Όταν σκεφτόμαστε άγχος, στρες, νευρικότητα, το μυαλό μας πάει σε συναισθήματα φόβου, αγωνίας ή θυμού. Γενικά, συνδέουμε την έννοια «άγχος» με το ψυχικό κομμάτι του εαυτού μας. Λογικό μεν, αλλά υπάρχει και το σωματικό κομμάτι, στο οποίο ενίοτε υπάρχουν οι αντίστοιχες ενδείξεις. Το άγχος, είναι μια κατάσταση που εκδηλώνει την πεποίθηση κάτι δεν θα πάει καλά στο μέλλον. Δηλαδή έχεις ήδη ανησυχήσει ή φοβηθεί για κάτι που δεν έχει ακόμη συμβεί. Όλοι έχουμε μία δόση άγχους στη ζωή μας, άλλοι περισσότερη και άλλοι λιγότερη. Ο καθένας ωστόσο, βιώνει το άγχος διαφορετικά. Τα παρακάτω φυσικά και σωματικά συμπτώματα άγχους μπορεί να σου έχουν συμβεί, μπορεί και όχι. Ίσως πάλι, να είχες ένα συνδυασμό από αυτά.

Αυτά είναι τα σωματικά συμπτώματα που δημιουργούνται λόγω του άγχους:

1. Πόνος στο στήθος και ταχυκαρδία

Η καρδιά αρχίζει να χτυπά πολύ γρήγορα και η αδρεναλίνη σου είναι στο κόκκινο. Η αναζήτηση περισσότερου οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος σου.

2. Δυσκολία στην αναπνοή

Συμβαίνει σε περιόδους άγχους να νιώθεις το οξυγόνο να λιγοστεύει, κατά τη διάρκεια μιας έντονης κατάστασης. Ψυχραιμία είναι η λύση και βαθιές, αργές αναπνοές.

unsplash.com| Anthony tran

3. Πόνος στα άκρα και στους μύες

Όπως στον πόνο στο στήθος, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα άκρα ή τους μύες σου.

*οι μύες μπορεί να τείνουν να γίνονται πιο σκληροί ή άκαμπτοι, λόγω έντονης καθημερινής αγχωτικής ρουτίνας

*η στάση του σώματος σου, ο τρόπος που κάθεσαι ή περπατάς μπορεί να επηρεαστεί, με αποτέλεσμα να μην είναι ποτέ χαλαροί οι μυς σου

*ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής επηρεάζει τα άκρα σου: όταν σε περικλείει το άγχος, ίσως ξεχνάς ή αποφεύγεις να τραφείς σωστά, να γυμναστείς ή να είσαι ενυδατωμένος

4. Μούδιασμα ή αίσθηση αδυναμίας

Αυτό συμβαίνει επειδή το αίμα συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές και αφήνει τις «λιγότερο» σημαντικές περιοχές αδύναμες και πιο μουδιασμένες. Αυτές συνήθως είναι το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.

5. Θερμοκρασία σώματος

Η θερμοκρασία σου μερικές φορές ίσως αυξάνεται. Ο οργανισμός από την άλλη, προσπαθεί να βοηθήσει την κατάσταση, κατεβάζοντας τη θερμοκρασία. Κι εσύ απλά ιδρώνεις ή τρέμεις. Ειδικά με από κρίσεις πανικού, το κρύο ή το τρέμουλο είναι πολύ σύνηθες αφού το σώμα προσπαθεί να επανέλθει.

6. Ζαλάδες και πονοκέφαλοι

Το άγχος, η ταχυπαλμία, η συσσώρευση του αίματος στα σημεία κλειδιά, μας προκαλούν ζαλάδες ή έντονους πονοκεφάλους.

7. Δυσκολία στον ύπνο

Πολύ συχνό φαινόμενο είναι η δυσκολία στο να κοιμηθείς, καθώς το άγχος ή πίεση υπερισχύουν. Σε άλλη βέβαια περίπτωση, μπορεί να νιώθεις πράγματι κουρασμένος, αλλά να μην αφήνεις τον εαυτό σου να ξεκουραστεί. Άκουσε τον οργανισμό σου, έχει δίκιο.

8. Πόνος στο στομάχι

Πώς λέμε “έχεις πεταλούδες στο στομάχι από το άγχος σου για κάτι”; Κάπως έτσι, αλλά λίγο πιο επίπονα. Νιώθεις ένα κόμπο στο στομάχι, αφού κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής κατάστασης το αίμα συσσωρεύεται σε άλλες περιοχές.

9. Ακμή

Οι όλο αυξανόμενες ορμόνες λόγω άγχους μπορούν να εμφανίσουν σπυράκια ή ακμή στο πρόσωπο σου. Ακόμα και συνεχή ιδρώτα, ο οποίος μπλοκάρει τους πόρους σου. Από την άλλη, η τάση να ακουμπάς το πρόσωπο επειδή ιδρώνεις, μπορεί να μεταφέρει σκόνη ή μικροοργανισμούς στο δέρμα σου.

10. Αρνητικές σκέψεις

Το γνωστό σε όλους overthinking βάζει το μυαλό σου να σκέφτεται τα χειρότερα πιθανά σενάρια με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα φαύλο κύκλος, με μόνιμο θύμα το μυαλουδάκι σου.

Τα πράγματα, μπορεί να μη φαίνονται, αλλά στην ουσία, είναι απλά. Το άγχος είναι παιχνίδι του μυαλού. Παρόλο που επηρεάζει το σώμα μας και τις αντιδράσεις του, ξεκινάει κατά βάση από το μυαλό, τη σκέψη και τον ψυχισμό μας. Μην βάζεις τον εαυτό σου σε αυτή τη διαδικασία γιατί μόνο κερδισμένος δεν θα βγεις. Χαμογέλα και take it easy.


featured image: unsplash.com| Kevin Grieve