Τα παχύφυτα είναι τα αγαπημένα φυτά όλων. Γιατί. Είναι ελκυστικά, όμορφα, φθηνά και προσιτά. Προφανώς και γελοία εύκολα στο να μην τα σκοτώσεις. Υπάρχουν τρόποι να τα κρατήσεις “υγιή και ευτυχισμένα”. Ακολούθησε τα παρακάτω tips και σταμάτα να κάνεις τα δύο λάθη που διαβάσεις.

Δώσε τους το τέλειο έδαφος

Απλά επειδή τα παχύφυτα είναι “εύκολα” φυτά, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να δίνεις σημασία στις ανάγκες τους. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το χώμα τους. Όταν τα φυτεύεις σε μια γλάστρα, χρησιμοποίησε ένα μείγμα χώματος γλάστρας, περλίτη και τύρφης. Με αυτό τον τρόπο θα δώσεις στις ρίζες χώρο να στεγνώσουν. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μείγμα για κάκτους.

Extra Tip: Τα παχύφυτα στραγγίζουν το νερό πολύ σύντομα μετά το πότισμα.

Βάλε τα σε άμεση επαφή με τον ήλιο

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι τα παχύφυτα είναι ξαδερφάκια των κάκτων. Ενώ θα είναι μια χαρά σε ένα μέρος με όχι και τόσο πολύ ήλιο, θα είναι εξίσου ΟΚ και ακριβώς μπροστά στο παράθυρο, εκτεθειμένα στον ήλιο όλη τη μέρα.

Διάλεξε μια γλάστρα που να αφήνει το φυτό να αναπνέει

Τα παχύφυτα δε χρειάζονται υγρό έδαφος. Σίγουρα θα είναι πιο υγιή σε μια γλάστρα που να αναπνέει, δηλαδή με τρύπες που αφήνουν την περιττή υγρασία να φύγει. Όχι, μια γυάλινη γλάστρα δεν είναι η σωστή επιλογή για το παχύφυτό σου.

Απόφυγε τα παρακάτω τρία λάθη

3 απαραίτητα tips για τα παχύφυτα
UNSPLASH

* Μην υπερποτίζεις

Ο νούμερο ένα killer των παχύφυτων είναι το υπερβολικό νερό. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται να τα ποτίζεις μόνο τις πιο ζεστές μέρες. Είναι πολύ ανθεκτικά, επιβιώνουν ακόμα και αν σκιπάρεις το πότισμά τους. Επανέρχονται γρήγορα ακόμα και μετά το stress της αφυδάτωσης.

* Μην τους αλλάζεις συχνά θέση

Από τη στιγμή που τους δίνεις το νερό που χρειάζονται και την κατάλληλη έκθεση στον ήλιο, να είσαι ήσυχη. Ναι, δεν μπορούμε να σκεφτούμε πιο εύκολο φυτό. Όμως, προσπάθησε να μην τα μετακινείς πολύ και μην ασχολείσαι συνεχώς μαζί τους. Just let them do their thing.


featured image: UNSPLASH