Ο Kurt Cobain αρκετά χρόνια πριν είχε τολμήσει να πει κάτι που σπάνια ξεστομίζουν οι καλλιτέχνες. Η φράση “Thank you for the tragedy. I need it for my art“, είναι τόσο κυνική, αλλά συνάμα τόσο ρεαλιστική. Η απόδειξη γι’αυτό είναι όλα τα τραγούδια που εμπνεύστηκαν οι καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη μνήμη του George Floyd. Όλο αυτό το κύμα υποστήριξης για μία ακόμα ανθρώπινη ζωή που χάθηκε άδικα, έδωσε ευκαιρία σε μουσικούς εκεί έξω να θίξουν θέματα όπως η αστυνομική βία και οι φυλετικές διακρίσεις στα νέα τους τραγούδια.

2020 Riots: How Many Times – Trey Songz

Ο Trey Songz εμπνεύστηκε το νέο του τραγούδι από τις εμπειρίες του στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων. Θέλησε να μιλήσει για τον πόνο που είδε στα μάτια των ανθρώπων σε αυτές τις διαδηλώσεις και για όλους τους συνανθρώπους του που χάθηκαν άδικα. Επίσης, μέρος των εσόδων από την κυκλοφορία του τραγουδιού θα διατεθούν στο κίνημα Black Lives Matter.

I Can’ Breath – H.E.R

Η H.E.R, ή αλλιώς η Gabriella Wilson, πήρε τα τελευταία λόγια του George Floyd και τα έκανε τραγούδι για να τιμήσει τόσο εκείνον όσο και όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους που έχουν χάσει τις ζωές τους εξαιτίας της αστυνομικής βίας. Η ίδια πιστεύει ότι αυτό είναι ένα τραγούδι που ίσως καταφέρει να προκαλέσει μία αλλαγή σε όσα γίνονται. Κι αν όχι μία αλλαγή, τουλάχιστον να κλείσει τις πληγές του κόσμου από τα τελευταία γεγονότα.

A Young Black Man – Keedon Bryant και Clean Bandit & Friends

Περίπου ένα μήνα πριν, ο 12χρονος Keedon Bryant δημοσίευσε ένα βίντεο με τον εαυτό του να τραγουδά acapella το τραγούδι με μήνυμα “I Just Wanna Live”. Το κομμάτι αυτό το έγραψε η μαμά του με αφορμή τον θάνατο του George Floyd, ζητώντας δικαιοσύνη.  Λίγο αργότερα, το συγκρότημα Clean Bandit ενορχήστρωσε το συγκεκριμένο κομμάτι δίνοντας του αυτή την τελική -συγκινητική – μορφή.

body cast – Dua Saleh

Η Duah Saleh είναι μία ράπερ τραγουδίστρια και ποιήτρια από τη Μινεάπολη, το μέρος όπου σκοτώθηκε ο George Floyd. Σε απάντηση προς όλα αυτά που γίνονται, εκείνη κυκλοφόρησε ένα νέο της τραγούδι με τίτλο “body cast”. Στο αντίστοιχο βίντεο κλιπ υπάρχει μία τεράστια λίστα ονομάτων. Αυτά τα ονόματα είναι όλων των μαύρων ανθρώπων που έπεσαν θύμα αστυνομικής βίας και σκοτώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, όπως αναφέρει η μουσικός, όλα τα έσοδα από το τραγούδι θα τα δωρίσει στον οργανισμό Women for Political Change.

The Bigger Picture – Lil Baby

Ο ράπερ Lil Baby κυκλοφόρησε ένα τραγούδι την προηγούμενη εβδομάδα στο οποίο μιλά για τον φόβο που βιώνουν οι μαύροι άνθρωποι στην Αμερική και τις αδικίες που πρέπει να υποστούν καθημερινά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και στους στίχους, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από τη διαφορά μεταξύ άσπρου και μαύρου. Γι’αυτό, ακολουθώντας το παράδειγμα και των υπόλοιπων καλλιτεχνών αυτές τις ημέρες, και τα δικά του έσοδα από το τραγούδι θα γίνουν δωρεά σε οργανισμούς που υποστηρίζουν τους μαύρους πολίτες.

Featured Image: Jim Vondruska