Ζεις στην εποχή που επικρατεί το φαινόμενο overachievers: τόσος λίγος χρόνος, τόσα μέτωπα να αντιμετωπίσεις με ελάχιστη βοήθεια. Overachiever είναι αυτός που προσπαθεί να κάνει πολλά πράγματα και να ανταποκρίνεται σ’ όλα εξίσου. Μένεις μόνος, χάνεις αστικά, γυρνάς σπίτι, μαγειρεύεις, πρέπει να προλάβεις με άγχος το super market ανοιχτό. Θες να σηκώσεις το τηλέφωνο στη φίλη που θα μιλάτε 2 ώρες και πρέπει να προετοιμαστείς για τη δουλειά της επομένης. Φυσικά το να έχεις προγραμματισμό στην καθημερινότητα σου και να συνδυάζεις διαφορετικά πράγματα είναι λειτουργικό και ιδανικό. Όταν όμως ξεχνάς ή υποτιμάς άλλα πράγματα, όπως είναι η δική σου ισορροπία και ηρεμία ή οι προσωπικές σου σχέσεις, τότε να ξέρεις πως είναι η ώρα να εγκαταλείψεις το overachieving. Και επαναπροσδιορίσεις τις πραγματικές σου προτεραιότητες.

Do less, it’s ok!

Έτσι, έρχεται η στιγμή που απλά βγάζεις κάποιες λέξεις από το λεξιλόγιο σου ή απλά γίνεσαι πιο επιεικής με τον εαυτό σου και λες «όχι» στο στρες. Το να μηδενίσεις το κοντέρ, να δεχτείς ότι θέλεις να αποκτήσεις νέες συνήθεις είναι πολύ ειλικρινές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι βρίσκουν το δικό τους ημερήσιο μισάωρο για διαλογισμό. Κι υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορεί να σε εμπνεύσουν και να μπορέσεις κι εσύ!

5 λόγοι για να μάθεις να πατάς pause και να βρίσκεις χρόνο για διαλογισμό:

1| Ο διαλογισμός θα κρατήσει το μυαλό σου υγιές. Έχει αποδειχτεί πως ο διαλογισμός συμβάλλει στην καλύτερη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη δημιουργικότητα. Πρόκειται για μία διαδικασία που εξασκείς τον εαυτό σου στο να προσέχει και να εστιάζει καλύτερα με μεγαλύτερη διάρκεια.

2| Το άγχος θα τερματίσει και θα αρχίσεις από την αρχή. Ο διαλογισμός συνδέεται με την αρτηριακή πίεση και τη μείωση του στρες. Κατά τη διάρκεια του meditation session πέφτει η πίεση σου και ανοίγεις το δρόμο για έναν ευκολότερο ύπνο. Επίσης, ξυπνάς τις «καλές» ενδορφίνες, που συνδέονται με την καλή διάθεση και την αίσθηση ευεξίας, αλλά και καταπραΰνουν τον πόνο.

3| Κάνε συναισθηματικό διαλογισμό. Πολλές φορές η πίεση προκαλεί σε όλους ψυχοσωματικές αντιδράσεις, τις οποίες μπορείς να ρυθμίζεις. Δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνεις 3-4 ώρες στο γυμναστήριο για να νιώθεις υγιής, αντιθέτως μπορεί να έχεις ανάγκη από ένα συναισθηματικό καθάρισμα μέσω του διαλογισμού. Πολλοί άνθρωποι μετά το διαλογισμό κλαίνε και νιώθουν ανανεωμένοι. Αυτό συμβαίνει διότι ο διαλογισμός καλλιεργεί την προσαρμοστικότητα και μειώνει την αντίδραση. Πράγμα που αν κάνεις και στην υπόλοιπη ζωή σου, μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στη διαχείριση δύσκολων και στρεσογόνων καταστάσεων. Η διαχείριση των έντονων συναισθημάτων και η αίσθηση της αυτογνωσίας εξασκούνται μέσα από τη συνεχόμενη πορεία των διαλογισμών.

4| Μπες στη φιλοσοφία του διαλογισμού. Είναι μία ανοιχτή συζήτηση με τον εαυτό σου, που στο τέλος της έχεις βγάλει συμπεράσματα και δείχνεις να τα αποδέχεσαι. Βρες τον τρόπο που ταιριάζει στο δικό σου χαρακτήρα, με δάσκαλο, με βιβλία ή με κατευθυνόμενο διαλογισμό στο YouTube ή η κάποια σχετική εφαρμογή (βλ. Headspace).

5|Έχεις χρόνο, αλήθεια έχεις! Δώσε στο νου και στο σώμα τρόπους φυγής όποτε νιώθεις πως χρειάζεται. Ο διαλογισμός δε γίνεται μόνο σε μία αίθουσα ή στη στάση του λωτού. Γίνεται οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις πολλές ώρες διαλογισμό, αρκεί να αποκτήσεις αυτή τη νέα συνήθεια για λίγη ώρα το πρωί μόλις ξυπνήσεις ή πριν πέσεις για ύπνο. Κι όταν η πρακτική σου αρχίσει να εξελίσσεται, τότε την επικαλείσαι όποτε τη χρειαστείς (για περισσότερη ώρα).

Δες ακόμα:

5 στάδια που πρέπει να περάσεις για να αντιμετωπίσεις το άγχος

Βρες τον σωστό τύπου διαλογισμού ανάλογα με την προσωπικότητά σου


featured image: Elite Daily