Κάνε ένα διάλειμμα από τη δουλειά σου και σκέψου. Πόσες φορές σηκώθηκες από τη θέση σου την τελευταία ώρα. Εντάξει, την τελευταία ώρα είχες πολλή δουλειά. Τις τελευταίες δύο ώρες; Τρείς; Πριν τρομοκρατηθείς πάρε δύο ανάσες και σκέψου πως δεν είσαι η μόνη. Το κάνουμε όλοι μας. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο που έχουμε μεταφέρει στο σπίτι το εργασιακό μας περιβάλλον, η καρέκλα του γραφείου μας αποτελεί προέκταση του σώματός μας.

Oι πολλές ώρες που καθόμαστε μέσα στην ημέρα έχουν όμως αρνητική επίδραση τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία. Αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση, μεγαλώνουν τα ποσοστά παχυσαρκίας και κατάθλιψης. Ακόμα, έχουμε μυϊκούς πόνους, πόνους στις αρθρώσεις μας καθώς και κατακράτηση υγρών.

Όταν λέμε όμως να μην καθόμαστε πολλές ώρες, πόσες ακριβώς εννοούμε; 

«Οι οκτώ ώρες είναι το μέγιστο που μπορούμε να καθόμαστε σε μία ημέρα», λέει ο αναπληρώτρια καθηγήτρια και κορυφαία ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Queensland, Genevieve Healy. “Και αν φτάσουμε να καθόμαστε 11 ή 12 ώρες, εκεί αρχίζουμε να βλέπουμε τους παραπάνω πραγματικά ισχυρούς συσχετισμούς με την υγεία μας.” Εκεί όμως βρίσκεται και το πρόβλημα. Σήμερα εργαζόμαστε περίπου 10 ώρες την ημέρα, και εάν λάβουμε υπόψη μας και την πανδημία τότε έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ στις ώρες που είμαστε καθισμένοι.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να αντισταθμίσουμε αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, διαπίστωσε ότι έως και 40 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης καθημερινά είναι αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας όσων κάθονται πάνω από 10 ώρες την ημέρα. Αυτή η άσκηση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο ένα τζόκινγκ ή αερόβια γυμναστική.

Φτιάξε τον χώρο που εργάζεσαι με τρόπο που να σε κουράζει λιγότερο όσο κάθεσαι

Η οθόνη του υπολογιστή σου πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών, σε απόσταση περίπου ίση με τον βραχίονά σου, για να μειώσεις την πίεση που ασκείς στον αυχένα σου

Εάν χρησιμοποιείς φορητό υπολογιστή, επένδυσε σε ένα καλό πληκτρολόγιο.

Το να σηκώνεσαι είναι μια συνήθεια. Βάλε υπενθυμίσεις στο κινητό σου για να μην ξεχνιέσαι!

Η βέλτιστη στάση όταν κάθεσαι είναι εκείνη όπου τα πόδια σου είναι σταθερά στο πάτωμα, και δεν κάθεσαι σταυροπόδι.

Ρύθμισε το ύψος της καρέκλας σου έτσι ώστε τα χέρια σου να είναι περίπου στις 90 μοίρες όταν πληκτρολογείς.

featured photo: unsplash.com/@magnetme