Αναμφισβήτητα η πανδημία έχει δημιουργήσει ευκαιρίες που δεν θα είχαμε αλλιώς. Πριν δυο-τρία χρόνια ήταν αδύνατον να πάρεις Master από αμερικάνικο πανεπιστήμιο όντας σε άλλη ήπειρο χωρίς να παρακολουθείς δια ζώσης τα μαθήματά σου.

Πλέον, με τη σημαντική συμβολή της τεχνολογίας είναι πανεύκολο να παρακολουθήσεις online μαθήματα από παγκοσμίως δημοφιλή και αξιόλογα πανεπιστήμια ακόμη και από τον καναπέ σου.

Η διαδικτυακή εκμάθηση παίζει και θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της καριέρας μας. Είναι προσβάσιμη, προσιτή και μας επιτρέπει να επιλέξουμε το περιεχόμενο που ταιριάζει στις ανάγκες μας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μέσα στην πανδημία έχουν αρχίσει κάποιο online μάθημα που τους βοηθά να εξελίξουν τις δεξιότητές τους, να γίνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας και να βρουν τη δουλειά που θέλουν.

Ωστόσο, η πληθώρα επιλογών που υπάρχουν στο διαδίκτυο είναι φυσιολογικό να κάνουν την επιλογή σου λιγάκι πιο δύσκολη. Επίσης, υπάρχουν ακόμη εργοδότες που προτιμούν τα διπλώματα πανεπιστημίου έναντι των online μαθημάτων. Αν και αυτό αλλάζει τελευταίως, υπάρχουν μερικά αξιόπιστα online courses για να εξελίξεις τις δεξιότητές σου και να επισπεύσεις τη διαδικασία πρόσληψής σου στη δουλειά που θες.

Coursera

Συνεργάζεται με κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου όπως Yale και Stanford προσφέροντας δωρεάν online μαθήματα που διαρκούν 5-12 εβδομάδες. Μπορείς να διαλέξεις μαθήματα από διάφορους κλάδους όπως Γλώσσες, Κοινωνικές Επιστήμες, Μαθηματικά και Λογική, Επιστήμες Υγείας, Business and Management, Πληροφορική, κοκ. Προσφέρονται σε μορφή βιντεοσκοπημένων διαλέξεων που συνοδεύονται από σχετική βιβλιογραφία και δραστηριότητες ή εργασίες. Σε ορισμένα μαθήματα, όπου είναι πρακτικά δυνατό, η αξιολόγηση γίνεται μεταξύ συμφοιτητών ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις βασίζεται στις εργασίες που πρέπει να κατατεθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

edX

To MIT και το Harvard συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μαζί αυτήν την ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης. Στην εν λόγω πλατφόρμα προσφέρονται περισσότερα από τρεις χιλιάδες μαθήματα σε μια ποικιλία αντικειμένων. Οι πιο δημοφιλείς θεματικές είναι Business & Management, Πληροφορική, Γλώσσες, Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Ανάλυση Δεδομένων και Στατιστική. Ωστόσο, περιέχει μαθήματα ακόμη και για την Ηθική, τη Διατροφή, και τη Νομική.

Udacity

Το διαχωριστικό στοιχείο της Udacity είναι ότι όλα τα μαθήματα που προσφέρονται μπορείς να τα ξεκινήσεις και να τα τελειώσεις όποτε επιθυμείς, δηλαδή είναι self-paced. Σε αντίθεση με το Coursera και το edX δεν παρέχει πανεπιστημιακά μαθήματα και στοχεύουν περισσότερο στην απόκτηση δεξιοτήτων. Είναι ιδανικό για όσους ενδιαφέρονται για την τεχνολογία και τον προγραμματισμό. Τα μαθήματα είναι όλων των επιπέδων και άμεσα προσβάσιμα για να ξεκινήσεις.

LinkedIn Learning

Το LinkedIn διαθέτει μια πληθώρα μαθημάτων που θα σε βοηθήσουν να εξελίξεις τόσο τις επαγγελματικές όσο και τις προσωπικές σου δεξιότητες. Περιλαμβάνει μαθήματα για όσους ψάχνουν νέα δουλειά, για όσους θέλουν να γίνουν leaders και να επηρεάζουν θετικά τους άλλους, αλλά και όσους ψάχνουν τρόπους να μειώσουν το άγχος τους. Υπάρχουν επίσης μαθήματα για εκπαιδευτές και επαγγελματίες πωλήσεων. Αν ψάχνεις ένα μάθημα που θα ανανεώσει τις γνώσεις και τα soft skills σου, ένα μάθημα του LinkedIn Learning είναι αυτό που ψάχνεις.

Skillshare

Είναι μια διαδικτυακή κοινότητα εκμάθησης με χιλιάδες μαθήματα σε design, τεχνολογία, business, δημιουργία περιεχομένου, και άλλα. Περιέχει μαθήματα που διαρκούν ακόμη και λιγότερο από μια ώρα τα οποία μπορείς να εκμεταλλευτείς για να παραμένεις παραγωγική και να μαθαίνεις νέα πράγματα κάθε μέρα. Είναι το κατάλληλο μέρος για να εξελίξεις πρωτοποριακές δεξιότητες όπως Photoshop, ζωγραφική, interior design, content design, και να γνωρίσεις συμμαθητές ανακαλύπτοντας νέες ευκαιρίες καθημερινά.

Alison Courses

Περισσότεροι από 19 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει μαθήματα μέσω της πλατφόρμας Alison Courses. Η εκπαιδευτική πλατφόρμα αυτή προσφέρει ποικίλα μαθήματα σε θεματικές όπως τεχνολογία, γλώσσες, marekting, management, υγεία, προσωπική βελτίωση, εκπαίδευση κοκ. Αν και τα μαθήματα δεν προσφέρονται από κάποιο πανεπιστήμιο, είναι αρκετά εξειδικευμένα και αξίζει να τα δεις τόσο αν έχεις κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σου όσο και κάτι πιο γενικό.

Αν ψάχνεις μια απασχόληση αυτήν την περίοδο, όλα τα παραπάνω μαθήματα θα σε βοηθήσουν να εξελίξεις τόσο τις επαγγελματικές όσο και τις προσωπικές σου δεξιότητες. Μην χάνεις χρόνο λοιπόν, κάνε την έρευνά σου και επίλεξε το μάθημα που σε ενδιαφέρει περισσότερο!

featured photo: pexels.com/@AnthonyShkraba