Serendipity. Μια αγγλική λέξη ιδιαίτερα εύηχη, που σημαίνει το να βρίσκεις κάτι καλό χωρίς καν να το ψάξεις. Ευνοική έκβαση γεγονότων μέσα από καλή τύχη, με άλλα λόγια. 

Χρωστάμε την ανακάλυψη της στον Άγγλο Horace Walpole, ιστορικό και συγγραφέα του πρώτου Γοτθικού μυθιστορήματος, ο οποίος την ανακάλυψε ώς εξής: είχε κάποτε διαβάσει ένα παραμύθι που λεγόταν οι “Τρείς Πρίγκηπες του Serendip” στο οποίο οι Υψηλότατοι κάνανε συνεχώς καινούριες ανακαλύψεις χωρίς καν να προσπαθούν και όλα βαίναν καλώς, όπως καταλαβαίνεις. Ο Walpole λοιπόν, πήρε τη λέξη Serendip την έκανε ουσιαστικό, η λέξη διαδόθηκε και κάποτε έγινε ταινία με πρωταγωνιστές τον John Cusack και την Kate Beckinsale! Ελληνική μετάφραση: “Έρωτας μετ’εμποδίων”.

Η περί ου ο λόγος ταινία, είναι η κλασσική ρομαντική χολιγουντιανή ταινία με backround την Νέα Υόρκη. Διόρθωση. Δεν είναι απλά ρομαντική, είναι απαράδεκτα ρομαντική. Ή που θα σε κάνει να τραβάς τα μαλλιά σου και να λές “ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ” και θα εκτοξεύσει για άλλη μια φορά τον κυνισμό σου στα ύψη, ή που θα σε κάνει να κλαίς με μαύρο δάκρυ και να λές “κι εγώ σέλω”.. Αλλά ας κάνω καλύτερα μια μικρή περίληψη για να καταλάβεις τι εννοώ.

585a7eed2e882dcb919b82cace447c86

Χριστουγεννιάτικος καταναλωτισμός στο Bloomingdales και ένα ζευγάρι γάντια γίνεται η αιτία μιας γνωριμίας. Αλλά έλα που ο Τζόναθαν τα θέλει για την κοπέλα του και η Σάρα τα θέλει για το αγόρι της (είναι unisex τα γάντια!). Βρίσκουν μια λύση, έπειτα πηγαίνουν για ένα ζεστό ρόφημα και καταλήγουν στο παγοδρόμιο της γειτονιάς να κοιτάν τον ουρανό με τα άστρα και αναρωτιούνται.. should I stay or should I go? Ο Τζόναθαν είναι πιο ξεκάθαρος σε αυτό που θέλει και της ζητάει το τηλέφωνο της, αλλά η Σάρα φανατική οπαδός του Serendipity αποφασίζει να αφήσει τη μοίρα να καθορίσει το μέλλον αυτής της γνωριμίας. Εκείνη γράφει τα στοιχεία της σε ένα βιβλίο που σκοπεύει να πουλήσει την επόμενη μέρα και ο Τζόναθαν τα δικά του στοιχεία σε ένα 5δόλαρο το οποίο ξοδέυουν αμέσως. Η Σάρα λέει ότι αν αυτά τα δύο αντικείμενα βρεθούν ξανά στο δρόμο τους αντίστοιχα, τότε είναι γραφτό να ζήσουν μαζί! Μετά απο χρόνια αποφασίζουν να ψάξουν ο ένας τον άλλο, καθώς όπως είναι αναμενόμενο υπάρχουν απωθημένα και στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν την πραγματική αγάπη, συμβαίνουν διάφορα γεγονότα, ενώ τραβολογούν και τους δύο κολλητούς τους στην περιπέτεια αυτή της μοίρας.

love-in-nyc

Ο Eugene Levy κλέβει την παράσταση στον ρόλο του νευρωτικού πωλητή και προσθέτει στα κωμικά στοιχεία της ταινίας. Η συνταγή δοκιμασμένη, πατάει στο “You’ve got mail” και “Sleepless in Seattle”. Οι αθεράπευτα ρομαντικοί θα την αγαπήσουν και όσοι θέλουν να περάσουν ένα ευχάριστο βράδυ, χωρίς πολλούς πολλούς προβληματισμούς θα την εκτιμήσουν.

P.S1 Μπορεί να προβληματιστείς αν έχεις πράξει παρόμοια με τους πρωταγωνιστές, αν έχεις αφήσει πολλά στη μοίρα δηλαδή, οπότε δεν σου το συνιστώ. Αν και είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να πάρεις τη μοίρα σου στα χέρια σου για να είσαι ήσυχος.

P.S2  Serendipity είναι και ένα καφέ στην Κηφισιά!