Πολλές είναι οι συνταγές για κάθε είδους ζυμαρικά, από σπαγγέτι και τορτελίνι μέχρι λαζάνια και πέννες.

Ο τρόπος για να φτιαχτεί όμως η σάλτσα που θα τα απογειώσει είναι ένας και αυτόν τον μαθαίνουμε από την Ιταλίδα γιαγιά. Σίγουρα σε βάζουν σε πειρασμό τα χρόνια εμπειρίας της μέσα στην κουζίνα του σπιτιού της. Για αυτή δεν είναι μόνο ένα γρήγορο και εύκολο πιάτο. Έχει και αυτό τα δικά του κόλπα για να γίνει νόστιμο και να καταφέρει να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Αυτά είναι τα μυστικά της.

*στη φωτογραφία η 98χρονη Fani από τo @pastagrannies.

1. Οι πρώτες ύλες

Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι φρέσκα και καλής ποιότητας. Ποτέ δεν θα δεις για παράδειγμα σε μία σάλτσα μανιτάρια θερμοκηπίου. Αν η γιαγιά δεν βρει τα υλικά που είχε σκεφτεί, θα αλλάξει όλη τη συνταγή για να έχει το πιάτο της ό,τι πιο υγιεινό για τον οργανισμό γίνεται. Άλλωστε, μαγειρεύει για τα παιδιά και τα εγγόνια της, δεν τη νοιάζει να εντυπωσιάσει κανέναν, μόνο να φάει καλά η οικογένεια.

Η πίστη στις καλές πρώτες ύλες και η δυνατότητα να γευτείς το κάθε υλικό, χωρίς να χρησιμοποιείς πολλά μπαχαρικά, είναι τελικά αυτό που σε κερδίζει.

2. Δώσε χρόνο

Όλοι έχουμε στο μυαλό ότι τρώμε μακαρόνια όταν δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε κάτι άλλο ή όταν βαριόμαστε να ασχοληθούμε πολύ. Ωστόσο, για την Ιταλίδα γιαγιά δεν είναι ακριβώς έτσι. Για τη σάλτσα βάζει τη φωτιά στο μέτριο προκειμένου να μαγειρευτούν σιγά σιγά τα λαχανικά. Δεν θέλει να τα καραμελώσει, θέλει μόνο ίσα ίσα να μαλακώσουν και να βγάλουν τις γεύσεις τους. Αν αντί για 10’ στη σάλτσα αφιερώσεις 20’ θα δεις τεράστια διαφορά, υποστηρίζει. Είναι μόνο 10’ παραπάνω!

3. Το νερό από τα ζυμαρικά

Αυτό είναι το νερό που θα κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά! Δεν έχει σημασία αν θα φτιάξεις κόκκινη σάλτσα ή σάλτσα με κρέμα γάλακτος, χρειάζεσαι απαραίτητα λίγο νερό από τα μακαρόνια που έχεις βάλει να βράζουν. Το νερό αυτό έχει το άμυλο από τα μακαρόνια και δένει τέλεια τη σάλτσα. Το ξέρω πως θα ακουστεί πολύ κακό, αλλά θα κρίνεις με το μάτι πόσο νερό θέλει. Βάζεις λίγο, ανακατεύεις, περιμένεις και προσθέτεις αν κρίνεις ότι θέλει και άλλο. Μόνο με την εμπειρία πραγματικά μαθαίνεις το καλό δέσιμο. Παρόλα αυτά δεν είναι δύσκολο, μετά από δυο – τρεις φορές θα το έχεις κατακτήσει.

4. Μην ακολουθείς πιστά τις οδηγίες της συσκευασίας

Αρχικά το σωστό βράσιμο ξεκινάει από τη στιγμή που το νερό έχει αρχίσει να κοχλάζει και όχι νωρίτερα. Τότε είναι η σωστή στιγμή να ρίξεις τα μακαρόνια και αρκετό αλάτι. Δεν είναι τώρα η ευκαιρία να κάνεις περικοπές στο αλάτι. Ακόμα, μην περιμένεις να βράσουν όση ώρα λέει η συσκευασία. Σούρωσε τα 1-2 λεπτά νωρίτερα. Τα ζυμαρικά είναι ακόμα καυτά, οπότε δεν σταματούν να μαλακώνουν. Τέλος, να έχεις στο μυαλό σου ότι τη στιγμή που θα ρίξεις τα ζυμαρικά μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα πάλι θα ανεβάσουν θερμοκρασία. Βγάζοντας τα από τη φωτιά λίγα λεπτά νωρίτερα πετυχαίνεις το τέλειο βράσιμο.

5. Συνόδευσε με το σωστό κρασί

Μπορεί να έχεις βρει ή να έχεις φτιάξει τα δικά σου χειροποίητα ζυμαρικά και να τα έχεις τελειοποιήσει με την πιο γευστική σάλτσα αλλά ακόμα είναι εύκολο να τα καταστρέψεις. Για να γευτείς τη μακαρονάδα οφείλεις να τη συνοδεύσεις με το κατάλληλα ροφήματα και συνοδευτικά. Ένα καλό κρασί ή απλά νερό είναι μια καλή επιλογή. Επίσης ιδανικά φτιάξε μία σαλάτα με λαχανικά της εποχής ή μερικές μπρουσκέτες στο φούρνο.