Μπορείς να βάλεις τη γιόγκα στη ζωή σου, ακόμα και στο τέλος της μέρας, απλά για να χαλαρώσεις από τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

Συνήθως ζούμε την καθημερινότητά μας σε πολύ έντονους και απαιτητικούς ρυθμούς που όταν έρχεται η μέρα στο τέλος της δυσκολευόμαστε να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε. Επίσης αν έχεις συνηθίσει να βρίσκεσαι συνεχώς σε δράση μπορεί να σου φαίνεται περίεργο ότι μπορείς (και πρέπει) να περνάς ήσυχες στιγμές κάνοντας τίποτα, απλά αφήνοντας το σύστημά σου να χαλαρώσει.

Είναι αξιοσημείωτο δε πως έχουμε μάθει να φροντίζουμε όλα τα πράγματα γύρω μας αλλά δεν ξέρουμε πως να φροντίσουμε το ίδιο μας το σώμα. Πηγαίνουμε το αμάξι μας για service, συντηρούμε τη θέρμανση για να έχουμε ζέστη το χειμώνα και τα air-condition για να έχουμε δροσιά το καλοκαίρι. Γενικά φροντίζουμε να συντηρούμε το σπίτι μας και όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούμε στη ζωή μας για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να είναι λειτουργικές. Ενώ από το σώμα μας απαιτούμε όλο και περισσότερα και ξεχνάμε να κάνουμε μια παύση, να πάρουμε μια ανάσα και να μας φροντίσουμε.

Σήμερα λοιπόν θα σου πω τέσσερις απλές ασκήσεις γιόγκα που μπορείς να κάνεις στο τέλος της ημέρας για να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις. Φόρεσε άνετα ρούχα και άνοιξε το στρωματάκι σου ή τοποθέτησε μια πετσέτα πάνω στο χαλί. Βεβαιώσου ότι είσαι κάπου ζεστά διότι όσο χαλαρώνεις τόσο πέφτει η θερμοκρασία του σώματος. Χαμήλωσε τα φώτα στο δωμάτιο ή σβήσε τα τελείως και άναψε ένα κεράκι. Καθ’όλη τη διάρκεια μπορείς να κρατήσεις τα μάτια κλειστά και επίτρεψε στην αναπνοή να γίνεται σε φυσιολογικό ρυθμό από τη μύτη. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν ακόμα και στο κρεβάτι πριν πέσεις για ύπνο.

Adho Mukha Virasana

Γονάτισε και φέρε τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών να ακουμπούν ενώ τα γόνατα είναι ανοιχτά. Κάθισε πίσω στις φτέρνες σου. Κράτησε το βάρος της λεκάνης πίσω και τέντωσε τον κορμό και τα χέρια μπροστά ακουμπώντας το μέτωπο στο πάτωμα. Ξεκουράσου εδώ για 2’ – 5’.

Αν έχεις ένα μεγάλο μαξιλάρι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ξεκουράζοντας τον κορμό σου πάνω του. Τοποθέτησε το μαξιλάρι κάθετα ανάμεσα στα πόδια ώστε όταν τεντωθείς μπροστά ο κορμός και το κεφάλι να υποστηρίζονται από το μαξιλάρι. Γύρισε το κεφάλι στο πλάι και άφησε τα χέρια χαλαρά, οι αγκώνες να ακουμπάνε στο πάτωμα.

Supta Baddha Konasana

Ξάπλωσε ανάσκελα. Λύγισε τα γόνατα και φέρε τα πέλματα πολύ κοντά στη λεκάνη. Τώρα άνοιξε τα γόνατα στο πλάι και άφησε τα πέλματα να ακουμπούν. Κράτησε τα χέρια δίπλα σου με τις παλάμες να κοιτάνε προς τα πάνω. Ξεκουράσου εδώ για 5’.

Αν έχεις ένα μεγάλο μαξιλάρι χρησιμοποίησέ το και σε αυτή την άσκηση. Ξάπλωσε πάνω στο μαξιλάρι ενώ η λεκάνη και τα πόδια παραμένουν στο πάτωμα. Βεβαιώσου εδώ πως το κεφάλι υποστηρίζεται και είναι λίγο πιο ψηλά από τους ώμους βάζοντας ένα επιπλέον μαξιλάρι, πιο μικρό, κάτω από το κεφάλι.

Viparita Karani

Ξάπλωσε ανάσκελα και βάλε τα πόδια σου ψηλά στον τοίχο (ή στο προσκέφαλο του κρεβατιού). Φέρε τη λεκάνη να ακουμπήσει στον τοίχο. Άφησε τα χέρια δίπλα σου με τις παλάμες να κοιτάνε προς τα πάνω ή ακούμπησε τα πάνω στο σώμα σου. Κράτησε τα πόδια τεντωμένα αλλά χαλαρά, ίσως λυγίσουν λίγο τα γόνατα. Ξεκουράσου εδώ για 5΄- 10΄.

Και εδώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μεγάλο μαξιλάρι τοποθετώντας το κάτω από τη λεκάνη.

Αν είσαι στις μέρες του κύκλου σου, απόφυγε αυτή την άσκηση.

Savasana

Η ώρα της χαλάρωσης. Ξάπλωσε ανάσκελα σε μία ευθεία με τα πόδια και τα χέρια ελαφρώς ανοιχτά. Οι παλάμες να κοιτάνε προς τα πάνω. Άφησε όλο το σώμα να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Μείνε για 10΄. Σήκω σιγά-σιγά γυρνώντας πρώτα στο δεξί σου πλάι.

Λένε ότι είναι η πιο δύσκολη asana διότι χρειάζεται να αφεθούμε ολοκληρωτικά, να μπούμε σε βαθιά χαλάρωση αλλά ταυτόχρονα να είμαστε παρόν και συνειδητοί. Αυτό που παρατηρώ πολλές φορές με τους μαθητές μου είναι πως στην αρχή μπορεί ή να δυσκολεύονται να μείνουν ήσυχα για λίγα λεπτά ή να αποκοιμούνται. Όσο προχωρά όμως κανείς στην πρακτική του η ώρα αυτή της χαλάρωσης μπορεί να γίνει πολύ αναζωογονητική για όλο το σώμα.

Το κείμενο επιμελήθηκε η Χριστίνα Σολωμού

Certified Iyengar Yoga Teacher (CIYT) & Meditation Instructor (Mindfulness and Active Meditations) | Instagram: holisticbodymind Facebook: Holistic BodyMind

featured image: Healthline