Οι «36 ερωτήσεις για να ερωτευτείς» διατυπώθηκαν για πρώτη φορά το 1997. Πρόκειται για μια μελέτη του ψυχολόγου Δρ. Άρθουρ Άρον που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης.

Ο στόχος; Η επιτάχυνση της δημιουργίας οικειότητας μεταξύ δύο αγνώστων. Ο Δρ. Άρον πραγματοποίησε το τεστ, ενώνοντας έναν ετεροφυλόφιλο άνδρα και μια ετερόφυλη γυναίκα μαζί και παρουσιάζοντάς τους μια λίστα με 36 ερωτήσεις προς δοκιμή, που ολοκληρώθηκαν με τέσσερα λεπτά διαρκούς οπτικής επαφής. Για την πληροφορία, το ζευγάρι παντρεύτηκε μόλις έξι μήνες αργότερα!

Χωρισμένες σε τρεις ενότητες, κάθε σετ γίνεται όλο και πιο οικείο και προσωπικό. Από την «Ερώτηση 1: Δεδομένης της επιλογής οποιουδήποτε στον κόσμο, με ποιον θα ήθελες να βγεις για δείπνο;» έως «Ερώτηση 36: Μοιράσου ένα προσωπικό πρόβλημα και ζήτα τη συμβουλή του συντρόφου σου για το πώς μπορείς να το χειριστείς. Επίσης, ζήτα από τ@ν σύντροφό σου να σκεφτεί πώς αισθάνεσαι για το πρόβλημα αυτό.»

Ο στόχος της μελέτης είναι να διερευνήσει την κοινωνική ψυχολογία των σχέσεων και να δημιουργήσει εγγύτητα, αν και ο Δρ Άρον δηλώνει ότι η οικειότητα προορίζεται μόνο να είναι παροδικής φύσης. Έτσι, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα μια προσδοκία να ερωτευτείς αμέσως μόλις απαντηθεί η 36η ερώτηση, αν και θα πρέπει να νιώσεις κάτι. Σωστά;

Οι 36 ερωτήσεις είναι βασικές για να ξεκλειδωθεί αυτή η ευπάθεια και η γνησιότητα που πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να δείξουν γενικά, πόσο μάλλον όταν αναζητούν αγάπη.

Ο ψυχοθεραπευτής σχέσεων, Matt Davies, έχει υποστηρίξει το ερωτηματολόγιο σαν ιδέα για ένα πρώτο ραντεβού. «Όταν συναντάτε κάποιον για πρώτη φορά, αν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να ειπωθεί, αυτό που γίνεται είναι ότι δημιουργείται μία επιφανειακή συνομιλία», λέει.

«Μέσω της διάθεσής σας αξιολογείτε: «Μου αρέσει αυτό το άτομο ή όχι; Αισθάνομαι ασφαλής μαζί τους;» Οι 36 ερωτήσεις σας παρέχουν πρόσβαση στο να μάθετε αν αισθάνεστε άνετα και ασφαλείς μαζί τους.»

Οι 36 ερωτήσεις είναι βασικές για να ξεκλειδωθεί αυτή η ευπάθεια και η γνησιότητα που πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να δείξουν γενικά, πόσο μάλλον όταν αναζητούν αγάπη.

Ο Davies λέει, «Η ψυχολογική οικειότητα είναι προϋπόθεση για το πάθος. [Οι ερωτήσεις] επιτρέπουν στους ανθρώπους να καταλάβουν ότι είμαστε όλοι άνθρωποι, και αυτό είναι τόσο συνδετικό. Είναι το αντίθετο της αποξένωσης, όπου μπορεί να πιστεύουμε ότι κάποιος είναι καλύτερος από εμάς. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για να βοηθήσει με την οικειότητα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους».

Ξέχασε ερωτήσεις για απλά πράγματα όπως τα αγαπημένα χρώματα ή τις αγαπημένες ταινίες, εδώ πρόκειται για βαθύτερες, συναισθηματικές εμπειρίες όπως “η αδερφή μου στο νοσοκομείο ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές της ζωής μου” και “το δράμα μπροστά σε έναν προηγούμενο σύντροφο.”

Τα ασαφή στοιχεία κάποιων ερωτήσεων επιτρέπουν να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί, ενώ η επανάληψη των ερωτήσεων για τα θετικά πράγματα ο ένας για τον άλλον σπάει τον πάγο.

Μόλις τελειώσετε με τις ερωτήσεις, μπορείτε να αναρωτηθείτε αν είστε ήδη ερωτευμένοι και να αστειευτείτε μ αυτό.

