Το Πανοραμα Ευρωπαϊκου Κινηματογραφου μολις ξεκινησε

Το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σήμανε την έναρξή του, την Τετάρτη 16/11/2016 στον κινηματογράφο Άστορ με την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας Afterimage του βραβευμένου με Oscar σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα, που χάθηκε πολύ πρόσφατα από κοντά μας.

Το Πανοραμα Ευρωπαϊκου Κινηματογραφου μολις ξεκινησε
“Powidoki” 2015 rez. Anfdrzej Wajda zdjecia Pawel Edelman fotosy Anna Wloch www.annawloch.com [email protected]

Το κύκνειο άσμα του υπέροχου αυτού δημιουργού που θα εκπροσωπήσει την Πολωνία στα Oscar ξενόγλωσσης ταινίας το 2017, είναι μια βιογραφία για τον avant-garde καλλιτέχνη και ζωγράφο Βλαντισλάβ Στρεμίνσκι, ο οποίος εκπροσωπούσε το κίνημα του κονστρουκτιβισμού και του ουνισμού στη ζωγραφική. Ο Στρεμίνσκι, κυνηγήθηκε ανελέητα από το σταλινικό καθεστώς στην μεταπολεμική Πολωνία και τελικά αποπέμφθηκε από την Σχολή Καλών Τεχνών του Λοτζ.

Τριανόν: 18/11, 8:00 μ.μ. / Trailer (Afterimage)

Το Πανοραμα Ευρωπαϊκου Κινηματογραφου μολις ξεκινησε

Από τις 17-27 Νοεμβρίου, οι σινεφίλ της πρωτεύουσας μπορούν να κάθονται αναπαυτικά στις ιστορικές κινηματογραφικές αίθουσες Τριανόν και Ααβόρα για να απολαύσουν ένα πραγματικά πλούσιο πρόγραμμα εκλεκτών προβολών του ευρωπαϊκού και του ελληνικού κινηματογράφου. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει 11 συνολικά ταινίες που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Αθήνα. Εκτός όμως από τον πυρήνα του “Πανοράματος” που χωρίς αμφιβολία είναι το διαγωνιστικό, οι λάτρεις του κινηματογράφου θα βρουν πραγματικά διαμάντια στις avant-premiere που περιλαμβάνουν και φεστιβαλικές ταινίες όπως το αγωνιώδες και σκοτεινό αστυνομικό θρίλερ Creepy του Κιρόσι Κουροσάβα (φεστιβάλ Βερολίνου), τα ειδικά αφιερώματα στους Αντρέι Βάιντα / Αλεξάντερ Πέιν / Μάρκο Μπελόκιο, στις ρετροσπεκτίβες των Αντρέι Ταρκόφσκι / Νίκο Παναγιωτόπουλο (που είναι και το τιμώμενο πρόσωπο σε αυτή την διοργάνωση), στις ταινίες μικρού μήκους από κινηματογραφικές σχολές και το πολύ ιδιαίτερο αφιέρωμα “Μέρες του ’36”.

Ααβόρα: 26/11, 11:00 μ.μ. / Trailer (Creepy)

Το Πανοραμα Ευρωπαϊκου Κινηματογραφου μολις ξεκινησε

Στα πλαίσια του 29ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Αθήνας, για τον εορτασμό των 40 χρόνων δράσης της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, θα προβληθεί μια επιλογή από τις καλύτερες ελληνικές και ευρωπαϊκές ταινίες (1975-2015), στις οποίες κατέληξαν κατόπιν ψηφοφορίας οι Έλληνες κριτικοί. Η αυλαία του φετινού Πανοράματος, θα πέσει με τη γαλλοϊταλική ταινία Sweet Dreams του Μάρκο Μπελόκιο. Στην ταινία αυτή θα δούμε την διάλυση της ειδυλλιακής παιδικής ηλικίας του 9χρονου Μάσιμο από τον μυστηριώδη θάνατο της μητέρας του. Το νεαρό αγόρι αρνείται να δεχθεί αυτή τη βάναυση απώλεια, ακόμη και αν ο ιερέας του λέει ότι εκείνη είναι τώρα στον Παράδεισο.

Ααβόρα: 27/11, 9:00 μ.μ. / Trailer (Sweet Dreams)

SWEET DREAMS (2016) by Marco Bellocchio [Excerpt 2] from Richard Lormand on Vimeo.

Το κόστος γενικής εισόδου είναι 5€ ενώ διατίθενται και κάρτες των 10 προβολών στην τιμή των 30€. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα υπάρχουν διαθέσιμα σε κάθε προβολή και 10 εισιτήρια ανέργων οι δικαιούχοι των οποίων, θα μπορούν να τα προμηθεύονται έως και 45 λεπτά πριν από την έναρξη κάθε ταινίας με σειρά προτεραιότητας δείχνοντας στο ταμείο απλά την κάρτα ανεργίας τους.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 29ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα το βρείτε εδώ.

Ραντεβού στις αίθουσες!