4 καλοί λόγοι για να τρως περισσότερο ψάρι

4 καλοί λόγοι για να τρως περισσότερο ψάρι

Η συστηματική κατανάλωση ψαριού έχει πολλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Θα μπορούσα να γράφω ώρες για τα ψάρια καθώς ζούμε και σε μία χώρα που ευνοεί τη συχνή κατανάλωση ψαριών. Τόσο όμως στη καθημερινή πράξη, από μαρτυρίες των ανθρώπων που με επισκέπτονται στο γραφείο φαίνεται ότι οι Έλληνες δεν καταναλώνουμε τόσο συχνά ψάρι όσο θα έπρεπε.

Ίσως ο μήνας Ιανουάριος που γράφω το άρθρο, πιστεύουν κάποιοι ότι δεν είναι η εποχή του ψαριού, καθώς τα ψάρια έχουν εποχικότητα σύμφωνα με την ανάπτυξη τους, τα θαλάσσια ρεύματα και άλλους παράγοντες και δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία όλο το χρόνο (ισχύει). Κι όμως τον Ιανουάριο μπορούμε να καταναλώνουμε με ασφάλεια διάφορα ψάρια όπως, Τσιπούρα, Λαυράκι, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, κ.ά.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και ας δούμε αρχικά τα βασικά πλεονεκτήματα των ψαριών, που τα κάνουν τόσο δημοφιλή και να υπερέχουν έναντι άλλων τροφίμων!

Περιέχουν:

  • Τα περίφημα ω3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA)
  • Υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη
  • Υψηλές συγκεντρώσεις σε βιταμίνες (κυρίως λιποδιαλυτές Α και D) και ιχνοστοιχεία

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά μελέτες επιβεβαιώνουν ότι μπορούν να οδηγήσουν στα παρακάτω οφέλη για την υγεία.

Καρδιά

Η κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων αδιαμφισβήτητα συμβάλει στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ (μείωση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων) καθώς και στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Εγκέφαλος

Επίσης η κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων συντελεί στη πρόληψη εκφυλιστικών παθήσεων, όπως νόσος Alzheimer καθώς και στην ενίσχυση της μνήμης.

Μάτια

Φαίνεται ό τι η υψηλή συγκέντρωση  βιταμίνης Α που περιέχουν, σχετίζεται με τη βελτίωση της όρασης.

Μυϊκός ιστός

Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που περιέχουν βοηθούν στη δόμηση του μυϊκού ιστού  και την αποκατάσταση της φθοράς του.

Θερμίδες

Περίπου 150 έως 300 θερμίδες/ 100γρ (αναλόγως το είδος του ψαριού).

Ποια ορίζεται ως ενδεδειγμένη/ωφέλιμη κατανάλωση;

Σύσταση για 2-3 μερίδες εβδομαδιαίως. (1 μερίδα αντιστοιχεί περίπου σε 150 γραμμάρια μαγειρεμένου ψαριού)

Και δεν ξεχνάμε τον κανόνα που λέει…eat clean!

Η Dr Σοφία Τσαλουχίδου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ.

Facebook STsalouhidouDietandWellnessCoach | Instagram stsalouhidou

featured photo: @whitneyholland
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.