Η ιστορία του οίκου της Coco Chanel ξεκινάει το 1909. Η Gabrielle “Coco” Chanel υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές σχεδιάστριες που επηρέασαν τον κόσμο της μόδας των 20ο αιώνα. Οι δημιουργίες της -επιτομή της κομψότητας χωρίς καμία περιττή επιτήδευση- αποτέλεσαν καινοτομίες για την εποχή της. Περνώντας από διάφορα στάδια, το γαλλικό fashion house κατέληξε να θεωρείται ένα από τα πιο αναγνωρισμένα παγκοσμίως. Δεν απέκτησε το μεγαλείο και τη σημασία του, όμως, από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ας κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του οίκου που άλλαξε τη γυναικεία μόδα για πάντα.

1. Η Coco Chanel ξεκίνησε το 1909 με την ίδρυση ενός καταστήματος με καπέλα

fashion.telegraph

2. Το 1910 άνοιξε το πρώτο μαγαζί στο Παρίσι, στην οδό Rue Cambon 21 και το 1920 στη Rue Cambon 31, όπου εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα. Το 1913 άνοιξε τη boutique της στο Deauville, όπου από ένα μικρό atelier άρχισε να σχεδιάζει ready-to-wear ρούχα μέχρι την ίδρυση του παριζιάνικου οίκου υψηλής ραπτικής.

little gem

3. Ξεκίνησε το 1914 να δημιουργεί sweaters, πλισέ φούστες και γιλέκα με υλικά προσιτά και όχι ακριβά. Συγκεκριμένα από βαμβακερά υφάσματα. 4. Το 1918 σχεδίασε γυναικείες πιτζάμες. 5. Το άρωμα Chanel No.5, σήμα κατατεθέν του οίκου, δημιουργήθηκε το 1921. Η Chanel ήθελε «ένα γυναικείο άρωμα με τη μυρωδιά μιας γυναίκας», όπως είχε πει, ενώ το καπάκι του μπουκαλιού σαν διαμάντι είναι εμπνευσμένο από την Place Vendome στο Παρίσι.

cosmopolitan

6. Η Coco Chanel υπήρξε πρωτοπόρος καθώς δημιούργησε βασικά γυναικεία κομμάτια: το tweed, το little black dress, γυναικεία παντελόνια, το jersey ταγέρ και φορέματα, τις μπλούζες με τις μπλε και λευκές ρίγες σε στυλ «μαρινιέρα», το Chanel suit, τη 2.55 καπιτονέ τσάντα με τη χρυσή αλυσίδα, τα δίχρωμα παπούτσια, όπως επίσης και το gypsy και το unisex style.

Coco Chanel in 1930, with her dog, Gigot
photo by: hungertv

7. Κατά τη διάρκεια του 1930, υπήρξε έντονος ανταγωνισμός με την Ιταλίδα σχεδιάστρια μόδας Elsa Schiaparelli. 8. Το 1939 η Coco Chanel έκλεισε τις boutique της και κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου -και συνολικά για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια- απουσίασε στην Ελβετία. Το 1954 έκανε δυναμικό comeback ανεβαίνοντας και πάλι στην κορυφή της υψηλής ραπτικής. 9. Μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1950 και του 1960 εργάστηκε στο Hollywood, ντύνοντας σταρ της εποχής, όπως η Audrey Hepburn.

whowhatwear

10. Η Coco Chanel πέθανε μόνη της το 1971 στο Παρίσι. Η επιχείρηση συνεχίστηκε υπό την καλλιτεχνική εποπτεία της Yvonne Dudel και του Jean Czaubon και από το 1978 το κομμάτι του ready-to-wear ανέλαβε ο Philippe Guibourg.

11. Το 1983 ανέλαβε ως chief designer ο Karl Lagerfeld, οποίος πρόσφερε μία πνοή ανανέωσης στον οίκο διατηρώντας τα βασικά σημεία κλειδιά του.

planeteluxe

12. Για το Chanel Spring show το 2014, ο Karl Lagerfeld εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε τη διακόσμηση ενός χώρου σαν μουσείο με εκθέματα εμπνευσμένα από τα σημαντικότερα σημεία της ιστορίας του οίκου Chanel και στη συνέχεια για το show του φθινοπώρου δημιούργησε αντίστοιχα ένα παντοπωλείο Chanel.

pastel magazine
pastel magazine
Διάβασε επίσης: Coco Chanel. Μια θρυλική προσωπικότητα στον κόσμο της μόδας
featured image: boryspol.com