36 ερωτήσεις για να ερωτευτείς

Σετ Ι

Δεδομένης της επιλογής οποιουδήποτε στον κόσμο, με ποιον θα ήθελες να βγεις για δείπνο;

Θα ήθελες να γίνεις διάσημος; Με ποιόν τρόπο;

Πριν κάνεις ένα τηλεφώνημα, κάνεις ποτέ πρόβα τι πρόκειται να πεις; Γιατί;

Τι θα αποτελούσε μια «τέλεια» μέρα για εσένα;

Πότε τραγούδησες τελευταία φορά στον εαυτό σου; Σε κάποιον άλλον;

Αν μπορούσες να ζήσεις μέχρι την ηλικία των 90 ετών και να διατηρήσεις είτε το μυαλό είτε το σώμα ενός 30χρονου για τα τελευταία 60 χρόνια της ζωής σου, τι θα ήθελες;

Έχεις κάποιο μυστικό προαίσθημα για το πώς θα πεθάνεις;

Ονόμασε τρία κοινά πράγματα που φαίνεται να έχεις εσύ και ο σύντροφός σου.

Για ποιο πράγμα στη ζωή σου νιώθεις πιο ευγνώμων;

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στον τρόπο με τον οποίο σε ανέθρεψαν ποιο θα ήταν αυτό;

Αφιέρωσε τέσσερα λεπτά και πες στ@ν σύντροφό σου την ιστορία της ζωής σου με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.

Αν μπορούσες να ξυπνήσεις αύριο έχοντας αποκτήσει κάποια ποιότητα ή ικανότητα, ποια θα ήταν αυτή;

Σετ II

Αν μια κρυστάλλινη μπάλα μπορούσε να σου πει την αλήθεια για τον εαυτό σου, τη ζωή σου, το μέλλον ή οτιδήποτε άλλο, τι θα ήθελες να μάθεις;

Υπάρχει κάτι που ονειρευόσουν να κάνεις εδώ και πολύ καιρό; Γιατί δεν το έχεις κάνει;

Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής σου;

Τι εκτιμάς περισσότερο σε μια φιλία;

Ποια είναι η πιο πολύτιμη ανάμνησή σου;

Ποια είναι η πιο τρομερή σου ανάμνηση;

Αν ήξερες ότι σε ένα χρόνο θα πέθαινες ξαφνικά, θα άλλαζες κάτι στον τρόπο που ζεις τώρα; Γιατί;

Τι σημαίνει για σένα η φιλία;

Τι ρόλους παίζει η αγάπη και η στοργή στη ζωή σου;

Μοιράσου κάτι που θεωρείς ως θετικό χαρακτηριστικό του συντρόφου σου. Μοιράσου συνολικά πέντε στοιχεία.

Πόσο δεμένη είναι η οικογένειά σου; Νιώθεις ότι η παιδική σου ηλικία ήταν πιο ευτυχισμένη από των περισσότερων ανθρώπων;

Πώς νιώθεις για τη σχέση σου με τη μητέρα σου;

Σετ III

Κάνε τρεις αληθινές δηλώσεις συμπεριλαμβανομένου το «εμείς».

Συμπλήρωσε αυτήν την πρόταση: «Μακάρι να είχα κάποιον με τ@ν οποίο θα μπορούσα να μοιραστώ…»

Εάν επρόκειτο να γίνεις στενός φίλος με τ@ν σύντροφό σου, τι θα ήταν σημαντικό να γνωρίζει;

Πες στ@ σύντροφό σου τι σου αρέσει σε αυτ@ν. Να είσαι πολύ ειλικρινής αυτή τη φορά, λέγοντας πράγματα που μπορεί να μην πεις σε κάποιον που μόλις γνώρισες.

Μοιράσου με τον σύντροφό σου μια ντροπιαστική στιγμή στη ζωή σου.

Πότε έκλαψες τελευταία φορά μπροστά σε άλλο άτομο; Πότε μόνος σου;

Πες στ@ν σύντροφό σου κάτι που σου αρέσει ήδη σε αυτ@ν.

Τι είναι, αν μη τι άλλο, πολύ σοβαρό για να κάνουμε πλάκα;

Αν πέθαινες σήμερα το απόγευμα χωρίς να έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις με κανέναν, τι θα μετανιώνεις περισσότερο που δεν το είχες πει σε κάποιον; Γιατί δεν τους το είπες ακόμα;

Το σπίτι σου, που περιέχει ό,τι έχεις, παίρνει φωτιά. Αφού σώσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα και τα κατοικίδιά σου, έχεις χρόνο να κάνεις με ασφάλεια μια τελευταία στάση για να σώσεις οποιοδήποτε αντικείμενο. Τι θα ήταν; Γιατί;

Από όλα τα άτομα της οικογένειάς σου, ποιανού ο θάνατος θα σ’ ενοχλούσε περισσότερο; Γιατί;

Μοιράσου ένα προσωπικό πρόβλημα και ζήτα τη συμβουλή του συντρόφου σου για το πώς μπορείς να το χειριστείς. Επίσης, ζήτα από τ@ν σύντροφό σου να σκεφτεί πώς αισθάνεσαι για το πρόβλημα αυτό.