Το Αγκίστρι είναι ένα πολύ μικρό νησί του Σαρωνικού κόλπου το οποίο απέχει περίπου 1,5 ώρα από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 20 λεπτά από την Αίγινα. Μπορεί κάποιος να πάει για μονοήμερη εκδρομή, αλλά και για διήμερη απόδραση.

Εγώ προτίμησα το δεύτερο και  έτσι κήρυξα την αρχή του καλοκαιριού 2021 το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Το εισιτήριο με το καράβι είναι οικονομικό και επίσης προσιτό είναι και το εισιτήριο του αυτοκινήτου (το οποίο δεν είναι απαραίτητο για τη μετακίνησή σου στο νησάκι, αλλά αν πας πρώτη φορά και έχεις διάθεση να το γυρίσεις απ’ άκρη σ’ άκρη, πάρτο). Υπάρχει κι η επιλογή να φτάσεις στο Αγκίστρι σε μόλις 55 λεπτά με ιπτάμενο δελφίνι. Στο Αγκίστρι μπορείς να νοικιάσεις ποδήλατο, μηχανάκι ή ακόμα και θαλάσσιο ταξί. Aλλά κυρίως θα το περπατήσεις. Επέλεξα να μείνω σε ένα ανακαινισμένο ξενοδοχείο στη Σκάλα, το Ακταίον, με μικρά αλλά προσεγμένα δωμάτια, το οποίο είχε ξαπλώστρες στην μπροστινή παραλία δωρεάν για τους ενοίκους, καλή κουζίνα και ευγενικό προσωπικό. Έμεινα ικανοποιημένη από την διαμονή και το κόστος διανυκτέρευσης ήταν 80 ευρώ. Θεωρώ πως υπήρχε value for money. Στο νησί υπάρχουν σαφώς και πιο οικονομικά καταλύματα αλλά και camping. Τα περισσότερα ξενοδοχεία καθώς και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι στο ίδιο μοτίβο. Δεν επέλεξα να πάρω αυτοκίνητο, αλλά θα προτιμούσα να είχα πάρει, καθώς θα είχα δει καλύτερα ολόκληρο το νησί. Τώρα, πήγα με το μοναδικό λεωφορείο που υπάρχει μέχρι την Απόνησο και θαύμασα τον οδηγό, ο οποίος προσπαθεί να το χωρέσει ανάμεσα σε ένα τόσο στενό επαρχιακό δρόμο που σε ένα σημείο κινδυνεύει να μπει μέσα στην κρεβατοκάμαρα του ενός σπιτιού και στην κουζίνα του απέναντι #truestory.

Τη Σκάλα τη γύρισα με τα πόδια και δεν έκανα περισσότερο από μισή ώρα για να τη δω ολόκληρη.

Η Απόνησος, είναι ένα ιδιωτικό νησάκι το οποίο εκμεταλλεύονται τουριστικά. Έχει πολλές ξαπλώστρες σε όλες τις πλευρές του. Μπορείς με ένα κόμιστρο να καθίσεις σε όλα τα τμήματα του, απολαμβάνοντας τα πεντακάθαρα νερά. Πατώντας ένα κουμπί το service έρχεται άμεσα στην ξαπλώστρα και εξυπηρετείσαι παραγγέλνοντας καφέ ή σνακ. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα και μιας ξενάγησης σε ένα κοντινό ναυάγιο με καραβάκι που διαρκεί 1,5 ώρα. Στο νησί έχει γενικά καλό φαγητό και καλά ποτά. Δοκίμασα εκτός από την κουζίνα του εστιατορίου που είπα πιο πριν και ένα σπαγγέτι σε μια παραλιακή ταβέρνα. Ενώ έφαγα και σουβλάκι στο μαγαζί με το πανέξυπνο όνομα «Γύρομπανκ». Ήπια επίσης πολύ καλό κρασί σε ένα παραλιακό bar και ψώνισα ντόπια παραδοσιακά προϊόντα όπως μαστίχα, γλυκό του κουταλιού, λικέρ, φυστίκια και παστέλια. Περπάτησα ολόκληρη τη Σκάλα, έχει μερικά μαγαζιά με τουριστικά είδη, αρκετά café-bar και ταβέρνες και ένα club. Aξίζει να αναζητήσεις την εξαιρετικά γραφική «Οδό ερωτευμένων» η οποία βρίσκεται καλά κρυμμένη στις ανηφόρες της Σκάλας. Αποτελεί εξαιρετικό location για αναμνηστικές φωτογραφίες. Εκεί θα καταλάβεις και αν ερωτεύτηκες το Αγκίστρι κι αυτή την ηρεμία που επικρατεί στους ρυθμούς της καθημερινότητάς του, που τόσο πολύ θυμίζει νησί της άγονης γραμμής κι όμως βρίσκεται τόσο κοντά στην πρωτεύουσα.