Μακράν από τα πιο δύσκολα task που έχω αναλάβει. Οι ταινίες περνούν η μία μετά την άλλη μπροστά από τα μάτια μου, κι εγώ δεν θέλω να κακοκαρδίσω κανέναν. Αλλά ένα remake δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μια ταινία δεν ήταν εξαρχής καλή κι έπρεπε να ξαναγίνει. Έτσι δεν είναι;

Η διαδικασία επιλογής δύσκολη. Αγγάρεψα και 2-3 φίλους να κάνουμε μια σύνοδο κορυφής να αποφασίσουμε. Τώρα καταλαβαίνουμε το άγχος αυτών των σκηνοθετών/παραγωγών που θέλουν να δημιουργήσουν ένα remake κάποιας ήδη υπάρχουσας ταινίας. Και δε το ζηλεύουμε καθόλου. Κάπως έτσι καταλήξαμε στην τελική δεκάδα με πολλές αμφιβολίες και ακόμα περισσότερη σιγουριά ότι κάτι μας έχει ξεφύγει.

1. Breakfast at Tiffany’s

Ξεκινάμε χωρίς καμία εριστικότητα whatsoever και απλά λέμε ότι θα θέλαμε να ξαναδούμε μια τέτοια ταινία. Μπορεί η πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά να μην είναι η Audrey Hepburn, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια επάξια για το ρόλο. Έστω για τη σκηνή με τα κρουασάν μπροστά στη βιτρίνα, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι;

2. Breakfast Club

H πιο θρυλική “παρέα” που αμφισβήτησε τα πάντα και τους πάντες. Ναι, οφείλει να επιστρέψει μετά από τόσα χρόνια για να μεγαλώσει και άλλες γενιές. Ελπίζω οι millenials να έχουν δει έστω και μια φορά στη ζωή τους την ταινία. Για την Generation Z, όμως, δεν μπορώ να μιλήσω με σιγουριά. Ίσως κάτι φτιαγμένο όχι το 1985 αλλά το 2019, να είναι πιο προσιτό γι’αυτούς.

3. Ghostbusters

Το Ghostbusters είναι σε αυτή τη λίστα γιατί το remake του 2016 δεν είναι καν άξιο συναγωνισμού. Και πάω στοίχημα ότι ούτε ήξερες ότι υπήρχε όντως. Με 5.2 στο IMDB σε σχέση με το 7.8 της αρχικής ταινίας, λογικό να μην το ξέρεις. Επομένως, μετά από αυτή την αποτυχημένη προσπάθεια αξίζουμε ένα remake με την μόνη προϋπόθεση να είναι και ο Bill Murray μέσα.

4. Lost in Translation

Μιας που αναφέρθηκε ο Bill Murray, ορίστε άλλη μια ταινία που θα θέλαμε να δούμε, με ή χωρίς αυτόν αυτή τη φορά. Μια από τις πιο έξυπνες ταινίες που έχουμε δει, και μια προσωπική κατάθεση όλων των σκέψεων της Coppola. Γι’αυτό και η ταινία δεν θα είναι ίδια χωρίς την ίδια σκηνοθέτιδα. Αξίζει όμως να ξαναειπωθεί η ιστορία από τη σκοπιά του 2019 ή και αργότερα. Θα έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

5. Amelie

Χωρίς κάποια συγκεκριμένη ηθοποιό στο μυαλό για να γίνει η νέα Amelie, θα θέλαμε να δούμε τη νέα εκδοχή της σήμερα. Σίγουρα θα είναι Γαλλίδα και σίγουρα θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά μαλλιά. Όλα τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στους δημιουργούς. Εμείς απλά ιδέες δίνουμε.

6. One Day

Μια όχι τόσο παλιά ταινία που όμως μας απογοήτευσε το cast και σίγουρα θα θέλαμε να την ξαναδούμε με άλλους ηθοποιούς. Στο One Day θα ταυτιστείς με την ιστορία, αλλά όχι με τους χαρακτήρες. Ένα κομμάτι της ταινίας το έχεις ζήσει σίγουρα και ακόμα δεν το έχεις ξεπεράσει. Anne Hathaway και Jim Sturgess δεν ταίριαξαν ποτέ και ίσως γι’αυτό η ταινία άφησε πολλούς αδιάφορους. “Μπορείτε και καλύτερα” είναι το motivation που δίνουμε σε αυτή την περίπτωση.

7. True Romance

Χωρίς κανένα αρνητικό σχόλιο εναντίον του Ταραντίνο, σε καμία περίπτωση. Ίσως η πιο ιδιαίτερη ερωτική ιστορία που σκαρφίστηκε ποτέ, που υπό το πρίσμα της τωρινής εποχής θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Προφανώς γιατί το True Romance λείπει όντως από την εποχή μας.

8. Sylvia

Αν αναρωτιέσαι ποια Σύλβια, μία είναι η Σύλβια που σημάδεψε τον λογοτεχνικό -και όχι μόνο- κόσμο. Η Σύλβια Πλαθ αξίζει να πάρει μια ταινία κάπως καλύτερη από αυτή του 2003 με την Gwyneth Paltrow. ΟΚ, οι βιογραφικές ταινίες είναι αρκετά δύσκολες στο να δημιουργηθούν ακριβώς, ωστόσο η Paltrow ίσως να μην ήταν και τόσο καλή επιλογή για Sylvia Plath. Στην ταινία βλέπει κανείς επιφανειακά τα όσα έζησε και ένιωσε η ποιήτρια.

9. 1984

Κάτι λέγαμε πριν για επίκαιρες ταινίες. Αυτή η ταινία αναμφισβήτητα είναι η πιο επίκαιρη όλων των εποχών. Βασισμένη στο δυστοπικό βιβλίο του George Orwell κυκλοφόρησε το 1984, για να αποδείξει ότι όσα περιέγραφε το βιβλίο για το μέλλον είχαν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα. Σήμερα όμως αυτή η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο αληθινή και βατή, και ξαναχρειαζόμαστε μια υπενθύμιση για όσα μας προειδοποίησε τότε ο Orwell.

10. Notting Hill

20 χρόνια μετά, η ταινία αυτή βρίσκεται σε μια τέτοια λίστα για καθόλου αντικειμενικούς λόγους. Κανείς ποτέ δεν θα είναι σαν τον Hugh Grant σε αυτόν τον ρόλο. Αλλά ας παραδεχθούμε ότι θα θέλαμε να ξαναδούμε μια σύγχρονη version της ιστορίας. Διατηρώντας την ίδια ατμόσφαιρα όμως. Δεν ξέρω καν αν κάτι τέτοιο που ζητάω είναι εφικτό, αλλά όσο ζω ελπίζω. Είναι από τις περιπτώσεις που βγαίνει η καινούργια ταινία κι εσύ επιμένεις να βλέπεις την παλιά γιατί δεν μπορείς να την ξεπεράσεις.


Featured Image: theverge.com