Είτε πρόκειται για χαρισματικούς ηγέτες, είτε για τα «κακά αφεντικά», οι εργοδότες είναι άνθρωποι και δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάζονται τη βοήθεια ή την παρέμβαση των γύρω τους. Και μπορεί να μην το παραδέχονται σχεδόν ποτέ, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις που θα ήθελαν να πάρεις πρωτοβουλία και να αισθανθούν ότι είσαι ο άνθρωπος τους! Ποιες είναι όμως οι φράσεις εκείνες, που θέλουν πραγματικά να ακούσουν από εσένα;

  1. «Διαφωνώ γιατί…»

Μπορεί το αφεντικό σου να μη συμφωνεί με όλα όσα λες, αλλά σίγουρα χαίρεται που μπορεί και ακούει μια διαφορετική γνώμη. Πάνω από τις προσωπικές σας διαμάχες και απόψεις, είναι το καλό της εταιρείας και για αυτό ακριβώς κανείς δε θέλει απλούς υπαλλήλους που συμφωνούν τυφλά σε όλα και εκτελούν εντολές, χωρίς δική τους κρίση. Δεν είναι λίγες οι φορές που το να εκφράσεις την άποψη σου, μπορεί να φανεί σωτήριο, ακόμη και εάν αρχικά δεν είναι αρεστή. Ειδικά εάν συναναστρέφεσαι με πραγματικούς ηγέτες-εργοδότες, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να τους αποδείξεις ότι δεν είσαι απλά ένας άβουλος εργαζόμενος, αλλά ένα μελλοντικό στέλεχος με το θάρρος της γνώμης του!

  1. «Έκανα λάθος»

Η ευθύνη του να έχεις το βάρος πραγμάτων που δεν πήγαν σωστά είναι μεγάλη και πολλές φορές τρομακτική. Για αυτό ακριβώς οι περισσότεροι άνθρωποι υπεκφεύγουν και δημιουργούν δικαιολογίες ή προσπαθούν να πετάξουν το μπαλάκι σε άλλους. Η αλήθεια όμως είναι ότι το να αρνείσαι τα λάθη σου είναι πολύ χειρότερο από τα ίδια τα λάθη. Στην πραγματικότητα, το να τα παραδεχθείς, δε δείχνει αδυναμία, αλλά κουράγιο και χαρακτήρα και είναι αυτό που θα σου μάθει νέα πράγματα στο τέλος της ημέρας. Βρες το θάρρος και αποδέξου τα λάθη σου, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, χωρίς φόβο και τρομακτικά σενάρια!

  1. «Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;»

Είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τους συνάδελφους σου, όσο και για τους ανωτέρους σου, να νιώθουν ότι υπάρχει κάποιος στον οποίο μπορούν να βασιστούν. Απλές ερωτήσεις όπως το «Είναι όλα εντάξει;» ή «χρειάζεστε βοήθεια», είναι αυτές που θα τους κάνουν να νιώθουν εμπιστοσύνη και σίγουρα θα σε ανεβάσουν στην εκτίμηση τους, είτε όντως σε χρειάζονται, είτε όχι.  Οι περισσότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν να αποφύγουν τις ευθύνες και να εστιάσουν μόνο στα δικά τους καθήκοντα. Αν και συνήθως αυτός είναι ο εύκολος και ασφαλής δρόμος, εάν πιστεύεις ότι υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορείς να συνεισφέρεις, μη διαστάσεις να το προτείνεις… σίγουρα θα εκτιμηθεί!