Το εργαστήριο του σπιτιού είναι η κουζίνα, χωρίς αμφιβολία. Η αποθήκευση όμως των απαραίτητων -σε καθημερινή βάση- σκευών μπορεί να αποδειχθεί παγίδα, γιατί προφανώς δεν μπορούν να βρίσκονται όλα πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Και όταν αρχίζεις να αποθηκεύεις, μοιραία κάνεις κάποια λάθη. Στην καλύτερη περίπτωση τα αποθηκεύεις με λάθος τρόπο και το μόνο που χάνεις είναι ωφέλιμος χώρος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Στη χειρότερη, ο λάθος τρόπος αποθήκευσης επιδρά αρνητικά στη διάρκεια ζωής των πραγμάτων που αποθηκεύεις.

Μαχαίρια

Αν είσαι από τους πολλούς που πετάνε τα μαχαίρια στο συρτάρι με τα υπόλοιπα κουταλοπίρουνα, κάνεις λάθος. Πέρα από το γεγονός ότι εμπεριέχει μια κάποια επικινδυνότητα να ψάχνεις σε ένα συρτάρι με λεπίδες να προεξέχουν από εδώ και από εκεί, είναι κακό και για τα μαχαίρια σου μιας και όταν οι λεπίδες ενός μαχαιριού έρχονται σε επαφή με κάτι άλλο εκτός από φαγητό, π.χ. άλλες λεπίδες, λαβές, κουτάλια, πιρούνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαράσσονται και να φθείρονται, καταλήγοντας να μην κόβουν ικανοποιητικά και να μην αντέχουν στον χρόνο. Ο ιδανικός τρόπος αποθήκευσης είναι είτε σε μια μαγνητική λωρίδα που θα προσαρμόσεις στον τοίχο σου ή σε ειδικές θήκες για μαχαίρια.

Ταψιά

Οι άτακτες στοίβες ταψιών, με το ένα πάνω στο άλλο, δεν είναι σωστός τρόπος αποθήκευσης. Ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσεις τα ταψιά σου είναι κάθετα και όχι οριζόντια. Υπάρχουν ειδικά διαχωριστικά, αντίστοιχα με αυτά που χρησιμοποιείς για τα πιάτα. Αλλά ακόμη και αν δεν βρεις, μπορείς να φτιάξεις μόνη σου, με τη βοήθεια εύκολων DIY οδηγιών που θα βρεις online.

Μπαχαρικά

Επηρεασμένη από το Pinterest βάζεις τα μπαχαρικά σου σε ίδια βαζάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Οι ειδικοί όμως στην οργάνωση διαφωνούν με αυτή την τακτική όσο όμορφη και αν είναι. Μπορεί να καταλήξεις να αποθηκεύσεις το ίδιο μπαχαρικό σε πάνω από δυο βαζάκια (αν δεν χωρούσε σε ένα όταν το αγόρασες) και να χάνεις χρόνο κάθε φορά μυρίζοντας βαζάκια για να βρεις αυτό που θέλεις. Μια εύκολη λύση είναι να βάλεις ταμπελίτσες, διαφορετικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά βαζάκια βασιζόμενη στη συχνότητα που τα χρησιμοποιείς ή στο πού χρησιμεύουν.

Ποτήρια κρασιού

Εδώ το ερώτημα για πολλούς είναι: τα αποθηκεύω προς τα πάνω ή προς τα κάτω; Το σωστό είναι, προς τα πάνω εκτός αν έχεις ειδικά ράφια για ποτήρια κρασιού. Πολύ τα αποθηκεύουν προς τα κάτω φοβούμενοι τη σκόνη που θα καθίσει εσωτερικά αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ότι το πιο εύθραυστο μέρος του ποτηριού είναι το χείλος του. Οπότε ένα πλύσιμο πριν τα χρησιμοποιήσεις είναι η λύση στο πρόβλημά σου.

Μαγειρικά σκεύη

Επειδή προφανώς οι αποθηκευτικοί χώροι στο σπίτι σου δεν είναι απεριόριστοι, καταλήγεις να αποθηκεύεις τα μαγειρικά σου σκεύη το ένα μέσα στο άλλο για να εξοικονομήσεις χώρο. Ίσως βέβαια να σου έχει περάσει από το μυαλό ότι αυτό δεν είναι και τόσο καλό, μιας και η επαφή μεταλλικών τους επιφανειών μπορεί να γρατσουνίσει το ένα ή το άλλο ή και τα δυο. Αλλά επειδή οι αποθηκευτικοί χώροι είναι περιορισμένοι, η λύση είναι να βάλεις ανάμεσά σε κάθε σκεύος μια πετσέτα. Έτσι προλαμβάνεις και τις γρατζουνιές αλλά και την οποιαδήποτε υγρασία που μπορεί να οδηγήσει σε οξείδωση.

featured photo: StyleCaster