Προσπαθώ με νύχια και με δόντια να μην ανακηρύξω το 2016 τη χειρότερη χρονιά της μέχρι τώρα ζωής μου. Πάντα, λένε, πρέπει να κοιτάς τη φωτεινή πλευρά της ζωής, όσο θεοσκότεινο και εάν είναι το τούνελ. Μέσα λοιπόν σε όλα τα στραβά του, το 2016 κατάφερε να μου διδάξει πράγματα. Δεν τα γράφω για να φανώ πιο σοφή, προς Θεού.

Πιθανότατα τα περισσότερα τα έχεις μάθει ήδη και δεν περίμενες εμένα να σου τα πω. Για αυτό λοιπόν και εγώ θα αφήσω τα παρακάτω 5 διδάγματα εδώ, απλά για να θυμηθείς όσα θα έπρεπε και θα φύγω, σφυρίζοντας ανέμελα… μαζί με το 2016… και αυτό να φύγει παρακαλώ!

  1. Οι τοξικοί άνθρωποι είναι καλύτερο να φεύγουν

Μόνον όταν τους αποβάλλεις θα καταλάβεις πόση ενέργεια σου έκλεβαν τόσα χρόνια. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε κρατάνε πίσω, ηθελημένα ή μη. Απέβαλλε τους και μείνε όσο πιο μακριά γίνεται. Εάν φύγουν μόνοι τους… ακόμη καλύτερα!

  1. Όλοι χρειάζονται έναν μπαμπά

Και μία μαμά. Όποια και εάν είναι ή ήταν η σχέση σου με τος γονείς σου, το σίγουρο είναι ένα: τους χρειάζεσαι. Η απώλεια ποτέ δεν είναι εύκολη. Μόνο όταν χάσεις κάποιον για πάντα καταλαβαίνεις πόσο ανάγκη τον είχες.

  1. Ο επιμένων νικά

Βάλε στόχους. Και πάλεψε για αυτούς. Αργά ή γρήγορα θα αρχίσεις να βλέπεις αλλαγές. Είτε καλές, είτε κακές, οι αλλαγές είναι αυτές που θα σε ολοκληρώσουν σαν άνθρωπο. Εάν κρίνεις ότι αξίζει, πάλεψε και μην αφήσεις ΠΟΤΕ αυτό που αγαπάς.

  1. Μόνο με τη σωστή ταχύτητα θα ξεκινήσεις

Τα μαθήματα οδήγησης πέρα από σύγχυση και άγχος μου έμαθαν αυτό το σοφό fact. Φαντάσου τη ζωή σου σαν ένα αυτοκίνητο. Είτε είναι παλιό, είτε καινούριο, με την όπισθεν μόνο πίσω θα καταφέρει να πάει. Με τρίτη δε ξεκίνησε ποτέ κανείς. Υπάρχουν σημεία που πρέπει να σταματάς την πορεία σου για λίγο και να ελέγχεις γύρω σου. Και ακόμη και εάν δεν ανάψεις ποτέ τη μηχανή και έχεις κάποιον να σπρώχνει, το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα κουραστεί.

  1. Να κυνηγάς τα όνειρα σου

Γιατί εάν δεν έχεις όνειρα και δεν τα κυνηγάς, τότε τι σκοπό έχει το να ζεις. Λογαριασμούς και υποχρεώσεις έχουμε όλοι, αλλά όνειρα και στόχους λίγοι. Αυτοί, δε, που αποφασίζουν και τα κυνηγάνε είναι ακόμη λιγότεροι! Μην αφήσεις τίποτα να σε κρατάει πίσω. Ονειρέψου!

Καλή Χρονιά!