και πρακτικές πιέσεις της εργασίας σου και έχε ως στόχο να ξεχωρίσεις και να εξελιχθείς ως επαγγελματίας. Στο μυαλό σου πρέπει να υπάρχει καθημερινά ένας πήχης που με υπομονή και επιμονή θα ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά.

Giphy
Giphy

Καλή επιτυχία, λοιπόν!