Αν σχεδιάζεις ταξίδι στην υπέροχη Ιαπωνία τότε σου παρουσιάζω μερικά πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις για την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η Ιαπωνία είναι μία πεντακάθαρη χώρα. Φυσικά και δεν βρίσκεις ούτε ένα χαρτάκι για δείγμα στο δρόμο, στους δημόσιους χώρους, στα τρένα, μετρό ή λεωφορεία. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δημόσιες τουαλέτες. Οι δημόσιες τουαλέτες (που υπάρχουν στους σταθμούς του μετρό/τρένου) λάμπουν από καθαριότητα, πάντα υπάρχει χαρτί ενώ οι υπερσύγχρονες λεκάνες με τα περίεργα κουμπάκια εντυπωσιάζουν.

Οι περίεργες τουαλέτες αποτελούν σχεδόν σήμα κατατεθέν της χώρας! Κουμπάκια που παίζουν μουσική, εκπέμπουν αρώματα, ζεσταίνουν το κάθισμα και έχουν ενσωματωμένο μπιντέ. Σίγουρα αναβαθμίζουν την εμπειρία!

Τα φρούτα στη Ιαπωνία είναι υπερβολικά ακριβά. Ένας λόγος να εκτιμήσουμε τις Ελλαδίτσα μας είναι οι τιμές στα φρούτα. 25 ευρώ το κιλό τα ροδάκινα, μέχρι και 4 ευρώ τη φράουλα (το κομμάτι) και η λίστα συνεχίζεται…

Η σχέση των Ιαπώνων με τις παντόφλες είναι ιδιαίτερες. Όταν μπεις σε ένα σπίτι πρέπει υποχρεωτικά να βγάλεις τα παπούτσια σου και να φορέσεις τις παντόφλες που θα υπάρχουν στην είσοδο. Επίσης εάν επισκεφτείς την τουαλέτα θα πρέπει να αλλάξεις παντόφλες και να φορέσεις τις ειδικές πλαστικές για χρήση μόνο στην τουαλέτα. Εάν μείνεις σε ryokan (παραδοσιακό γιαπωνέζικο σπίτι του 8ου αιώνα) θα το ζήσεις σαν εμπειρία. Το εσωτερικό αυτών των σπιτιών είναι πεντακάθαρο ενώ τα δωμάτια είναι στρωμένα με tatami (καλάμια ρυζιού) και εκεί επιτρέπεται να περπατάς μόνο ξυπόλητος. Η σοκολάτα Kit Kat είναι πολύ δημοφιλής στην Ιαπωνία και γιαυτό το λόγο υπάρχουν γεύσεις πολύ περίεργες που βρίσκεις μόνο εκεί! Μάλιστα, ανάλογα με τις εποχές του χρόνου και τις διάφορες γιορτές βγαίνουν στην αγορά περιοδικές limited edition γεύσεις όπως για παράδειγμα το Hokkaido Melon ή το Strawberry Cheesecake το καλοκαίρι. Θα βρεις τις πιο περίεργες καφετέριες: cat cafes όπου θα κυκλοφoρούν γάτες παντού, Maid cafes όπου θα σε σερβίρουν κοπέλες ντυμένες υπηρέτριες, bunny cafes.

Στο μετρό κυριαρχεί ΑΠΟΛΥΤΗ ΗΣΥΧΙΑ. Στα βαγόνια υπάρχει η ένδειξη ενός κινητού στην δόνηση (που σημαίνει ότι απαγορεύεται να το έχεις στο δυνατό) και φυσικά κανείς δεν μιλάει δυνατά, ακούει μουσική δυνατά ή τολμάει να ενοχλήσει τους υπόλοιπους γύρω του με τις συσκευές του.

Κανένα φιλοδώρημα. Οι Ιάπωνες θεωρούν προσβολή οποιαδήποτε χειρονομία κάνεις να τους δώσεις φιλοδώρημα. Στη δική τους κουλτούρα, εάν θες να ευχαριστήσεις κάποιον για το φαγητό, του δίνεις δώρο (!)

Οι Ιάπωνες δεν φοράνε γυαλιά ηλίου! Το ταξίδι μας έγινε Αύγουστο μήνα με έναν υπέρλαμπρο ήλιο αλλά κανένας δεν φoρούσε γυαλιά.

Αντιθέτως οι κοπέλες φοράνε κάλτσες ή καλσόν με σανδάλια ή εσπαντρίγιες παρ’ όλη την ζέστη!

Όλες οι τιμές στη χώρα είναι χωρίς ΦΠΑ. Ακόμα και στα εστιατόρια. Υπολογίζουμε συν 8% επί της αναγραφόμενης.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: 4 πόλεις στην Ιαπωνία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς
featured image: walkingphotographer.net