Η μουσική βρίσκεται παντού γύρω μας. Όταν μπαίνεις στο σπίτι βάζεις στη διαπασών τα αγαπημένα σου τραγούδια, στο αυτοκίνητο παίζει πάντα ο αγαπημένος σου σταθμός. Υπάρχουν πρωινά που ξυπνάς με μία συγκεκριμένη μελωδία στο μυαλό σου, και κάποια βράδια εξαιτίας της δεν μπορείς να κοιμηθείς. Η πιο ωραία στιγμή είναι όταν η μουσική αποκτά πρόσωπο κι ανακαλύπτεις ποιος βρίσκεται πίσω από τις αγαπημένες σου δημιουργίες. Συχνά είναι παραπάνω από ένα άτομο. Και τότε νιώθεις μέσα σου εκρήξεις χαράς, γιατί οι μπάντες είναι η απόδειξη πως κάτι όμορφο, όταν δουλεύεται από πολλούς, απογειώνεται. Ε, και όταν η αγαπημένη σου μπάντα είναι ελληνική, η χαρά μεγιστοποιείται, γιατί είναι και πολύ πιο εύκολο να τους πετύχεις να παίζουν κάπου.

Αυτή είναι, λοιπόν, μια λίστα με τις πιο δυνατές εγχώριες μπάντες όλων των ειδών.

Empty Frame

Για καλή μας τύχη οι Empty Frame συναντήθηκαν το μακρινό 2005 και έκτοτε διασκευάζουν παλιά κλασικά κομμάτια, αλλά κυρίως δημιουργούν νέες μουσικές. Θα μπορούσαμε πάρα πολύ εύκολα να βάλουμε μία ταμπέλα σε αυτό που κάνουν. Μετά, όμως, θα προέκυπτε και μία δεύτερη, και μία τρίτη και πολλές περισσότερες, αφού είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να περιοριστούν σε ένα μόνο είδος. Από το δίσκο “They Think We’re Eskimos” που κυκλοφόρησε το 2011, μέχρι και τον τελευταίο τους, “Who Wants To Ride The Horse”, που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2018, μεσολάβησε ένα διάστημα αρκετά ενεργό για την μπάντα, αφού δημιούργησαν το soundtrack της σειράς «Ηρωίδες» το 2015, αλλά έντυσαν μουσικά και την παράσταση χορού “Hands / Χέρια” το 2017. Μια αδυναμία παραπάνω αποτελεί το “No Borders” από το “They Think We’re Eskimos και το “Helicopter” από το δίσκο “The Blackbird Flies” (2014).

Μπορείτε να μάθετε (και να ακούσετε) περισσότερα για τους Empty Frame εδώ.

M.A.t.E (Meeting Along The Edge)

Έδρα τους είναι η Θεσσαλονίκη, απ’ όπου ξεκινούν το 2011. Μετρούν, επομένως, οχτώ χρόνια στο χώρο της μουσικής ως μπάντα. Ο ήχος τους είναι κυρίως ηλεκτρονικός και οι δίσκοι τους κρύβουν διαμαντάκια. Στον πρώτο, που είναι και ο ομώνυμος (2013), βρίσκεται το “Rugged”, ένα πολύ δυνατό κομμάτι, όπως και το “Surya”, που σημαίνει «Ήλιος» στα σανσκριτικά, και η μουσική του έχει πολλές επιρροές από την Ινδική μουσική. Σκέψου σα να κάνεις γιόγκα και παράλληλα να χορεύεις και λίγο contemporary. Κι αν μετά από αυτήν την περιγραφή ακόμη δεν έχεις τρέξει να τους ακούσεις, δεν ξέρω τι άλλο να γράψω. Ο δεύτερος δίσκος “Transitions” κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά τον πρώτο (2016), η βάση του είναι και πάλι ο ηλεκτρονικός ήχος, και θα σου θυμίσει όλα σου τα καλοκαίρια. Το “Redrum” αξίζει ιδιαίτερη προσοχή, όπως και το “Fullmoon”.

