Έχεις συναντήσει ποτέ κάποιο άτομο που να έχει το χάρισμα να αλλάζει άμεσα την ενέργεια σε κάθε χώρο που μπαίνει; Αν ναι, τότε ξέρεις πώς είναι να βρίσκεσαι κοντά σε κάποιον με «nunchi». Αυτή η κορεατική λέξη σημαίνει «μετρώντας με τα μάτια σου». Περιγράφει την ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι τη διάθεση των άλλων. Να συντονίζεσαι, δηλαδή, αβίαστα με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, υιοθετώντας έτσι μία συμπεριφορά ανάλογη με την περίσταση.

Για τους Κορεάτες αποτελεί ζωντανή παράδοση για πάνω από 5.000 χρόνια. Φροντίζουν να μεταδώσουν αυτή τη γνώση στα παιδιά τους. Σύμφωνα μάλιστα με τη συγγραφέα Euny Hong, το θεωρούν απαραίτητο εφόδιο για τη ζωή τους. Η ίδια αναφέρει στο περιοδικό Well + Good, πως το nuntsi – αν και έχει ομοιότητες- δε πρέπει να συνδέεται με τη συναισθηματική νοημοσύνη, διότι αυτή περιστρέφεται γύρω από τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Ενώ εκείνοι με nunchi αισθάνονται την ενέργεια του χώρου στον οποίο μπαίνουν. Νιώθουν κάθε δωμάτιο σα θεατρική σκηνή όπου όλα έχουν τη σημασία τους. Ακόμα και τα αντικείμενα. Κατά κάποιον τρόπο «διαβάζουν» τις πληροφορίες από το κοινωνικό περιβάλλον και τις διαθέσεις των ανθρώπων. Τις επεξεργάζονται και εναρμονίζονται με αυτό.

Τα άτομα αυτά που μπορούν να «διαβάζουν το δωμάτιο» (για παράδειγμα, ηθοποιοί, σκηνοθέτες) γνωρίζουν πώς να κάνουν focus στον χώρο. Κυρίως, επειδή ξέρουν πως το να εστιάσεις σε ένα άτομο δεν πρόκειται πραγματικά να σε βοηθήσει. Επομένως, παρατηρούν τους συνομιλητές τους, παραμένοντας όμως ο εαυτός τους. Δεν εμπλέκονται συναισθηματικά στις καταστάσεις. Γι΄ αυτό το λόγο κιόλας το nuntsi δεν μπορεί να συνδεθεί απόλυτα με την ενσυναίσθηση. Δε βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου. Απλά μαζεύεις πληροφορίες χρησιμοποιώντας όλες σου τις αισθήσεις και πάντα αποστασιοποιημένος συναισθηματικά. Παρατηρείς τις εκφράσεις, τις λέξεις, τις κινήσεις, χωρίς να ακούς τις λέξεις.

Επιπλέον, για να έχεις «καλό» nunchi στην Κορέα, πρέπει να είναι «γρήγορο». Ένας αληθινός master του nunchi προσαρμόζεται στις κοινωνικές καταστάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα και ενώ τα γεγονότα συμβαίνουν.

Για να αναπτύξεις την ικανότητα αυτή που θα σε βοηθήσει να κάνεις πιο εύστοχες επιλογές στην κοινωνική -ή και στην επαγγελματική – σου ζωή, προστατεύοντας παράλληλα τον εαυτό σου από τις κακοτοπιές, ακολούθησε τις παρακάτω στρατηγικές. Το να έχεις γρήγορο nunchi είναι μια συνεχής διαδικασία, αλλά εδώ είναι 4 τρόποι, για να ξεκινήσεις.

Αναζήτησε έναν μέντορα nunchi

Θυμήσου το προαναφερθέν άτομο στη ζωή σου που ξέρει πώς να κατακτά επιδέξια έναν χώρο. Κάνοντάς τέτοια άτομα τον ανεπίσημο οδηγό σου, θα μάθεις τον τρόπο. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα μέντορα. Θα σε βοηθήσει να δίνεις προσοχή σε αυτό που θέλουν οι άλλοι και σε αυτό που δεν έχουν.

Άκου διπλάσια, απ’ όσο μιλάς

Εκείνοι με γρήγορο nunchi είναι έμπειροι ακροατές. Ακούνε άλλους ανθρώπους και όχι μόνο τον εαυτό τους. Ζουν σύμφωνα με τα λόγια του Επίκτητου: «Έχουμε δυο αυτιά και ένα στόμα, για να ακούμε διπλάσια από όσο μιλάμε». Με αυτόν τον τρόπο, θα είσαι σε θέση να επικοινωνείς ουσιαστικά.

Λάβε σοβαρά υπόψη την άνεση των άλλων

Αν μελετήσεις τους τρόπους συμπεριφοράς σε οποιοδήποτε πολιτισμό ή χώρα, θα μάθεις ότι υπάρχει κάτι κοινό: να κάνεις τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα. Ίσως σου ακούγεται λίγο καταπιεστικό. Δοκίμασέ το και θα δεις πόσο θα σε ωφελήσει.

Μην περιμένεις από τους ανθρώπους πάντα να εκφράζονται με λόγια

Κανείς (ακόμα και συ) δεν χρειάζεται να νιώθει ότι πρέπει πάντα να φωνάζει, για να ακουστεί. Αντ ‘αυτού, η ενσυναίσθηση συμβάλλει στο να «εκμεταλλευθούμε» την πλήρη παρουσία ενός ατόμου, για να το καταλάβουμε. Είναι δική σου δουλειά να διαβάζεις πίσω από τις λέξεις. Πολλοί τσακωμοί, ειδικά μεταξύ ζευγαριών, συμβαίνουν ανακυκλώνοντας το ίδιο θέμα. Κι αυτό, επειδή ένα ή και τα δύο μέρη αρνούνται να κοιτάξουν πέρα από τις λέξεις.

featured image: Well+Good