Το να δουλεύεις με τους καλύτερους φίλους σου, με τη σχέση σου ή με κάποια άλλο μέλος της οικογένειας μπορεί να ακούγεται ονειρικό. Αλλά αν κάτι πάει στραβά δεν χάνεις μόνο χρόνο, λεφτά και όνειρα, αλλά διακινδυνεύεις και τις σχέσεις σου. Έτσι, πριν προχωρήσεις σε κάτι επαγγελματικό με κάποια φίλη ή κάποιον φίλο σου, ορίστε οχτώ κανόνες που πρέπει να έχεις κατά νου για να τα καταφέρεις. Αν και ακούγεται κάπως αυστηρό, έχοντας αυτούς τους κανόνες στο μυαλό σου θα μπορέσεις να προστατέψεις και τις σχέσεις σου και τη δουλειά σου. Και εννοείται δεν θα μείνουμε μόνο στο: Μην μπερδεύεις τα προσωπικά με τα επαγγελματικά.

Ορίστε οι 8 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις όταν δουλεύεις με έναν φίλο:

1. Μην ξεχνάτε ότι είστε φίλοι

Δεν χρειάζεται να απαρνηθείς τη φιλία σας μέσα στη δουλειά. Μπορείτε να τρώτε μαζί την ώρα του διαλείμματος και να λέτε τα νέα σας, στα επαγγελματικά ταξίδια να μένετε στο ίδιο δωμάτιο. Δεν πρέπει να κλείνετε τον διακόπτη της φιλίας όταν βρίσκεστε στο χώρο της δουλειάς. 

2. Μην μπερδεύετε τα προσωπικά σας θέματα με τα θέματα της δουλειάς, και το αντίστροφο

Όταν είστε εκτός δουλειάς, είστε φίλοι. Μέσα στη δουλειά, είστε συνεργάτες. Αυτός είναι ο πιο βασικός κανόνας. Δεν πρέπει τα θέματα της δουλειάς να μπερδεύονται με τα προσωπικά, όπως και το αντίστροφο. 

3. Υιοθετήστε τη νοοτροπία του “τα ετερώνυμα έλκονται”

Όσο ωραίο κι αν είναι να έχετε έναν κοινό σκοπό, το να δουλεύεις με κάποιον που σκέφτεται διαφορετικά από σένα στην ουσία σε ωφελεί. Μπορεί να εργάζεστε στο ίδιο τμήμα, αλλά έχοντας διαφορετικές ιδέες μπορείτε να πάτε ένα βήμα παρακάτω. 

4. Μην αφήσετε τις διαφωνίες να σας παρασύρουν 

Όταν βρίσκεστε στον ίδιο εργασιακό χώρο, εννοείται πως θα υπάρξουν διαφωνίες. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το συζητήσετε. Όπως σε μία σχέση που δεν πρέπει να πηγαίνετε για ύπνο μαλωμένοι, έτσι είναι και στη δουλειά. Αν κάτι σε ενοχλεί, πρέπει να το πεις εκείνη τη στιγμή. 

Το θέμα δεν είναι να συμφωνείται στο καθετί, αλλά το να μοιράζεστε τη μεγαλύτερη εικόνα των πραγμάτων. 

5. Λειτουργείστε με γνώμονα τη λογική

Όσο ενθουσιασμένη κι αν είσαι που ξεκινάς μία δουλειά με την κολλητή ή τον κολλητό σου, ακόμα κι αν η επιτυχία έρθει αμέσως, είναι εύκολο να ξεφύγουν τα πράγματα. Πολλές φορές όμως ξεπερνάμε τις απαραίτητες τυπικότητες που χρειάζονται στη δουλειά, ακριβώς γιατί η σχέση είναι διαφορετική. Το να ξεκινάς όμως μία δουλειά, είναι ένα ταξίδι. Πρέπει να είσαι ξεκάθαρος με τον συνεργάτη σου, στα οικονομικά, στις αρμοδιότητες και στους ρόλους μέσα στην επιχείρηση. 

6. Η επικοινωνία είναι σημαντική 

Η δουλειά απαιτεί πολλές φορές ταξίδια, είτε μακρινά είτε κοντινά. Πολλές φορές μπορεί να υπάρχει και διαφορά ώρας, έτσι είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή συνεννόηση κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες. 

8. Το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη

Τέλος, πρέπει να διαλέξεις έναν συνεταίρο ο οποίος είναι έμπιστος: σε προσωπικό, οικονομικό και ηθικό επίπεδο. Έτσι μόνο μπορεί να πάει μπροστά μία δουλειά. Είναι μεγάλο προσόν το να δουλεύεις με κάποιον φίλο, που μπορείς να βασιστείς πάνω του. Οι σχέσεις που έχουν σχέση με τη δουλειά πολλές φορές έχουν να κάνουν με αχρείαστη γραφειοκρατία και μασημένα λόγια γύρω από διάφορα θέματα, όταν όμως έχεις μία δυνατή σχέση δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα.

Δεν είναι τυχαίο που αρκετές από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές. Το να καταλαβαίνεις τα υπέρ και τα κατά σου δεν είναι κάτι απλό, όπως δεν είναι απλό το να βρίσκεσαι σε μία επιχείρηση. Ό,τι κι αν γίνει πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς.

>> Ακολούθησε μας στο Instagram <<


Πηγή & Featured image: theeverygirl.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου