Το πόσο ωφελούν οι Pilates το σώμα σου είναι γνωστό. Συντελούν στην ενδυνάμωσή του -ειδικά στον πυρήνα του κορμού- βοηθώντας στην βελτίωση της κακής στάσης εξαιτίας της καθιστικής ζωής.

Επιπλέον, είναι ένας τρόπος εκγύμνασης που ταιριάζει σε όσους έχουν περιορισμένο ελεύθερο χρόνο. Επιπλεον, είναι ιδανικό και σε όσους έχουν προβλήματα υγείας, αφού είναι μια low-impact άσκηση.

Ωστόσο, επειδή πάντα υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμών, διάβασε παρακάτω ορισμένες συμβουλές, για να τους αποφύγεις.

Τα συγκεκριμένα tips τα προτείνει η Andrea Rogers, που έχει δημιουργήσει τα Xtend Barre και Xtend Pilates (διαθέσιμα στο Openfit). Θα σε βοηθήσουν κυρίως, αν ξεκίνησες πρόσφατα να κάνεις στο σπίτι.

Λίγες και ελεγχόμενες επαναλήψεις

Το να εστιάζεις στον έλεγχο της κίνησης που εκτελείς, βοηθά να μεγιστοποιείς τα αποτελέσματα γράμμωσής σου. Όταν κάνεις τις επαναλήψεις ενός set με πολύ γρήγορο ρυθμό -ή υπερβάλλεις στον αριθμό τους– ουσιαστκά εμποδίζεις την προπόνησή σου. Αντίθετα, η ελεγχόμενη και σωστά ευθυγραμμισμένη κίνηση βοηθάει στο να αξιοποιήσεις στο έπακρο την άσκηση.

Χρησιμοποίησε ελαφρύτερα βάρη

Επειδή κάνεις λιγότερες επαναλήψεις δε σημαίνει πως πρέπει να αυξήσεις τα κιλά. Δοκίμασε να κάνεις μικρές, ελεγχόμενες κινήσεις με χαμηλό ή καθόλου βάρος.

Προκάλεσε τον εαυτό σου χωρίς υπερβολές

Είναι υπέροχο να προκαλείς τον εαυτό σου. Ωστόσο, μη το παρακάνεις. Όταν πιέζεις το σώμα σου περισσότερο απ’ όσο αντέχεις ή από το ιδανικό εύρος κίνησης σου, υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστείς. Η σωστή ευθυγράμμιση και τοποθέτηση του σώματος κατά τη διάρκεια κάθε κίνησης θα σε κρατήσει ασφαλή. Όπως και το να «ακούς» το σώμα σου, αν νιώσει πόνο ή δυσφορία.

featured photo: Pexels / Karolina Grabowska