Καλοκαίρι και ίσως προετοιμάζεις –ή έχεις ήδη- το πλάνο των διακοπών σου. Στην περίπτωση που περιλαμβάνουν ταξίδι με αεροπλάνο, θα συναντήσεις κάποιες συνήθεις δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μια από αυτές είναι και η αφυδάτωση.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που την προκαλούν. Ο αέρας κατά την πτήση είναι ιδιαιτέρως ξηρός λόγω του κλιματισμού. Σκέψου ότι η υγρασία κυμαίνεται γύρω στο 10%. Όμως ο οργανισμός σου και ειδικά το δέρμα σου είναι προσαρμοσμένο σε συνθήκες υγρασίας γύρω στο 40 με 70%. Σε πτήσεις μάλιστα μεγαλύτερες των τριών ωρών το σώμα μπορεί να χάσει έως και 1,5 λίτρο νερού, κάτι που προφανώς οδηγεί σε γρήγορη αφυδάτωση. Το γεγονός ότι δεν έχεις εύκολη πρόσβαση σε υγρά, επιδεινώνει την κατάσταση.

Ταξίδι είναι, θα σκεφτείς. Δε πειράζει. Αλλά, όταν είσαι αφυδατωμένη, θα αισθάνεσαι κουρασμένη και μπορεί να έχεις πονοκέφαλο. Το δέρμα σου ίσως να δείχνει θαμπό και ερεθισμένο. Από την άλλη, η ξηρότητα του προκαλεί λιπαρότητα, αφού προσπαθεί να αντισταθμίσει την αφυδάτωση. Τέλος, πολύ ενοχλητικό είναι και το πρήξιμο. Η ακινησία σε συνδυασμό με τα φαγητά και σνακ που σερβίρονται (συνήθως πλούσια σε αλάτι) προκαλούν κατακράτηση.

Επιπλέον, κατά τις διακοπές σου δεν είναι πάντα εύκολη η πρόσβαση στο νερό. Ή δεν είσαι σίγουρη για την ποιότητά του. Αν προσθέσεις τις ώρες που θα περπατάς, θα είσαι στον ήλιο ή θα κολυμπάς, αλλά και το ξενύχτι, το νερό είναι βασική προϋπόθεση να περάσεις όμορφα.

Υπάρχουν, ωστόσο, λύσεις, για να αυξήσεις την πρόσληψη νερού. Τα παρακάτω μυστικά ευεξίας θα σε βοηθήσουν. Περιλαμβάνουν εύκολους τρόπους να παραμείνεις ενυδατωμένη, όχι μόνο κατά την πτήση αλλά και στο σύνολο των διακοπών σου.

1. Πίνε συχνά νερό και γέμιζε το μπουκάλι σου

Ειδικά πριν το ταξίδι, ενυδατώσου καλά. Απόκτησε επίσης την καλή συνήθεια να έχεις στη τσάντα σου ένα μπουκάλι. Είναι ένας απαραίτητος σύντροφος στο ταξίδι. Αγόρασε σίγουρα ένα μετά τον έλεγχο, ώστε να το έχεις μαζί σου στην καμπίνα. Κατά τις διακοπές προσπάθησε να έχεις ένα γυάλινο μπουκάλι και να το ξαναγεμίζεις ανά τακτά διαστήματα. Έτσι από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενυδατώνεσαι και θα λειτουργεί ως υπενθύμιση, για να το έχεις πάνω σου κάθε μέρα. Θα σε βοηθήσει και σε μέρη που δεν ξέρεις αν θα βρεις νερό, αφού θα είσαι εφοδιασμένη.

2. Ξεκίνα από τη προηγούμενη νύχτα

Ένας άλλος τρόπος, για να ξεκινάς την ημέρα σωστά; Ενυδατώσου το βράδυ. Πίνε μερικά ποτήρια νερό πριν πας για ύπνο. Όταν ξυπνάς θα αισθάνεσαι όμορφα και γεμάτη ενέργεια.

3. Κάνε σωστές επιλογές ορεκτικών και επιδορπίων

Η ποσότητα νερού από τα τρόφιμα δεν είναι αμελητέα. Προσπάθησε να καταναλώνεις τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Επίσης, ξεκίνα τα γεύματά σου με φρέσκιες σαλάτες ή λαχανικά στον ατμό. Αν υπάρχουν φρούτα, προτίμησέ τα, αντί για επιδόρπιο. Θα έχεις λιγότερη ζάχαρη και περισσότερο νερό

4. Οne-for-one ή αλλιώς glass for glass

Προσπάθησε όταν πίνεις αλκοολούχο ποτό να το συνοδεύεις με ίσες ποσότητες νερού. Κατά τη διάρκεια της πτήσης βέβαια, καλό θα ήταν να το αποφύγεις τελείως, γιατί θα σε αφυδατώσει πιο πολύ. Τώρα αν τα βρεις σκούρα με τις αναταράξεις, ένα ποτηράκι κρασί δικαιολογείται, για να χαλαρώσεις.