Για περισσότερες πληροφορίες και μουσική πατήστε εδώ.

Bandallusia

Τους Bandallusia τους πετυχαίναμε να παίζουν πολύ συχνά στους δρόμους της Αθήνας. Ξεκίνησαν το 2007 ως τρίο, ενώ τώρα έχουν προστεθεί αρκετά μέλη. Το 2017 βγήκε ο πρώτος τους δίσκους, τα «Λοξοδρόμια», κι επιτέλους ακούσαμε ηχογραφημένα όλα εκείνα τα κομμάτια τους, που σιγοτραγουδούσαμε μετά τις βόλτες μας στο κέντρο της Αθήνας. Και η αλήθεια είναι ότι το χρειαζόμασταν. Οι Bandallusia είναι για όλους εσάς που αγαπάτε τους παραδοσιακούς ήχους, και ανυπομονείτε να βγάλει νέο δίσκο ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Μέχρι να βγάλει, εσείς θα ακούτε Bandallusia και μόνο.

Για περισσότερους Bandallusia πατήστε εδώ. Ή βγείτε μία βόλτα στην πόλη – τόσο απλά.

ΛΑΡΓΚΟ

Τους ΛΑΡΓΚΟ τους ξέρετε «απ’ την αρχή του κόσμου». Όχι επειδή η ήχος τους είναι σαν να υπήρχε από πάντα. Επειδή αυτό ήταν το κομμάτι, που πραγματικά τους απογείωσε και έντυσε μουσικά την ταινία “Happy Birthday” (2017). Όμως, επειδή οι καλλιτέχνες δεν επαναπαύονται ποτέ, κι επειδή οι ΛΑΡΓΚΟ ανήκουν αδιαμφισβήτητα σε αυτήν την κατηγορία, κυκλοφόρησαν δύο χρόνια μετά τον ομώνυμο δίσκο τους, ένα νέο που ονομάζεται «Τα Λάθη» (2019). Στο δίσκο αυτό θα βρείτε και συνεργασία τους με τους Social Waste. Παντρεύουν ροκ και ηλεκτρικούς ήχους με πιο παραδοσιακά στοιχεία. Αυτό ακούγεται αρκετά ενδιαφέρον για να πεις «όχι», σωστά;

Ακούστε το νέο δίσκο εδώ.

Λάμδα

Οι Λάμδα είναι ιδιαίτεροι. Δεν ξέρω τι ακριβώς σε τραβά σε αυτούς, η μουσική, οι στίχοι ή η τόσο ιδιαίτερη αισθητική τους. Από τη στιγμή που θα τους ανακαλύψεις, πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξέρεις πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τους ακούσεις. Και, πίστεψέ με, θα υπάρξουν μέρες που την απάντηση σε κάθε σου ερώτημα θα τη βρεις στη μουσική τους. Το ομώνυμο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε το 2013, ενώ το δεύτερο το 2015 και ονομάζεται «Η επόμενη μέρα».

Για το bandcamp των Λάμδα κλίκαρε εδώ.

S.W.I.M. (Someone Who Isn’t Me)

Οι Someone Who Isn’t Me έντυσαν μουσικά με το πρώτο τους single “Never Find It” τη βραβευμένη ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη “Chevalier”(2015), ενώ συνέχισαν δημιουργώντας μουσική και για την «Αστέρω» (1929) του Δημήτρη Γαζιάδη. Έγιναν Viral το περασμένο καλοκαίρι με το “Gomenaki”, και συνεχίζουν την πορεία τους, με την κυκλοφορία του album τους “Dance With You”. Η μπάντα αποτελείται από τρία κορίτσια, η μουσική τους είναι μία σύνθεση ποπ στοιχείων και ηλεκτρονικών ήχων, και τα κομμάτια τους είναι από αυτά που ακούς μία φορά, αλλά παίζουν λούπα στο μυαλό σου για ημέρες.

Περισσότερες μουσικές μπορείτε να ακούσετε εδώ.


featured image: Unsplash| Mark Solarski