Νιώθεις ότι έχεις βαλτώσει μέσα στη ρουτίνα μίας καθημερινότητας η οποία αντί να σε κάνει να περνάς καλά σε εξαντλεί ενεργειακά. Είναι γεγονός πως έχεις πολλά πράγματα να διαχειριστείς, από τη δουλειά σου μέχρι τις διαπροσωπικές σου σχέσεις και καταλήγεις να χάνεις τη μπάλα χωρίς να μπορείς να καταλάβεις αν η ζωή που ζεις είναι τελικά για εσένα.  Το πρώτο που πρέπει να κάνεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να αντιληφθείς τις αιτίες που σε κάνουν να βαλτώνεις έτσι.  Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί αυτό να σου συμβαίνει αλλά όσο κουραστικό και αν ακούγεται το καλό είναι ότι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι μπορούν να διορθωθούν εύκολα.

1.

Δεν αντιμετωπίζεις το παρελθόν σου

Πολλές φορές αντί να βρούμε τρόπο να διαχειριστούμε τις καταστάσεις που μας ζορίζουν, προτιμάμε να τις προσπερνάμε καταπιέζοντας όλα τα αρνητικά συναισθήματα που μας έχουν δημιουργηθεί. Σίγουρα είναι δύσκολο να τα αντιμετωπίσουμε και ενδεχομένως να πονάει, ωστόσο με το να τα καταπιέσουμε κάνουμε την θέση μας δυσκολότερη. Εν καιρώ το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κάνεις το συναισθηματικό σου φορτίο πιο βαρύ. Αυτό μπορεί να σε φτάσει ακόμα και στο σημείο να σου δημιουργηθούν ψυχοσωματικά θέματα. Αν χρησιμοποιείς την ενέργειά σου για να καταπιέσεις και να προσπεράσεις το παρελθόν σου, δε σου μένει καθόλου ενέργεια για να ζήσεις το παρόν σου. Αποδέξου και αντιμετώπισε τις καταστάσεις στη ζωή σου και θα δεις πως μετά τίποτα δεν θα σε κρατάει πίσω και θα προχωράς πολύ πιο ανάλαφρη.

2.

Δεν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου

Μερικές φορές μένεις κολλημένη σε καταστάσεις μόνο και μόνο επειδή αρνείσαι να δεις πως πραγματικά έχουν τα πράγματα. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι να βγαίνεις με κάποιον ο οποίος στην πραγματικότητα δεν σου κάνει, αλλά δεν τον αφήνεις να φύγει, γιατί θα μπορούσε μελλοντικά να αλλάξει. Το θέμα είναι ότι βγαίνεις με την πραγματικότητα και όχι με το πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα. Το να μην βλέπεις καθαρά σε κάνει να βαλτώνεις σε καταστάσεις που δεν είναι για εσένα επειδή “θα μπορούσαν να είναι“. Δες την αλήθεια και προχώρα. Να είσαι σίγουρη πως στην επόμενη στάση σε περιμένουν καλύτερα πράγματα.

3.

Δεν παίρνεις αποφάσεις επειδή φοβάσαι

Είναι στη φύση του ανθρώπου να ψάχνει κάποιο είδος ασφάλειας στη ζωή του. Για την ακρίβεια η ασφάλεια είναι τόσο σημαντική που όταν τη βρεις δυσκολεύεσαι και να την αποχωριστείς. Βολεύεσαι στα πράγματα και φοβάσαι ότι αν τα αλλάξεις δεν θα είσαι πλέον ασφαλής. Ωστόσο αυτό το βόλεμα είναι που σε κάνει να βαλτώνεις και κάποια στιγμή να έχεις την ανάγκη για μια αλλαγή που δεν κάνεις επειδή φοβάσαι. Είναι λογικό, η αλλαγή φέρνει μαζί της και το φόβο του άγνωστου. Το θέμα είναι να μην αφήνεις αυτό το φόβο να σε κρατάει πίσω. Δες τι είναι αυτό που δεν σου αρέσει στη ζωή σου και άλλαξε το χωρίς φόβο. Άλλωστε όλες οι αλλαγές που θα επιλέξεις θα είναι στο πλαίσιο μίας προσπάθειας να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από αυτό.

4.

Ακολουθείς αυτό που θέλουν οι άλλοι και όχι αυτό που θέλεις εσύ

Θα βρεις πολλούς ανθρώπους που από αγάπη θα προσπαθήσουν να σε οδηγήσουν στο μονοπάτι που πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο για εσένα. Στ’ αλήθεια όμως μόνο εσύ ξέρεις τι χρειάζεσαι και τι θέλεις. Μην τους κατηγορείς για την προσπάθειά τους γιατί το κάνουν επειδή νοιάζονται. Απλώς εξηγείσαι τους πως εσύ θέλεις κάτι διαφορετικό από αυτό που σου προτείνουν. Δεν θα προσβληθεί κανείς επειδή ακούς την καρδιά σου και αν το κάνει, τότε ίσως να μην αξίζει να είναι στη ζωή σου γιατί προσπαθεί να σου επιβάλει τη γνώμη του. Η αγάπη δεν είναι έτσι, δεν έχει επιβολή μέσα της. Βρες τι θέλεις και κάνε το χωρίς να έχεις καμία αμφιβολία για το αν είναι το σωστό. Αν το θες εσύ για τον εαυτό σου, τότε είναι.

5.

Δε θέτεις καινούριους στόχους

Αν δεν ξέρεις προς ποια κατεύθυνση να πας, το πιθανότερο είναι να μείνεις εκεί που είσαι. Θέσε στόχους. Φαντάσου τι θα ήθελες να έχεις πετύχει μέχρι τον επόμενο μήνα ή χρόνο και κάνε ένα πλάνο για το πώς θα το καταφέρεις. Όσο μικρό ή μεγάλο και αν είναι πρέπει να το προσπαθήσεις. Αν πάλι σου φαίνεται βουνό, ξεκίνα από ένα μικρό βήμα και προχώρα στα επόμενα. Άλλωστε ακόμα και αν η πρόοδος είναι αργή, δεν παύει να είναι πρόοδος.

Featured photo: www.unsplash.com