Πόσα βήματα θα έκανες σε μια μέρα; Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να σε βοηθήσει τελικά; Κι όμως, σύμφωνα με πολλές έρευνες, το να θέσεις ως καθημερινό σου στόχο τα 10,000 βήματα μπορεί να έχει μεγάλη επίπτωση στην υγεία σου και τον τρόπο ζωής σου!

Η φιλοσοφία των 10,000 βημάτων την μέρα ξεκίνησε στην Ιαπωνία την δεκαετία του ’60 όταν οι Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας μέσος άνθρωπος περπατάει περίπου 3.500 με 5,000 βήματα την ημέρα άλλα χρειάζεται να τα αυξήσει στα 10,000 για να βελτιώσει την υγεία του και να χάσει βάρος. Και η αλήθεια είναι ότι το περπάτημα μπορεί να σου μειώσει της πιθανότητες να αποκτήσεις υψηλή πίεση, υψηλή χοληστερίνη ή διαβήτη καθώς και ενεργοποιεί την καύση λίπους στο σώμα –κάτι που όλοι μας κυνηγάμε-

Τα 10,000 βήματα, λοιπόν, δεν είναι τόσο ουτοπικά. Είναι περίπου 8 χιλιόμετρα την μέρα, κάτι που (ανάλογα με το πόσο γρήγορα περπατάς) αναλογεί σε περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά από την μέρα σου και περίπου 500 θερμίδες! Καθόλου κακό!

Το καλύτερο όμως είναι ότι υπάρχουν κάποιοι τρόποι να «χωρέσεις» αυτά τα έξτρα βήματα μέσα στη μέρα σου όσο καχεκτική και να είναι και όσο δύσκολο και να σου φαίνεται. Δες πώς:

• Πάρκαρε στην πρώτη ελεύθερη θέση που θα βρείς αντί να κάνεις κύκλο για να βρεις μια κοντινότερη στον προορισμό σου. • Πήγαινε με τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Ναι! Και στο ανέβασμα, όχι μόνο στο κατέβασμα! • Κανόνισε να πας για περπάτημα αντί για καφέ με την παρέα σου ή έστω πηγαίνετε σε μια λίγο πιο μακρινή καφετέρια αντί για το στέκι σας που βρίσκεται λίγο πιο κάτω. (και δεν χρειάζεται να το πούμε… πήγαινε με τα πόδια!) • Πήγαινε τον σκύλο σου βόλτα ένα τετράγωνο περισσότερο κάθε φορά –θα απολαύσει και εκείνος την αλλαγή διαδρομής και εσύ τα έξτρα βήματα- • Σταμάτα να επικοινωνείς με τους συναδέλφους σου μέσω τηλεφώνου, αντ’ αυτού πήγαινε από το γραφείο τους, έξτρα βήματα για σένα και σίγουρα καλύτερη συνεννόηση μεταξύ σας –τίποτα καλύτερο από την προσωπική επαφή- • Εξερεύνησε την γειτονιά σου. Ανακάλυψε τι υπάρχει και στην άλλη πλευρά της πόλης/περιοχής στην οποία μένεις, με τα πόδια! • Χρησιμοποίησε μια εφαρμογή που μετράει τα βήματα -πλέον υπάρχουν για κάθε κινητό- έτσι θα έχεις ένα παραπάνω λόγο να κινηθείς, άσε που συνήθως έχουν ΚΑΙ υπενθύμιση οπότε και να θες δεν θα μπορείς να ξεχάσεις πόσα βήματα έχεις ακόμα να κάνεις μέσα στη μέρα!!! • Αν κάνεις καθιστική δουλειά βάλε κάθε 1-1 μισή ώρα υπενθύμιση να σηκώνεσαι από το γραφείο και να κάνεις μια μικρή βολτίτσα, ίσα – ίσα θα χαλαρώνεις, θα αυξάνεται η σωστή κυκλοφορία του αίματος και θα καθαρίζει και η σκέψη σου παράλληλα.

Και μην ξεχνάς, μπορεί να μην φτάσεις από την πρώτη μέρα στα 10,000 βήματα αλλά μπορεί να καταφέρεις να κάνεις 300 βήματα παραπάνω και την επόμενη 400 και κάπως έτσι θα φτάσεις τον στόχο σου χωρίς καν να το καταλάβεις!