Πως ειναι οι κρισεις πανικου για καποιον που αγαπαει τα ταξιδια

Πόσες φορές θέλησες να πας ένα ταξίδι και το ανέβαλες; Ή πόσες φορές πήγες και δεν το απόλαυσες λόγω του άγχους; Εάν ταυτίζεσαι με αυτά τα δυο ερωτήματα, τότε αντιμετωπίζουμε την ίδια φοβία, διαταραχή ή πες το όπως αλλιώς θέλεις. Τις προάλλες σκεφτόμουν, γιατί σε εμένα; Δεν ταιριάζει στην προσωπικότητα μου να παθαίνω κρίσεις πανικού, γιατί αγαπώ τη ζωή, τα ταξίδια, είμαι κοινωνικό άτομο κλπ κλπ. Το θέμα των ταξιδιών για εμάς είναι κάτι δύσκολο, γιατί χωρίζεται σε πολλά μικρά θεματάκια, όπως:

Το αεροπλάνο:

Ω ναι! Όσοι έχουμε κρίσεις πανικού, το αεροπλάνο είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης μας. Δεν φτάνει η κλειστοφοβία του χώρου, η αγοραφοβία, αφού δε μπορείς να βρεις διέξοδο να φύγεις. Επίσης φοβόμαστε μην γίνει κάτι και πέσει, τα κενά, αν πάθω κρίση εκεί μέσα τι θα κάνω, τους τρομοκράτες και πολλά άλλα. Συμβουλή μετά από αρκετά ταξίδια, είναι να προσπαθήσεις να μην σκέφτεσαι τίποτα από αυτά. Να πεις θα πάω και ότι γίνει. Αλλιώς μην πας καθόλου. Υπάρχουν λύσεις όπως χαπάκι την ώρα της πτήσης(με συνταγή γιατρού), συζήτηση και θεραπεία με τον ψυχολόγο σου ή όποια άλλη εναλλακτική θεραπεία σου κάνει.

Πριν το ταξίδι:

Η ανησυχία και το άγχος πριν το ταξίδι, είναι αυτό που μας βασανίζει περισσότερο. Δε μπορούμε να κοιμηθούμε, κάνουμε αρνητικές σκέψεις και στο τέλος από το πολύ άγχος μας πιάνουν τα ψυχοσωματικά μας! Και τι θα γίνει αν εκεί αρρωστήσω ή πάθω κρίση και δεν μπορώ να βρω φαρμακείο ή νοσοκομείο; Και άλλες τόσες σκέψεις που μας βασανίζουν και όσο πλησιάζει το ταξίδι γίνεται μαρτύριο. Σταμάτα να υποφέρεις και να σκέφτεσαι και προσπάθησε να οργανώσεις το ταξίδι σου, έτσι ώστε να νιώσεις ασφάλεια. Ενημερώσου για τα νοσοκομεία-φαρμακεία, πάρε μαζί σου το νεσεσέρ-φαρμακείο σου (είμαστε ψυχαναγκαστικοί με αυτό) και απασχόλησε το μυαλό σου με τα όμορφα αξιοθέατα που θα επισκεφθείς.

Μακριά από το σπίτι:

Όσοι αντιμετωπίζουμε κρίσεις πανικού, ακόμα και αν τις έχουμε ξεπεράσεις, φοβόμαστε τις αλλαγές. Η ασφάλεια μας είναι το σπίτι μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αν όμως θέλεις να εξερευνήσεις τον κόσμο, πρέπει να κάνεις κάποιες θυσίες. Για να γίνει πιο εύκολο, κάνε το ταξίδι με τον αγαπημένο σου, τη μαμά σου, την αδερφή σου ή την κολλητή σου, για να έχεις ένα άτομο να στηρίζεσαι και να είσαι cool. Εξήγησε το άτομο αυτό πώς έχει η κατάσταση, για να σε εμψυχώνει και να έχει υπομονή μαζί σου. Ξέρω τώρα θα σκέφτεσαι πώς να το καταλάβει κάποιος αυτό αν δεν το έχει ζήσει, όμως είναι καλύτερη η αλήθεια από την άγνοια.

Focus στο ταξίδι:

Διώξε κάθε αρνητική σκέψη και απόλαυσε τη στιγμή. Σκέψου πόσο τυχερή/ος είσαι που έχεις τη δυνατότητα να πας κάπου και πόσοι θα ήθελαν να είναι στη θέση σου. Ξεκίνα για αρχή ένα κοντινό ταξίδι με το αυτοκίνητο ή το τρένο και σιγά-σιγά θα συνηθίσεις. Έτσι και αλλιώς η κρίση έρχεται στην καθημερινότητά σου, δε σημαίνει ότι θα έρθει και εκεί. Και ακόμη και να πάθεις κρίση κάπου μακριά, θα περάσει, κανείς δεν έπαθε ποτέ τίποτα. Συζήτησε το με έναν ειδικό και ζήσε! Τα ταξίδια μας ανανεώνουν, μας γεμίζουν γνώση και εμπειρία και επιστρέφουμε στην ρουτίνα μας με άλλο αέρα. Enjoy your life!