Αν ανήκεις στα άτομα που το σπίτι τους είναι ταυτόχρονα και το γραφείο τους, σίγουρα γνωρίζεις πως έχοντας έναν ισορροπημένο χώρο στον οποίο δουλεύεις  ουσιαστικά δημιουργείς ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείς να αναπτύξεις στον μέγιστο βαθμό την παραγωγικότητά σου. Μπορεί η φάση του καναπέ, της καρέκλας ή ακόμα και του κρεβατιού να σε ξεκουράζει και μόνο στην ιδέα αλλά πρέπει να βεβαιωθείς ότι θα φροντίζεις σωστά τον εαυτό σου όταν ο χώρος που εργάζεσαι είναι τόσο οικείος για εσένα. Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να κάνεις τον χώρο σου πιο φιλόξενο και λειτουργικό για αυτό το σκοπό.

Επένδυσε σε ένα διαφορετικό γραφείο

Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα καθώς επηρεάζει τη στάση ολόκληρου του σώματος. Είτε χρησιμοποιείς το laptop σου, είτε κανονικό pc, το γραφείο είναι το Α και το Ω. Πρέπει να είναι στις σωστές διαστάσεις για το σωματότυπό σου, τα πόδια να βρίσκονται σε ορθή γωνία χωρίς να ενοχλούνται και τα χέρια σου πρέπει να στηρίζονται σωστά. Μια πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, απέδειξε πως οι άνθρωποι που δουλεύουν από το σπίτι και χρησιμοποιούν το γραφείο τους, καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από όσους δουλεύουν, για παράδειγμα, στον καναπέ. Πέρα από το έπιπλο, βέβαια, το οποίο είναι μεγάλης σημασίας, υπάρχουν και άλλα πρόσθετα όπως βοηθήματα για τα πόδια ή τα γνωστά cycling desks που θα κάνουν την εμπειρία της εργασίας στο σπίτι ακόμα καλύτερη.

Σωστός φωτισμός του γραφείου

Η φράση “μείνε μακριά από το blue light” μπορεί να μοιάζει σαν αστείο αλλά είναι ένα πραγματικό δεδομένο. Το blue light που εκπέμπουν οι τεχνολογικές συσκευές μας, κάνει κακό κυρίως στα μάτια και το δέρμα, αλλά έχει αποδειχθεί εν μέρει ότι μπορεί να επηρεάσει σε ένα βαθμό και την ψυχική μας υγεία. Επειδή όμως η δουλειά στον υπολογιστή είναι απαραίτητη και μάλιστα για πολλές ώρες, ο σωστός φωτισμός παίζει καθοριστικό ρόλο. Συμβουλέψου έναν ειδικό για το ποια απόχρωση φωτός πρέπει να έχεις στο γραφείο σου, ώστε να εμποδίσεις τον αντίκτυπο της οθόνης στα μάτια σου, αλλιώς τοποθέτησε το γραφείο κοντά σε ένα παράθυρο. Μια ακόμη χρήσιμη συμβουλή είναι τα γυαλιά οράσεως και αναφέρομαι σε εκείνα που μπλοκάρουν το Braxter Blue light της οθόνης και ξεκουράζουν τα μάτια σου.

Τοποθέτησε σωστά τον υπολογιστή σου

Ο τρόπος με τον οποίο έχεις τοποθετήσει τον υπολογιστή σου πάνω στο γραφείο μπορεί να βλάψει τη στάση του σώματός σου. Η οθόνη πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών ή ελάχιστα ψηλότερα, ενώ πρέπει να μπορείς να πληκτρολογείς με τα χέρια κοντά στο σώμα σου και τους καρπούς σου χαλαρούς. Ήρθε η ώρα να κάνεις μερικές αλλαγές στο set up του γραφείου και να δεις τη μεγάλη διαφορά.

Διάβασε επίσης: Τα 3 πράγματα που πρέπει να αλλάξεις στο σπίτι σου αυτή την Άνοιξη
featured image: unsplash.com