Σίγουρα το «Παίζουμε θάρρος ή αλήθεια;» σου φέρνει μνήμες από πάρτι, εκδρομές και διαλείμματα ή κενά από την περίοδο του Δημοτικού και του Γυμνασίου αργότερα. Στο Λύκειο πιο σπάνια αναφερόταν στην παρέα αλλά όσο μεγαλώνεις- που ως γνωστόν επιστρέφεις πιο συχνά στο παιδί που κρύβεις μέσα σου- όλο και περισσότερο αναπολούσες το παιχνίδι όταν μαζευόταν η παρέα.

Θα το χαρακτήριζες, χαριτολογώντας φυσικά, και ως ”το παιχνίδι που κλείνει σπίτια”. Οι πιο τολμηροί επιλέγουν την Αλήθεια, οι πιο δραστήριοι και έτοιμοι για όλα το Θάρρος. Εγώ θα σου πω ότι το παιχνίδι αυτό είναι βγαλμένο από τη ζωή. Τι εννοώ;

Καθημερινά καλείσαι να αποφασίσεις για όσα σε απασχολούν, ενώ ταυτόχρονα έχεις γαλουχηθεί να αποφασίζεις με μια από τις δυο συνιστώσες της ερώτησης αυτής.

Το θάρρος είναι μεγάλη υπόθεση για τη ζωή σου. Θάρρος να αντιμετωπίζεις όσα σε φέρνουν οι επιλογές που έχεις κάνει ως τώρα, θάρρος για να τις αλλάξεις αν σε χαλάνε, θάρρος να διεκδικείς όσα θέλεις και όσα αξίζεις. Το καλό θάρρος και όχι το υποφαινόμενο ως θράσος είναι υπέρογκη αρετή και όσοι το έχουν πλησιάζουν στην καλύτερη εκδοχή αυτού που έχουν ονοματίσει ως ιδανική ζωή.

Η αλήθεια από την άλλη θέλει πολλά κότσια. Λίγοι επιλέγουν να την έχουν στη ζωή τους. Η αλήθεια μπορεί να σε κάνει να χάσεις ανθρώπους από τη ζωή σου, είναι σκληρή και δεν βολεύει κανέναν να την ακούει. Πολλές φορές όμως η αλήθεια γίνεται και συγκινητική. Η αλήθεια είναι αυτή που θα σε πληγώσει και θα σε λυτρώσει ταυτόχρονα αν μάθεις να την ακούς και να την αξιοποιείς σωστά.

Ο συνδυασμός τους δεν μπορεί να σε απογειώσει

Αν σκεφτείς τις φορές που έχεις καμαρώσει τον εαυτό σου για το θάρρος που έχει επιδείξει και τις αλήθειες που έχεις δεχτεί να ακούς ή έχεις επιλέξει να πεις όσο κι αν πονάνε θα δεις ότι μετράνε παραπάνω από εκείνες τις στιγμές που δείλιασες και στις δύο περιπτώσεις.

Όποια απάντηση και αν δώσεις στο παιχνίδι, σημασία έχει τι απόφαση παίρνεις στη ζωή είτε πρόκειται να δείξεις το ανάλογο θάρρος, είτε να ξεστομίσεις την αλήθεια. Είναι γεγονός πάντως πως στο παιχνίδι νικά εκείνος που αυθόρμητα και χωρίς δεύτερες σκέψεις θα ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση ή ερώτηση. Αν θες να προκαλέσεις τον εαυτό σου, την επόμενη φορά που η παρέα θα κάνει σουαρέ πρότεινε πρώτη εσύ να δοκιμαστείτε στις αντοχές σας.

featured photo: @hellomikee