Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, για το πόσο κακό κάνει στο σώμα μας το να μένουμε όλη την ημέρα καθισμένοι.

Σίγουρα επηρεάζεται η στάση του σώματός μας, πονάει η μέση και ο αυχένας μας. Τι γίνεται όμως με τους ώμους μας; Είναι πολύ λογικό να μας πονάνε και οι ώμοι αφού τείνουν να είναι για ώρες σε μια θέση, και συγκεκριμένα  ”κολλημένοι” στα αυτιά μας.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι ο πόνος στον αυχένα επιδεινώθηκε στο 50% των εργαζομένων που δούλευαν από το σπίτι και ο πόνος στην πλάτη αυξήθηκε κατά 41,2%.

Έτσι όταν πρόκειται για την προπόνησή σου, η κινητικότητα των ώμων είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική. Οτιδήποτε περιλαμβάνει το να σηκώσεις τα χέρια σου ψηλά ή να τα τραβήξεις πίσω από την πλάτη σου απαιτεί ένα καλό εύρος κίνησης στους ώμους σου. Θα πρέπει οι κινήσεις να εκτελούνται με τέτοιον τρόπο που να αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και να μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. Η προπόνηση κινητικότητας των ώμων σου περιλαμβάνει δυναμικά τεντώματα που ενισχύουν τις αρθρώσεις και τους μύες. Αντί να προπονείς όλο το σώμα, η ασκήσεις για τους ώμους εστιάζουν στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο κινείται μόνο αυτό το μέρος, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό.

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένα στρωματάκι γυμναστικής

  1. Κάτσε γονατιστή σε μια άνετη θέση, ένωσε τα χέρια σου πίσω από τη μέση σου και φέρε τον αυχένα σου εναλλάξ προς τον δεξιό και προς τον αριστερό ώμο. Έπειτα συνέχισε με ημικυκλικές και κυκλικές κινήσεις του αυχένα σου, μόνο μέχρι το σημείο που νιώθεις ανακούφιση και δεν πονάς.
  2. Κάθισε άνετα στο πάτωμα ή σε μια καρέκλα. Τοποθέτησε το αριστερό χέρι στο πάνω μέρος του κεφαλιού σου και τράβηξε απαλά προς τα αριστερά. Κράτα την πλάτη ευθεία και τους ώμους χαλαρούς. Μείνε έτσι για 15-20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια επανάφερε το κεφάλι σου πίσω στην αρχική του θέση. Επανάλαβε από την άλλη πλευρά.
  3. Σήκωσε το αριστερό σου χέρι ευθεία, στη συνέχεια λυγίστε το και φέρτο πίσω από το κεφάλι σου. Φέρε το δεξί σου χέρι πίσω από την πλάτη και πιάσε το αριστερό σου χέρι (τα δάχτυλα μέχρι όπου φτάνεις). Κράτησέ τα έτσι για 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ελευθέρωσε τα χέρια σου και επανάλαβε από την άλλη πλευρά.
  4. Ξεκίνα είτε σε καθιστή είτε σε όρθια θέση και κράτα ίσια την πλάτη σου. Σήκωσε τους ώμους προς τα πάνω και στη συνέχεια γύρνα τους προς τα πίσω και προς τα κάτω. Σκύψε πολύ ελαφρά το κεφάλι σου ώστε το πηγούνι να ακουμπάει σχεδόν τον λαιμό σου.
Μπορείς να πάρεις ακόμη περισσότερες ιδέες από το παρακάτω βίντεο:
featured photo: @BeachBabeStock