Αν κάποιος πριν πέντε χρόνια μας έλεγε πως η ταινία “Contagion” θα γινόταν πραγματικότητα με έναν τρόπο, μάλλον θα γελούσαμε. Παραδόξως, αυτή τη στιγμή καλούμαστε να διαχειριστούμε έναν νέο ιό, μια πανδημία και την περιορισμένη κυκλοφορία που μας κρατά μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αν και εσύ νιώθεις πως σιγά σιγά όλα αυτά μπορεί να φτάσουν σε σημείο να σε αποδιοργανώσουν εντελώς, δες παρακάτω ποιοι είναι οι πέντε βασικοί τρόποι να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία μέσα σε αυτό το χάος.

Μείνε ενεργή

Η σωματική υγεία είναι συνδεδεμένη με την ψυχική με έναν τρόπο. Βάλε στο πρόγραμμά σου έναν δεκάλεπτο περίπατο ή ένα 20λεπτο yoga session. Όσο το αίμα κινείται και οι ενδορφίνες εκρήγνυνται, η διάθεσή σου θα είναι ανεβασμένη. Τώρα που έχεις τον χρόνο, επένδυσε στο να μάθεις ποιο είναι εκείνο το είδος προπόνησης που τελικά δεν αντιμετωπίζεις σαν καταναγκαστικό έργο. Αυτή η πληροφορία είναι πολύτιμη.

Κάνε video-κλήση με έναν φίλο

Η κοινωνική απομόνωση αυξάνει το αίσθημα μοναξιάς, και αυτό είναι λογικό. Το γεγονός πως σε αυτή τη φάση δε μπορείς να αγκαλιάσεις έναν φίλο σου, δε σημαίνει πως δεν έχεις τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις μαζί του καν. Βάλε ένα ποτήρι κρασί ή μια κούπα ζεστή σοκολάτα και κάνε μια βίντεο κλήση με τον αγαπημένο σου φίλο. ΟΚ, δε θα είναι το ίδιο, αλλά ειλικρινά την έχεις ανάγκη αυτή την επαφή.

Μείνε οργανωμένη

Το clutter σε έναν χώρο δε σε βοηθάει να νιώσεις πως τα έχεις όλα υπό έλεγχο. Με το να ξεφορτωθείς τα περιττά πράγματα και τη “φασαρία” από τον χώρο σου, θα νιώσεις πως σκέφτεσαι κάπως πιο καθαρά. Βέβαια αυτή η διαδικασία θέλει οργάνωση. Μια καλή συμβουλή που έχουμε να σου δώσουμε, είναι να κάνεις μια ξεχωριστή λίστα για κάθε χώρο. Επίσης, μη βάλεις στόχο να έχεις ξεκαθαρίσει όλο σου το σπίτι σε μια μέρα, γιατί θα χαωθείς. Κάνε focus σε ένα project τη φορά. Διάβασε εδώ κάποιες ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να φιλτράρεις τι αξίζει να κρατήσεις και τι όχι.

Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Πρόσθεσε μέσα στη μέρα σου μικρά πράγματα ή δραστηριότητες που σε κάνουν χαρούμενη. Λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο ευτυχισμένο όσο το να ανυπομονεί για κάτι που φτιάχνει τη διάθεσή του. Αυτό μπορεί να είναι μια νέα ταινία, η αγαπημένη σου σειρά σε επανάληψη ή ένα ζεστό μπάνιο. Ό,τι κι αν είναι αυτό που σου δίνει χαρά, μην το αναβάλλεις. Βάλε το στο πρόγραμμα, ίσως και ως το πιο σημαντικό task.

Κάνε ένα skype-call με τον ψυχολόγο σου

Νέος ιός που εξελίχθηκε σε πανδημία, αυτο-περιορισμός, άγνωστο μέλλον. Δεν είναι και λίγα όσα καλείσαι να διαχειριστείς. Ευτυχώς, δεν είσαι υποχρεωμένη να τα αντιμετωπίσεις μόνη. Ακόμα κι αν το να πας στο καθιερωμένο ραντεβού με τον/την ψυχολόγο σου είναι αδύνατον, μπορείς να το κάνεις μέσω Skype. Σε συνδυασμό με αυτό, μην ξεχνάς να την ευγνωμοσύνη, τον διαλογισμό και τον θετικό τρόπο σκέψεις. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά συνήθως οτιδήποτε καταλήγει κλισέ, είναι δοκιμασμένο με σίγουρα αποτελέσματα.

featured image: Elite Daily